Çanakkale bir garip Pandemi döngüsünde..
Uzmanların uyarıları ortada, Virüse önlem olacak maske kullanımında hayli rahatız.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şener, Virüsün yeni varyantı için;
"Omicron, 'Hızlı ve Öfkeli..'
Kızamık kadar hızlı yayılıyor!" uyarısı yaptı
Cadde sokaklarda olduğu gibi, topluma açık alanlarda da askı kullanımını askıya aldığı gözlenen vatandaşların, Pandemi yokmuş gibi tavrına, hatırlatma aşılarını da olmalarının yol açtığı gözleniyor.
-------------------------------
GÖZLENENLER SORU ÇIKARDI;
"BU NE RAHATLIK..?"
-------------------------------
Çanakkale vaka artış hızında, ilk sıraya bir oturuyor, bir sıralamadan kopuyor. Maske mesafe önlemlerini unutmaya başladığı gözlenen vatandaşların bu tutumuna, aşı takvimine uyup, hatırlatma dozlarını da olmalarının getirdiği güvenden kaynaklandığı gözleniyor.
AŞI KORUYOR DA, VİRÜS İNATÇI...
Aşı takvimine uyup, hatırlatma dozunu da olanların, Covid-19' un yeni varyantı Omicron'a karşı tedbirli olmaları uyarısı, bilim insanlarından geldi.
Çanakkalelilerin, ÇOMÜ' de görev yaptığı dönemde adını ezber ettiği Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantı için: "Hızlı ve Öfkeli" tanımı yaptı.
Geçtiğimiz günlerde duruma dikkat çeken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şener, Kızamık kadar hızla yayıldığının altını çizdiği yeni veryant için;"Omicron, 'Hızlı ve Öfkeli..' Kızamık kadar hızlı yayılıyor!" uyarısı yaptı.
AYŞILAMADA DA ÖNDEYİZ, VAKA ARTIŞ HIZINDA DA..
Çanakkale' de kelimenin tam anlamıyla  bir garip Pandemi döngüsü yaşanıyor. Kurallara riayet edildiği günleri takip eden haftalarda, vaka artış hızı iniyor, aşıya güvenip, tedbirleri askıya aldığımız günlerin sonunda ise, vaka artış hızında Türkiye birinciliğine oturuyoruz.
Uzmanların uyarılarını dikkate almamızın önemini,  vaka artış hızını düşürdüğümüz günleri örnek göstererek dile getiren Sağlık bakanlığı yetkilileri; "Maske, Mesafe ve Temizlik kurallarına uyduğumuz taktirde,  Pandemi ile baş edebilmiş olacağız" görüşünü savundu.
Aşı' nın öneminin, bulaş durumunda ortaya çıktığını, hastalığın Aşılılarda hafif ve neredeyse belirtisiz seyir ettiğine dikkat çeken  İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, hatırlatma dozlarının önemine dikkat çekti.
Aşılama ve hatırlatma dozu uygulamasında Çanakkale'nin, Türkiye genelinde ilk sıralarda bulunduğu da dile getirildi.
YENİ VARYANT ÜZERİNE..
Omicron için, akıllara gelen soruları duyarcasına yanıt veren isim, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener oldu.
Virüse önlem olacak maske kullanımın bir kez daha dikkat çeken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şener: "Aşılarınızı olun!Güney Afrika - Guateng…
Omicron dalgası verileri…
1. Hızlı ulaşılan pik…kısa sürecek dalga…
2.Yeni olgu sayısı ve hastaneye yatış düşmeye başlamış bile…
3. Ölüm sayısı artışı devam ediyor ama eğrinin eğimi diğerlerine göre daha düşük( %14)…
Daha geniş popülasyonlarda farklı olabilir ama aynı bölgede yarı yarıya kısalmış bir salgın zamanı görüyoruz" ifadelerini kulandı.
TÜRKOVAK BİZDEN..
Bir de  PANKORONA
Bilim Kurulu üyesi Şener' in, "Gelecek yeni teknoloji PANKORONA aşısı…" şeklinde verdiği bir bilgi de hayli dikkat çekti.
Sinovac, Biontec ardından, Türkiye'nin yerli aşısı Türkovak' ın da uygulamaya alındığı günlerde, Bilim Kurul üyesi Prof. Dr. Şener,
"Bilinen ve gelecekteki tüm Covid 19 mutasyonlarına, Pankorona  aşısının etkili olacağı düşünülüyor…çünkü teknolojisi farklı…Spike Ferritin nanopartikül (SpFN) Hücresel Aşı…
Walter Reed Askeri Akademisi geliştiriyor… Faz2 sonuçları inanılmaz iyi…" diyerek, pandemi sürecine ilişkin güzel bir haberin altınrı çizdi.
BİZ NE DURUMDAYIZ..!
Bu zor sorunun yanıtını ise,. hemen hergün gözlerimizle görüyoruz. 
Cadde sokaklarda olduğu gibi, topluma açık alanlarda da askı kullanımını askıya aldığı gözlenen vatandaşların, Pandemi yokmuş gibi tavrına, hatırlatma aşılarını da olmalarının yol açtığı hemen her  gün gözlenen.
Erdem Sürek