Sağlık Bakanlığının verilerine göre ülkemizde binlerce hasta organ yetmezliği nedeniyle organ nakli bekliyor. Bu hastalardan 30 bini ise acil statüsünde bulunuyor. Acil statüde bulunan 30 bine yakın hastadan  2 bine yakın  kişi organ nakli beklerken hayatını kaybediyor. Beyin ölümlerinde yaşanan bağış yetmezliği nedeni ile çaresiz kalan aileler yakınlarına organlarını vermek zorunda kalıyor.  Beyin ölümü sonrası yaşanan  bağışı arttırmak, organ bekleyen vatandaşları hayata bağlamak ve farkındalığı arttırmak amacı ile her yıl 3-9 Kasım tarihleri Organ Bağış Haftası olarak kutlanıyor.  Bu kapsamda Organ Bağışı Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğünün koordinasyon farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi. Golf Aile Çay Bahçesinden başlanarak Truva Atı önünde sona eren yürüyüşe Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı  İsmail Kaşdemir,  İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hasan Keser, Organ Bağışı İl Koordinatörü Uzm. Dr. Azem Ülkü, Çanakkale Onsekiz  Mart Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, sağlık çalışanları, daha önce organ nakli olan vatandaşlar katıldı.

Troya Atı önünde kurulan Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü standının önünde tamamlanan yürüyüşün ardından Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, organ bağışçısı yapan evraklara imza atarak gönüllü bağışçı oldular.
 
Herkes bir Organ Bağışı Adayı
Günün anlamı ile ilgili bir açıklama yapan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk “3-9 Kasım herkesin de bildiği gibi Organ Bağışı Haftası, Çanakkale ilimiz de bu konuda önder illerden bir tanesi.  Vatandaşlarımızın desteği sayesinde amacımız bu başarıyı daha da arttırmak.  Burada  nakil olan eski hastalarımız var.  Bu da biz guru verdi. Bu da hem Çanakkale  Devlet Hastanemize hem de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hastanemize verdikleri destekten dolayı  teşekkür ediyoruz ve halkımızdan da bu desteğe ortak olmaya davet ediyoruz.  Çünkü herkes organ nakli adayı” dedi.
İnsanlar Çaresizlikten Birbirlerine Organlarını Bağışlıyor
Çanakkale Onsekiz  Mart Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, organ bağışının az olmasına dikkat çekerek, insanların çaresiszlikten organlarını yakınlarına bağışladığını bu da hasta potansiyelini arttırdığını belirterek “Ülkemizde son sağlık Bakanlığı verilerine göre  30 bine yakın organ nakli bekleyen hasta mevcut.  Maalesef bu hastalara her yıl 2 bin 500, 3 bin civarı  organ beklerken hayatını kaybediyor.  Ülkemizdeki organ havuzundaki organlar maalesef  bekleyen hastalara yetmemektedir.  İnsanlar çaresizlikten birbirlerine organlarını bağışlamak sureti ile hayata tutunmaya çalışmaktadır.  Aslında bu potansiyel olarak  organ veren kişiyi hasta durumuna sokmaktadır.  Bu kabul edilebilir bir durum değil ama  çaresizlikten insanlar bunu yapmak zorunda kalıyor.  Ülkemizde maalesef ki organ bağış oranı   100 binde 3 civarında. Sağlık Bakanlığının çalışmaları ile  Müdürlüğümüzün desteği ile bu oran 9’a çekilmiştir ama  ideal olan 100 binde 25-30 olmasıdır.  Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Farkındalık haftamızın da amacı budur zaten. Organ bağışını arttırıp bekleyen hastalara şifa olmak.  Bölgemiz organ bağışında üst sıralarda yer almaktadır.  Hatta Güney Marmara Bölgesi birinci konumundadır.  Ben vatandaşlarımızı bir kez daha organ Bağışçısı olmasına duyarlı olmalarına davet ediyorum” dedi.
Bize Olan Güven Bağışları Arttırıyor
Çanakkale Organ Nakli İl Koordinatörü Uzman Dr. Azem Ülkü ise yaptığı açıklamada, Çanakkale’deki Organ Nakli ekiplerinin değişmediğine dikkat çekerek verilen bilgilendirme sonrasında ailelerin kendilerine duyduğu güvenden dolayı bağış oranının Çanakkale’de yüksek olduğunu belirterek “365 gün organ bağışı günleri.  Ama biz bu haftanın biraz daha yoğun bir şekilde  organ bağışı konusunun gündemde olması için  3-9 Kasım  Organ Bağışı Haftası olarak gerçekleştiriyoruz.  3 Kasım’ın önemi var. 3 Kasım 1954’te  Türkiye’de ilk defa bir böbrek nakli yapılarak  organ naklinin yapıldığı tarih ve  o güne ithafen Sağlık Bakanlığımızın kararı ile  bu haftayı daha yoğun bir tanıtım olarak değerlendiriyoruz. Çanakkale’de değişmeyen yüzler var. Şu anlamda değişmeyen yüzler var  bu bir ekip çalışması. Bu değişmeyen yüzlere hem Çanakkale Devlet Hastanesinde hem de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hastanesinde  çok nadir ailevi sorunlarımız dışında değişmiyoruz.  Halka organlarını bağışlasa da bağışlamasa da her zaman doğruyu söyleriz.  Bu da bize çok önemli bir güven veriyor.  Bu güven sayesinde de Çanakkale’de bağış oranı yani beyin ölümü  sonrasındaki bağış oranı çok ciddi anlamda  fazla.  Diyelim ki Türkiye’de ortalama  100 beyin ölümü olduğunda 22 aile organları bağışlıyor. Ama Çanakkale’de  bu oran %50’nin üzerinde.  Çanakkale’de İl Sağlık Müdürlüğü ve Hastane yetkililerimizin katkıları ile iyi durumdayız” dedi.
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Truva Atı önünde açılan stantta, gün boyu vatandaşlara organ bağışının önemi hakkında  bilgiler verilerek, bağışçı olmaları için davet edildiler.
Cuma Deren