AK Parti Grup başkan vekili Av. Turan, Ankara’ ya ziyaretine gelen Onsekiz Mart Üniversitesi Heyetini, Müjde Paketiyle Çanakkale’ ye uğurladı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’nin Rüzgar Enerji Santrali ve Anafartalar Kampüsü ile ilgili iki talebi için geçerli olumlu sürecin başladığını duyuran Vekil Turan;
“Büyüyen ve nüfusu çoğalan üniversitemizin, geçmiş yıllara kıyasla artan tüketimi, Çanakkale’nin yenilenebilir enerjideki potansiyeli ile birlikte değerlendirildiğinde üniversitemize isabetli çalışmalar sonucu öncelikli olarak 3 adet rüzgar tribünü kurulması projesini nihayete erdirdik” dedi.
Kalkınma Bakanlığı ile birebir gerçekleşen temasından çıkan müjdeyi dile getiren Milletvekili Av. Turan;
“Yaptığımız ikili görüşmeler neticesinde “yeşil kampüs, çevreci üniversite” anlayışının hakkını vermek adına,  Rüzgar Enerji Santrali kurulumu projesinin Kalkınma Bakanlığımızın 2017 yılı yatırım programına alınacağını duyurabilirim” diye konuştu.

3 Tribün Yolda…
Kanatları Rüzgar Döndürecek.
Enerji’ yi ÇOMÜ tüketecek!
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ nin, Merkez ve ilçelerdeki Enerjisini , Rüzgar verecek.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’ nin, Yenilebilir Enerji kaynakları araştırmasının kente ‘Rüzgar Santrali’  yatırımını getirmeye yettiği öğrenildi.
ÇOMÜ’ nün Yenilenebilir Enerji Kaynakları üzerine yapmış olduğu çalışmaların somut sonuçları ise, Başkentten gelen o açıklamada ortaya çıktı.
Hali hazırda, ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi’ nin Bilim Yuvası ÇOMÜ de sürdürdüğü hummalı araştırmanın sevindiren detaylarını AK Parti Grup başkan vekili de olan Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, kendisini ziyaret eden ÇOMÜ heyetiyle paylaştı.
AK Parti’ li Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, Meclis’te konuk ettiği Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Yücel Acer ve beraberindeki heyete müjde niteliği taşıyan o bilgileri aktardı.
Rektör Prof. Dr. Acer ve beraberindeki Dekanlar ise, bilim yuvası Üniversitenin sürdürdüğü bilimsel çalışmaların sevindiren meyvesini toplamış olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.
KENDİ ENERJİSİNİ, KENDİ ÜRETECEK…
ÇOMÜ heyetine, Üniversite’nin Rüzgar Enerji Santrali ve Anafartalar Kampüsü ile ilgili iki talebi için olumlu görüşme sürecinin tamamlandığını anlatan Milletvekili Av. Bülent Turan;
“Büyüyen ve nüfusu çoğalan üniversitemizin geçmiş yıllara kıyasla artan tüketimi, Çanakkale’nin yenilenebilir enerjideki potansiyeli ile birlikte değerlendirildiğinde, üniversitemize  isabetli çalışmalar sonucu öncelikli olarak 3 adet rüzgar tribünü kurulması projesini nihayete erdirdik.
Kalkınma Bakanımızla yaptığımız ikili görüşmeler neticesinde “yeşil kampüs, çevreci üniversite” anlayışının hakkını vermek adına, Şehitler coğrafyası Çanakkalemizin bilim yuvası  ÇOMÜ’ ye Rüzgar Enerji Santrali kurulumu projesi onay gördü.
Kalkınma Bakanlığımızın 2017 yılı yatırım programına bu proje alınacak diyebilirim.
Artık üniversitemiz kendi elektriğini kendisi üretecek. Üç rüzgar tribünü ile Üniversitemizin merkez ve ilçelerdeki bütün elektrik tüketimini karşılayacak şekilde üretim gerçekleşmiş olacak” dedi.
AK Pati grup başkan vekili Av. Turan, konuk heyete ayrıca Anafartalar Kampüsü’ ndeki 20 bin metrekarelik derslik inşaatının dışında 15 bin metrekare daha, içerisinde Konservatuar binası ve Konferans salonu da dahil projenin Kalkınma Bakanlığı tarafından 2017 yatırım programına alındığını müjdeledi.
Vekil Turan, “Özellikle Konferans salonundan tüm Çanakkale halkımız istifade edebilecek” dedi.
Milletvekili Av. Turan, “Üniversitemize, Çanakkalemize hayırlı olsun. Emeği geçen Rektörümüze, ekibine ve süreci özellikle takip edip sonuçlandıran Kalkınma Bakanımız Lütfü Elvan'a teşekkür ediyorum” diyerek, Çanakkale’ ye iki müjde vermiş olmanın gururunu yaşadıklarının altını çizdi.
ÇOMÜ’ nün “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi” ise, Gelişmekte olan bir ülke olarak, gerek toplam enerji gerekse elektrik enerjisi tüketim artışının AB'nin bir kaç katı olduğu dikkate alındığında,  enerji kaynakları, enerji dönüşüm teknolojileri konularında yapılacak her tür çalışmanın, Türkiye’ nin  enerji alanında bilgi birikiminin artması açısından çok yararlı olacağı görüşünü savunarak sürdürdüğü çalışmalar için;

“Ülkemizin başlıca yerli enerji kaynakları kömür, hidrolik enerji, rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle enerjisidir. Türkiye'nin enerjide % 75'e varan dışa bağımlılığının en önemli nedeni, doğal gazın elektrik üretiminde aşırı ölçüde (% 47) kullanılmasıdır.
Elektrik üretiminde ithal kömürün payının da her geçen gün artması sonucu, dışa bağımlılık daha da kritik duruma gelmektedir.
1970'lerdeki petrol krizi ve sonraki yıllarda yaşanan ve yaşanmakta olan uluslararası bazı krizler hatırlanacak olursa,  petrol ve doğal gaz’ a bağımlığın olabildiğince azaltılmasının gerekliliği görüldüğünden, yeni enerji kaynakları için AR-GE çalışmaları tüm gelişmiş ülkelerde hızla devam etmektedir. Biz de çalışmasını yürütmekteyiz” bilgisini paylaştı.
ÇOMÜ  “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi’ kuruluş amaçlarını ise;

“Enerji ile ilgili alanlarda disiplinlerarası bilimsel ve teknolojik araştırma ve uygulamalar yapmak; enerji sorunlarının çözümü doğrultusunda yöntem ve öneriler geliştirmek ve bunları uygulamak; enerji ve çevre konularında yayın, eğitim, danışmanlık, proje, üretim gibi çalışmalar yapmak” olarak sıraladı.
Merkez’ ce yürütülen çalışmalar kapsamında, Merkez bünyesinde oluşturulan çalışma grupları şöyle sıralandı.
Enerji Politikaları, Güneş Enerjisi, Akıntı Rejimi Enerjisi, Fosil Yakıtları Enerjisi Grubu, Jeotermal Enerjisi, Biyo-kütle Enerjisi Grubu.
Merkez ayrıca, EİE tarafından hazırlanan "Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası (REPA)" verilerine göre Çanakkale’ nin rüzgar potansiyeli açısından Türkiye’ de ilk sırada yer aldığına dikkat çekti.


Kaynak: Haber Merkezi