Şehitler diyarı Çanakkale’de, 101 yıl sonra, Biga Bahçeli Köyü merkezli ‘Bigalı Mehmet Çavuş Derneği’ kuruldu.
Dernek Yönetim Kurulu, Mehmet Çavuş'un Bahçeli köyündeki kabri başında dua edip,  ardından Gazi Mehmet Çavuş'un savaştığı Seddülbahir Kalesi ve 3. Tabur Komutanı Binbaşı Halis Ataksor sergisi ziyareti ile Çanakkale kahramanlarını andı.
Dernek ve yapılan ziyaretlere ilişkin detayları ise Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’ ne bağlı  Çanakkale İl Müdürlüğü kamuoyuyla paylaştı.

Bigalı Mehmet Çavuş’u, Adını Taşıyan Dernek Ölümsüzleştirdi.
Torundan Gelen Acı İtiraf;
Dernek başkanı Özer, “Torunları olarak, ancak 100 yıl sonra bu tür çalışmaları yapmanın mahcubiyeti ve üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi.

Çanakkale Destanını yazan yüz binlerce isimden sadece birinin adı, kurulan bu dernekle ölümsüzleşti.
Dünyanın en kanlı savaşlarının yaşandığı Gelibolu yarımadasında destan yazan Mehmetçiklerden biri olan Bigalı Mehmet Çavuş’ un adını taşıyan dernek, ilk resmi gezisini de gerçekleştirdi.
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’ ne bağlı  Çanakkale İl Müdürlüğü, kahraman gazi Mehmet çavuş’ un memleketi Biga’ da doğum yeri olan Bahçeli köyünde kurulan derneğe ait detayları yaptığı açıklama ile kamuoyuyla paylaştı.
Bigalı Mehmet Çavuş’ un, oğlu ile birlikte Çanakkale Cephesinde yazdığı destansı mücadeleyi anlatan hikayesi, TRT’ nin ‘Seddülbahir 32 Saat” isimli 4 bölümlük dizisinde de ekranlara taşınmıştı.       
Yönetmenliğini Yasin Uslu'nun, senaryosunu Funda Çetin' in yaptığı mini Türk dizisi, milyonları ekran başına kilitlemişti.
Yapımcılığını Okur Film'in üstlendiği dizinin oyuncu kadrosunda Okan Yalabık, İbrahim Çelikkol, Dolunay Soysert, Murat Ünalmış ve İlker Aksum gibi ünlü oyuncular yer almıştı.
Bigalı Mehmet Çavuş’ u ise, ünlü sanatçı İlker Çelikkol bu izlenme rekoru kıran dizide canlandıran isim olmuştu.
Sekiz aylık hummalı hazırlık sürecinden sonra dört ay devam eden dizi çekimleri Destanın adresi Şehitler Coğrafyası Çanakkale’ de yapılmıştı.
Dizide, tam 101 yıl önce 1915’ de  Seddülbahir Cephesi' nde yaşanan olaylar günümüze tüm ayrıntıları ile taşınmıştı.
Dört bölüm yayınlanan dizinin ilk bölümü ise , 14 Ocak 2016' da ekranlara gelmişti.
DIGDUĞU KÖYDE, ADINI TAŞIYAN DERNEK KURULDU
Çanakkale kahramanı Biga’lı Mehmet Çavuş’ un adını taşıyan Dernek ise, kahraman gazinin cephede şehit düşen oğlunun hiyakesinin de aktarıldığı ‘Seddülbahir 32 Saat’ isimli dizi ardından doğdu.
Cepheden eve Gazi olarak dönen Bigalı Mehmet Çavuş’ un  doğduğu Bahçeli Köyünde kurulan dernek, karaman gazinin savaşıtğı o bölgeyi de kapsayan gezi düzenledi.
Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Yönetim Kurulu, geçtiğimiz gün Mehmet Çavuş'un Bahçeli köyündeki kabri başında dua etti. Ardından da Çanakkale Gazisi de olan Mehmet Çavuş' un vatan için çarpıştığı Seddülbahir Kalesi ve bölgesini ziyaret edip, Mehmet Çavuş’ un bağlıbulunduğu 3. Tabur Komutanı Binbaşı Halis Ataksor’ un adını taşıyan sergiyi gezdi.
DERNEK BAŞKANINDAN ACI İTİRAF…
Bigalı Mehmet çavuş Derneği başkanı Necdet Özer; "Derneğimizi kurduktan sonra ilk ziyaretlerimizi Gazi Mehmet Çavuş'un kabrine ve savaştığı bölgelere gerçekleştirdik.
Amacımız Bigalı Mehmet Çavuş'u anmak, hatıralarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak, kahraman gazimizin adını ölümsüz kılmak” dedi.
Torunları olarak ancak 100 yıl sonra bu tür çalışmaları yapmanın mahcubiyeti ve üzüntüsünü yaşadıklarını da sözlerine ekleyen Dernek başkanı Özer; “Büyük bir fedakarlıkta bulunarak bizler için canlarını ortaya koyan atalarımıza büyük bir vefa ve minnet borcumuz var.
Yapacağımız sosyal, kültürel etkinliklerle, milletimize bu büyük kahramanlık ve fedakarlık abidesini anlatmak istiyoruz.
Bu bağlamda köyümüzde Gazi Mehmet Çavuşun hatıralarından oluşan bir Savaş Galerisi oluşturarak ziyarete açtık. Bu konuda tüm vatansever halkımızın maddi ve manevi desteğini bekliyoruz " dedi.
Bahçeli köyü muhtarı Turan Özarı, Mehmet Çavuş’ un kabri başında düzenlenen törende Çanakkale Savaşları sırasında Seddülbahir bölgesinde kahramanlıklar gösteren Mehmet Çavuşun, savaşın sona ermesiyle ilçeye döndüğünü anlattı.
 
