Sigara tiryakilerine güzel haber geldi.
Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC).üyeleri Sigaradan kurtulmanın yolunu gösteren ekibi dinledi, tiryakilik ve bağımlılıktan kurtulmanın mümkün olduğu bilgisini Uzmanından edindi.
…………………………………..
Tütün kontrol çalışmalarının bilinirliğini arttırmak ve sigaranın zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı en büyük gönüllülük hareketi olan ‘Görev Bende’ eğitim seminerleri kapsamında, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Önderliğinde  Basın Mensuplarına  hem sigara bırakma çalışmaları hem de gönüllülük hareketi hakkında bilgiler verildi. 
Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı en büyük gönüllülük hareketi olan ‘Görev Bende’ kampanyası ve kampanya gönüllülerinin bağımlılıkla mücadele faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi, bu mücadelede kurumlar arasında koordinasyon sağlanması amacıyla gerçekleştirilen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu  tarafından başlatılan  Eğitim Seminerleri kapsamında Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde Basın Mensuplarına sigara Bağımlılığı hakkında bilgiler verilerek  Gönüllülük hareketi kapsamında yapılan çalışmalar aktarıldı.  İl Sağlık Müdürlüğü ek hizmet binasında gerçekleştirilen bilgilendirme çalışmaları ve sigara bırakma toplantısına Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı, Cemiyet Yönetim Kurulu Üyeleri ve Basın Mensupları katıldı.
Toplantıda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı  Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sibel Oymak Yalçın ‘Sigara Bırakma ve Dumansız  Hava Kampanyası’ sunumu gerçekleştirdi.  Sunumunda ilk olarak ‘Görev Bende’ kampanyasından bahsederek, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve dumansız bir Türkiye için  sigara bağımlılığına karşı başlatılan en kapsamlı hareket olduğunu belirtti. Sigara Bırakma çalışmaları ve kampanyaları ile ülkemizin Brezilya ile birlikte en akılcı politikalar işlediğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yalçın, Dünya sağlık Örgütünün diğer ülkelere Türkiye’nin bu konudaki  örnek teşkil eden çalışma ve uygulamalarını önerdiğini söyledi.
Sigaraya Bağlı Ölümlerin Oranı %50
Türkiye’nin Sigara içmesine bağlı olarak gerçekleşen ölüm bilançosuna da değinen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı  Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sibel Oymak Yalçın, Türkiyede sigara kullanımında 15 yaş ve üzere 17 Milyon kişinin tütün kullanmakta olduğunu  Buna bağlı olarak ölümlerin %23’ünün  tütüne bağlı olduğunu belirtti. Prof. Dr.  Yalçın, Ülkemizde her yıl  aktif içime bağlı 100 bin  pasif içime bağlı ise 15 bin ölüm gerçekleştiğini de belirtti.  Sigara içenlerin %50’si sigaraya bağlı bir hastalıktan ölmektedir.
Nargile ve Elektronik Sigara Hakkında Bilinen Yanlışlar
Ülkemizde genelde sigaradan ayrı tutulara k içilen ancak en az sigara kadar zararlı olduğu ortaya çıkan nargile, pipo, puro, elektronik sigara gibi diğer dumanlı maddeler hakkında da bilgiler veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı  Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sibel Oymak Yalçın toplumda yanlış bilinenleri düzeltti.  Bir saatlik Nargile kullanımının yaklaşık 200 üfleme olarak kabul edilirse bu da yaklaşık 10 sigara anlamına geldiğini belirtti.
 Aslında toplumda duman değil de buhar soluduğunu zannettiğimiz ve zararsız diyerek yanlış olarak bildiğimiz elektronik sigara ile ilgili de bilinen yanlışı düzelten ve içerdiği kimyasallarla Elektronik sigaranın da insan bedenine zarar verdiğini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı  Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sibel Oymak Yalçın,  bunun yanı sıra elektronik sigaraların patlama riski taşıdığını da hatırlattı. İçinde hangi kimyasal maddelerin bulunduğu belli olmayan bu kullanımın da en az sigara kadar zararlı olduğunu belirtti.
Pasif İçicilere Uyarı
Aktif İçiciler kadar Pasif içicilerde de kalıcı sağlık sorunlarına neden olduğunu hatırlatan ve  pasif içicilerin de en az sigara içenler kadar dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı  Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sibel Oymak Yalçın, dumanın vücuda bırakılıp dışarı atılmasının daha zararlı olduğunu belirtti. Pasif içicilerde de akciğer ve kalp rahatsızlıklarının görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yalçın  eşi ya da arkadaşları sayesinde pasif içici olan bireylerde  Akciğer kanseri riskinin %20 olduğunu  kalp damar riskinin de %30 artış olduğunu belirtti.
Tek Başına Sigarayı Bırakmayanlara Danışmanlık Hizmeti
Kararlı olunduğu halde kişilerin tek başına sigarayı bırakma iradesi gösterebileceğini, ancak tek başına sigarayı bırakmaya gücü yetmeyenleri ise Sağlık İl Müdürlüğü olarak destek verdiklerini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı  Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Sibel Oymak Yalçın, Halk Sağlığı Merkezinde Psikolojik ve  danışmanlık hizmeti sunduklarını belirtti. Ayrıca 171 sigarayı bırakma hattını arayarak da bilgi alabilecek olan sigara tiryakileri ayrıca  Yeşilay veya Hastanelerdeki ilgili polikliniklere de başvurabileceklerini dile getirdi.
 
Cuma Deren