oplantıda konu ve Cumhurbaşkanının hafta başında açıkladığı yeni kur müdahalesi ile Asgari ücret ve kurum vergi indirimlerine de değinen  Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Hükümetin yeni açıkladığı finansal alternatifleri ve ekonomik tedbirleri yerinde buluyorum. Her zaman ifade ettiğim gibi;  öngörülebilir bir gelecek, istikrar ve güven ortamı,  yatırımcı için çok önemlidir. Kurumlar vergisi oranının %1’de olsa indirilmesinden, asgari ücretten kaldırılan vergi oranından çok daha önemlidir” dedi.
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Aralık ayı olağan Meclis toplantısı  ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ Salonunda gerçekleştirildi.  Meclise gelemeyen üyeler ise online olarak toplantıya katıldılar. ÇTSO Aralık ayı olağan Meclis Toplantısının açılış konuşmasını  Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç yaptı. Kılıç, yaptığı konuşmasında  “Yaklaşık 2 yıldır hayatımıza eşlik eden Covid-19 gün geçtikçe varyantlara ayrılıyor ve yeni varyant olan Omicron ile Avrupa da hastalığın yayılımı hızlandı. Avrupa da kapanmalar gerçekleşmeye başladı. Bazı ülkeler de seyahat kısıtlaması getirdi ve hatta Ülkemizi de kısıtlama olan kırmızı kategoriye aldılar. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızın daha önce açıkladığı bir cümleyi unutmamalıyız; Ticaretin kapanmasını istemiyoruz ve şuan için kapanma öngörmüyoruz. Sosyal temas ve hijyen kurallarımıza dikkat ederek ve özellikle 2. Doz 3. Doz ile hatırlatma dozu aşılarımızı olarak sürece destek vermeliyiz. Kapanan ülkelerin oluşturduğu küresel ticaret boşluklarını bizler doldurmalıyız. Covid ile yaşamaya alışmalıyız ve gelecek planlamalarımızı bu doğrultu da oluşturmalıyız. En kötü senaryoya hazırlıklı olup güncel şartlarda reaktif bir süreç işleterek bu krizden şehrimiz ve ülkemiz olarak fırsat oluşturmamız gerektiğinin kanaatindeyim” dedi.
 
Devletimiz İş Dünyasının Yanında Olduğunu Göstermelidir
Yaşanan büyümeye rağmen Koronavirüs nedeni ile hala toparlanamayan bazı sektörlerin olduğuna dikkat çeken Turgay Kılıç “Tüm dünya küçülmeye giderken, ülkemiz büyüme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşları ve hatta IMF dahi 2021 yılı için 5,8 olan Türkiye büyüme oranını %9 çıkardı. Bu başarı hepimizin elimizi taşın altına koymasıyla oluşan bir süreç ve Sizlerin nezdinde bütün sanayi, ticaret ve esnaf odalarını tebrik ediyorum. Ancak şunu da unutmamakta fayda var ki büyümenin yanında bazı sektörlerde de kısmi daralmalar yaşadık. Devletimizin Covid-19’dan en çok etkilenip hala daha gerekli toparlanmayı sağlayamayan sektörlere ivedi bir can suyu sağlaması gerektiği kanaatindeyim. Bu can suyu; vergi ve KDV indirimleri ile SGK ödemelerinde destekler olabilir. İşveren; Bölgesel Teşvik paketleriyle rahatlatılıp, İŞKUR vasıtasıyla istihdam desteği sağlanarak devletimiz iş dünyasının yanında olduğunu göstermelidir” dedi.
Fırsatçılık ve Stokçuluğa Karşı Açılan Savaşı Destekliyorum
Turgay Kılıç Artan dövizle beraber stok yapanlara karşı açılan savaşı desteklediğini belirterek “Uzun zamandır ülkemiz de Dolar ve Euro kurunun sağlıksız yükselişleri neticesinde kimi sektörler sürdürülemez hale geldi ve ekonomik istikrarsızlık oluştu. Ülke olarak bu konu dan çok yara aldık. Girdi maliyetlerimiz taşınamaz oranlara yükseldi ve her sektör de fiyat yükselişleri oluştu. Bunun neticesinde hep birlikte şuan enflasyon ile mücadele eder olduk. Ancak bu durum sadece ülkemize has değil dünyanın en büyük ekonomisine sahip Amerika Birleşik devletlerinde Enflasyon son 39 yılın zirvesine çıkarak %6,8 oldu ve Haziran 1982 den beri en yüksek seviyeye çıktı. Global maliyetler arttı. Ülkemizde enflasyonu tetikleyen baş etkenler; dolar ve Euro kurunun sağlıksız yükselişi, fırsatçılık ve stokçuluk. İlimizde böyle bir şey olmadığını biliyoruz ancak bunları yapanları sizlerin huzurunda kınıyor ve Allah’a havale ediyorum. Ülke hepimizin ülkesi, ülkemiz var olacak ki biz var olalım, ticaretimiz var olsun. Bir kerelik kazanmaktan ziyade istikrarlı ve düzenli kazanalım. Devletimizin; Dolar ve Euro kurunun sağlıksız yükselişini sağlayıp manipülasyon yapan, fırsatçılık ve stokçuluk yapanlara karşı açtığı savaşı destekliyorum ve hepinizi de desteğe çağırıyorum. Siyasi görüşümüzü bir kenara bırakıp hepimizi elini taşın altına koymayı ve ülkemize, geleceğimize sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.