Muhtar Özarı, Çanakkale Gazisi Mehmet çavuş’ un, 1964 yılında vefat ettiğini ve doğduğu köyünde vatan toqarğına emanet edildiğini de sözlerine ekledi.
Mehmet Çavuş’ un mezarının anıt mezar haline getirildiğinin de altını çizen Köy muhtarı  Özarı, eşiyle birlikte yan yana yattıklarını söyledi.
DEVLETİN BAĞLAMAK İSTEDİĞİ MAAŞI KABUL ETMEDİ
Çanakkale kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş, gazi olarak memleketine döndü. Biga’ ya sadece 90 kilometre uzaklıktaki Cepheden eve dönüşünde, Seddülhabir kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş'a devletin aylık bağlamak istemesini reddeden kahraman gazinin, Mütevazi bir hayat sürüp ahrete öyle geçtiği biliniyor.
TÜM TÜRKİYE ONU, 4 BÖLÜMLÜK DİZİ DE TANIDI..
Sadece dört bölüm süren Seddülbahir 32 Saat isimli dizide, Mehmet Çavuş’ un kahramanlık hikayesini Türkiye ekranları başına kilitlenerek öğrenmişti.
Gerek oyuncu kadrosuyla gerekse prodüksiyonuyla göze çarpan o 4 bölümlük dizide, Çanakkale Savaşlarında Seddülbahir cephesindeki ilk 32 saatlik mücadele konu edilmişti.
Çanakkale’de 5 ayrı lokasyonda kurulan film setinde çok sayıda figuran görev almış,  750 adet kostüm dikilerek, 750 adet silah ve 16 adet top yapılarak gerçeğini aratmayan sahnelerle çekimi gerçekleşen dizide, tabya ve siperlerin yeniden tasarlandığı bilinenlerden..
Bigalı Mehmet Çavuş’ un hayatından ve cephe mücadelesinden kesitlerin de geçtiği o dizide; Çanakkale kara savaşlarının başladığı ilk gün olan 25 Nisan sabahı canlandırılmıştı.
Binbaşı Mahmut Sabri komutasındaki 1050 kişilik Mehmetçiğin, kendisinden kat be kat üstün düşman birliklerine karşı tam 32 saat, üstelik hiçbir yardım ve destek almadan direnişi günümüze aktarılmıştı. 
 


Kaynak: Haber Merkezi