Geliştirilerek fide haline getirilen tohumlar her yıl vatandaşlara dağıtılıyor. Bu yıl da dağıtımı gerçekleştirilen  domates fidelerini almak için vatandaşlar metrelerce kuyruk oluşturdu. Pazarlarda el yakan fiyatlarla satılan ürünleri almak yerine kendi yetiştirmek isteyen vatandaşlar, Çanakkale Belediyesi tarafından dağıtılan fideleri almak için Halk Bahçesinde  metrelerce kuyruk oluşturdu.
Kaz Dağlarındaki endemik bitki, toprak örtüsü ve temiz havası ile tarih boyunca tarımda söz sahibi olan Çanakkale’de üretilen bir çok tohum zamanla unutuldu.  Yöresel tohumların her geçen yıl daha da kayıp olmasını önlemek amacı ile Çanakkale Belediyesi, 2017 yılında Tohum sandığını kurdu. Bu proje sayesinde unutulmaya yüz tutan Çanakkale’ye has tohumlar toplanmaya başlandı. Toplanılan tohumlar, düzenlenen tohum takas şenlikleri ile vatandaşlara dağıtılırken son yıllarda Belediyeye ait arazilerde yapılan üretimlerle oluşturulan fideler de vatandaşlara dağıtılmaya başlandı.   
Sağlıklı ve genetiği bozulmamış tohumları gelecek nesillere aktarmak, ülke çapında ve Çanakkale’de yetişen  ürünleri gelecek nesillere aktarmak ve  Çanakkale’nin doğal zenginliklerini korumak amacı ile gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Tohum sandığından alınan  tohumlar Çanakkale Belediyesine ait seralarda fide haline getiriliyor. Tadı ve aroması ile  genetiği bozulmadan halka ulaştırılan fideler düzenlenen programlarla vatandaşlara dağıtılıyor. Bu programlardan bir tanesi de dün Halk Bahçesinde gerçekleştirildi. Türkiye'nin özelikle metropol kentlerinde aranan bir ürün olan, Çanakkale’nin Kalafat, Kumkale, Tevfikiye, Halileli, Çıplak, Kösedere köylerinde  üretilen  Çanakkale Domatesinin fide dağıtım programı kapsamında fide almak isteyen vatandaşlar metrelerce kuyruk oluştu.
Fide dağıtım programına katılan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Millet olarak toprağa meraklıyızdır.  Bugün de burada domates fidesi dağıtıyoruz.  Bu fideler Çanakkale’nin öz domatesi. Şimdiki gençler bilmiyordur Ama 50 yaşın üzerindeki insanların bildiği  fidesi olmayan ve sürekli üretilebilen  asıl Çanakkale Domatesi bu. Şimdikinler Çanakkale’de yetişen domates.  Çanakkale’de yetişen domatesi ile Çanakkale domatesi arasında fark var.  O farkı bizler hissettirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlar gelip alıyorlar.  Sadece Halk Bahçesinde değil üç yerde daha dağıtıyoruz.  Bundan sonraki hedefimiz bu tohumu geliştirmek. Üniversitelerin tarım bölümleri ve  Tarım Orman Müdürlükleri tarafından bu tohum geliştirilmeli ve kullanılmalı.   Bizim için değerli olan asıl bu tohum ve biz de bunu dağıtmaya çalışıyoruz.  Sadece domates değil diğer sebzeleri de dağıtıyoruz ama burada önemli olan domatesin özelliği” dedi.  

Amacımız Vatandaşı Sağlıklı Gıdaya Ulaştırmak
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  amaçlarının vatandaşları sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaştırmak olduğunu da belirttiği açıklamasında “Çanakkale domatesinin tadı çok farklı bir tat ve biz de o tadı unutturmamaya çalışıyoruz.  Sadece domateste değil, buraya özgü  tatlar var  Onları yaşatıyoruz. Evet belki verim açısından  diğer tohumlar çok verimli olabilir, ama bazı ürünler vardır  farklı tatları var ve o tattan dolayı farklı fiyattan satıyorlar.  Ama mühim olan sağlıklı gıdaya ulaşmak. Bizim de amacımız vatandaşı sağlıklı gıdaya ulaştırmak. Çünkü çağımızın en büyük sıkıntılardan bir tanesi de sağlıklı gıdaya ulaşmak” dedi.

İnşallah İlgililer Bu Manzarayı Görür
Fide almak isteyen vatandaşların oluşturduğu Uzun kuyruklara da değinen Başkan Ülgür Gökhan “Biz Atalık tohumlarını geliştireceğimiz yerde onları terk ettik ve  dışardan ithal ediyoruz. Maalesef,  Domates fidelerini İsrail’den alıyoruz.  İsrail bir çöl ülkesi,  adam orada suyu yok toprağı yok ama tohum ürünlerini geliştiriyor ve bize dünyanın parasına satıyor.  Ama biz kendi öz ürünümüzü  geliştiremiyoruz.  Bu yaptığımız çalışmaların hepsi de bilinçlendirme çalışmaları aynı zamanda.  İnşallah ilgililer bu manzaradan bir şey anlarlar diye düşünüyorum” dedi.
 
Cuma Deren