Asgari Ücretteki Verginin Düşürülmesi Sevindirici Oldu
Meclis Başkanı Turgay Kılıç’ın ardından bir konuşma yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu “Günlerce,  gündemimiz hep asgari ücret üzerine oluştu. Uzun süren toplantılar sonunda 2022 yılı asgari ücreti son 50 yılın en büyük zam oranı ile 4.253 TL net olarak belirlendi. Asgari ücretin brütü de 5.879,70 TL oldu. Biz de her toplantımızda dile getirdik. Odalar ve Borsalar Birliği’nde Başkanım Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’da her toplantısında dile getirdi. Asgari ücretin artmasından ziyade asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün azalması gerektiğini defalarca dile getirdik. Yeni asgari ücrete, eski asgari ücrete baktığımız zaman eski asgari ücrette netle brüt arasındaki fark %45 iken yeni düzenlemede bu %38’e geriledi bu sevindirici bir haber. Çünkü asgari ücret arttığı zaman bu sefer fabrikalar da çalışanlarından dolayı maliyet artışına gidecekti. Maliyet artışı da yine piyasaya enflasyon olarak geri dönecekti. Bir sevindirici haber de asgari ücretin üzerindeki ücretlerin üzerindeki vergi dilimi de düşürüldü. O da daha sevindirici bir haber oldu” dedi.
Ekonomik Tedbirleri Yerinde Buluyorum
Dövize yönelik yapılan müdahaleye de değinen ve politikayı yerinde bulduğunu belirten ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu “Hükümetin yeni açıkladığı finansal alternatifleri ve ekonomik tedbirleri yerinde buluyorum. Her zaman ifade ettiğim gibi;  öngörülebilir bir gelecek, istikrar ve güven ortamı,  yatırımcı için çok önemlidir. Kurumlar Vergisi oranının %1’de olsa indirilmesinden, asgari ücretten kaldırılan vergi oranından çok daha önemlidir.  Bu güven ortamı sağlandığında yatırımcı, girişimci,  hele ki Türk iş dünyası üretir, istihdam yaratır, satar, ihraç eder. Normal şartlarda oluşan ekonomik krizler ile ekonomik daralmalar ile mücadele de eder. Daha önce de etmedik mi? 2001 ve 2008 ben kendi ticaretimde 1994 yılını da yaşadım. Bunları birçoğumuz hatırlarız ama konuşmama başlarken söylediğim gibi yeter ki piyasayı kendi dinamikleri oluştursun. Üretici malı üretiyor, satıyor, dönüyor hammaddeyi almaya, sattığından daha ucuz hammadde almaya çalışıyor. Bu ortadan kalkarsa piyasanın dinamikleri yerleşirse ben inanıyorum ki Türk iş dünyası olarak biz bu girdaptan da çıkacağız” dedi.
Mutlu Olan Bir İş Dünyası İçin Önümüzü Görmek İstiyoruz
Sürekli dalgalanan kur ile ilgili de bir açıklama yapan  Selçuk Semizoğlu  “İnanın son 10 gündür bu kürsüde ne konuşacağımı düşündüm. Konuşmam 2 gün önce başkaydı, dün revize etmek zorunda kaldım. Çünkü günlük kur değişiklikleri % 30-35’lere geliyor. Biz iş dünyası olarak önümüzü görmek istiyoruz. Biz aldığımızı alıp çalışanımızın maaşını ödeyelim. Herşeyi ödedikten sonra dönüp yine aynı malı almak, üretimimizi devam ettirmek istiyoruz. Ama bu dalgalanmayla bunu zor yapıyoruz. İnşallah son 3-4 gündür dalgalanma durdu öyle devam eder. Bunun nasıl olacağı hakkında bir şey konuşamam ben ekonomist değilim. Ama 30 yıldır üreten, alıp, satan bir kardeşinizim. Önümü gördükten sonra ben ticaretimi devam ettiririm. İşlerimiz kötü değil arkadaşlar, moralimiz de kötü değil. İnanın asgari ücretin üzerindeki 4.500,00 TL ya 5.000,00 TL maaş alan çalışan arkadaşımızın üzerindeki vergi yükünün azaltılması benim hoşuma gitti. Çünkü her iş veren çalışanının verimli çalışmasını ister. Eğer ki çalışanınızın aklında çocuğuna alacak mamanın parası varsa, ödeyecek kira adamın aklındaysa o zaten sizin yanınızda fiilen çalışmıyor. Allah muhafaza ağır işte çalışan aklı orada değil iş kazasına bile neden olabilir kafadaki yoğun düşünceler. Biz çalışanımızın da mutlu olduğu, iş dünyamızın da mutlu olduğu bir dünya istiyoruz. Bunun için de önümüzü görmek istiyoruz” dedi.  
Cuma Deren