Bu açıklamaların ardından ekim sezonuna yaklaştığımız bu günlerde Biga İlçesinde dağıtımlar başladı. 11.619 dekarlık alanda üretilecek 428 Çuval Ayçekirdeği Tohumu 201 üreticiye dağıtıldı.
 
Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeni ile bir çok tedarik zincirinde olduğu gibi sını yağ sorunu oluşmuştu. Gıda krizini aşmak için bu dönem çiftçilere olan destekler de arttırırken yağ krizinin yaşanmaması için de ekim yapacak çiftçilere Ayçekirdeği tohumunda %50 hibe desteği sağlanıyor.  Yaşanan sıvı yağ krizinin önümüzdeki yıllarda da devam etmemesi için  Tarım ve Orman Müdürlüğü düğmeye basmış, Ayçekirdeği ekimi yapacak olan çiftçilere hibe desteği verileceği duyurulmuştu.  Ayçiçek ekiminde çiftçilere destek sağlanacak bölgelerden bir tanesi de Çanakkale oldu.  Çanakkale Merkez, Biga, Lapseki, Çan, Ayvacık, Bayramiç, Ezine ve Yenice ilçelerinde ekim yapmak isteyen çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ projesi kapsamında  Ayçiçeği ekimi yaygınlaştırmak amacı ile gerçekleştirilen hibe desteği için Çiftçiler başvurmuştu. Başvuru  yapan çiftçilere ekim sezonu öncesinde  destekler verilmeye başlandı.
 
Biga İlçesinde başvuru yapan 201 çiftçiye verilecek hibe destekleri programlandı ve ilk çuvallar çiftçilere verilmeye başlandı. 201 çiftçiye  428 çuvalın verilmesi ile İlçede 11 bin 619 dekarlık alana Ayçiçek tohumu ekilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje kapsamında çiftçilere vere tohumları düzenlenen törenle teslim edildi. Törene Biga Kaymakamı Erdinç Dolu, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Biga Tarım ve Orman İlçe Müdürü Fevzi Atmaca ve çiftçiler katıldı. Ayçiçeğim Balçiçeğim - Ayçiçeği Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi   kapsamında Bakanlık tarafından  %50 hibe edilen tohumlar çiftçilere teslim edildi.
 
Burcu Erdal