Çanakkale Merkezde Vali İlhami Aktaş’ın katılımı ile yapılan tatbikatlara İlçelerde de  kaymakamlar katıldı. Tatbikat kapsamında öğrenciler talimatlara harfiyen uyarak  okulu terk ederek güvenli alana geçtiler.  Yıllardır ‘Afete Hazır Okul’ projesi kapsamında verilen afet eğitiminin finali ise eş zamanlı olarak tüm okullarda yapılan tatbikatla sonar ermiş oldu.
Deprem kuşağında yer alan ülkemizde vatandaşların bilinçlendirme çalışmaları yapılırken, ‘Afete Hazır Okul’ projesi kapsamında ise öğrencilere  deprem ve olası bir doğal afet kapsamında neler yapılacağı konularında eğitimler verildi.  Eğitimlerin yanı sıra, Çanakkale’de başta olmak üzere  17 yıldır 3,5 milyar liralık bütçeyle okulların güçlendirilme çalışmaları gerçekleştirilerek eğitim alanları  güçlendirildi. 865'i son 2 yıl içerisinde olmak üzere 2 bin okulun güçlendirilmesi yapılırken, 459 okul binası da yıkılarak yeniden yapıldı. 2022 yılında depreme dayanıksız olan tüm illerdeki okulların güçlendirmesinin tamamlanmasının beklendiği bu yılda gerçekleri aratmayan bir tatbikat da gerçekleştirildi. 14 milyon öğrencinin ve 1 milyon öğretmenin katılımıyla ülke genelindeki tüm okullarda eş zamanlı  olarak yapılan  tatbikat Çanakkale’de de İl Merkezinde Vali İlhami Aktaş, İlçelerde ise Kaymakamlar ve protokolün katılımı ile gerçekleştirildi.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tatbikata Yenimahalle'deki Haydar Aliyev Ortaokulundan katıldığı tatbikata eş zamanlı olarak Çanakkale’de de Vali İlhami Aktaş’ın katılımı ile Çanakkale Anadolu İmam Hatip Lisesinde gerçekleştirildi. İl Merkezinin yanı sıra İlçelerde de tatbikatlar gerçekleştirildi.  1-7 Mart tarihleri ‘Deprem Haftası’ kapsamında gerçekleştirilen eş zamanlı tatbikat Ayvacık İlçesinde de gerçekleştirildi.  ‘Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı’   Kaymakam İlker Eker, İlçe Emniyet Amiri Mustafa Koç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Çetin, Öğretmenler ve öğrencilerimiz katıldı. Tatbikatta öğrenciler talimatlara harfiyen uydu. Ayvacık’ın yanı sıra Yenice Kaymakamı Musa Göktaş’ın katılımı ile Yeşilyurt ve Atatürk Ortaokulları’nda,  Biga Kaymakamı Erdinç Dolu’nun katılımı ile  Tevfik Emin Başarır ilkokulunda, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı’nın katılımı ile Orgeneral Eşref Bitlis İlkokulunda, Lapseki Kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya’nın katılımı il 25 Eylül İlkokulunda,  Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçilerin katılımı ile Opet Tarihe Saygı Ortaokulunda tatbikatlar gerçekleştirildi. İlçe Merkezinin yanı sıra  köylerdeki okullarda da eş zamanlı olarak tatbikat gerçekleştirildi.

Şerife Erdem