Dünyada her 10 kişiden birinin diyabet hastası olduğu, ülkemizde de bu oranın bir çok Avrupa Ülkesine göre fazla olmasından dolayı farkındalık yaratmak ve vatandaşları diyabet hastalığına karşı bilinçlendirmek olarak her yıl olduğu gibi Çanakkale MAE Devlet Hastanesi Diyabet Okulu, tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında vatandaşlara bilgiler veriliyor.
düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam ortamlarının teşvik edilmesi yoluyla hastalığa yakalanma riskinin büyük oranda önlemek ve vatandaşlar bilgi vermek amacı ile her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanıyor. Bu yılki kampanyanın   teması ‘Diyabet bakımına erişim’ olarak belirlendi.   Belirlenen bu tema ile Diyabetli bireylerin diyabetini yönetmesi ve komplikasyonlardan korunması için ilaç - insülin, teknoloji, eğitim, destek ve bakım ihtiyacı karşılanması amacı ile vatandaşlara bilgiler veriliyor.
Dünyada 10 kişiden biri diyabetli, Türkiye'de diyabet sıklığı pek çok Avrupa ülkesinden daha yüksek rakamlarda (8 milyon kişi) bulunmuştur.  Dünyada diyabetli her 2 kişiden biri diyabet olduğunu bilmiyor! Her sekiz saniyede 1 kişi diyabet nedeniyle yaşamını kaybediyor. Tip 2 diyabet %58 oranında, diyabet komplikasyonları ise eğitim ve tedavi ile önlenebilir, geciktirilebilir düzeydedir. Diyabeti önlemek ve sağlıklı bireyler yetiştirmek amacı ile çalışmalarını sürdüren Çanakkale  Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Diyabet Okulunda da vatandaşlara diyabetlerini yönetmek için eğitimler veriliyor. Dünya diyabet günü nedeni ile de  Diyabet farkındalığı oluşturmak ve bilgilendirme amacıyla da Hastanenin  poliklinik girişinde kurulan standta vatandaşlara bilgiler verildi.
Standa ilgi gösteren vatandaşlarda  kan şekeri ölçümü ve tip 2 diyabet risk testi yapılarak hazırlanan broşürlerle bilgiler verildi. Riski ve kan şekeri yüksek bulunan kişilere sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve hekim kontrolü önerildi. Diyabeti olan bireyler eğitim için Diyabet Eğitim Polikliniğine davet edildi.
İsmail Şen