Bal verim standardı ise çevredeki arılara göre %25-35 arasında fazla olan Efe Arıları artık Bozcaada’da Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çanakkale Arıcılar Birliği tarafından gerçekleştirilen “Efe Arısını Koruyor ve Geliştiriyoruz” Projesinin açılış Bozcaada’da yapıldı .

Ülkemiz arı popülasyonu bakımında zengin bir coğrafya. Bölgelere göre ve bulunduğu yerdeki verimi takip edilen ana arılar kaliteli olması durumunda gerekli araştırmalar sonucunda tescil çalışmaları yapılıyor. Bu şekilde araştırması yapılan efe ana arısı da ülkemize kazandırılan ana arılardan bir tanesi olmuştu. Yavru alının geniş tutarak çok fazla yavru yapan, çevredeki arılara göre %25-35 arasında fazla bal üreten Efe Arıları artık Bozcaada’da. Turizmin yanı sıra tarımda ve özellikle organik bir çok üründe imzası bulunan Bozcaada’da Efe arı projesinin tanıtımı yapıldı. Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çanakkale Arıcılar Birliği tarafından gerçekleştirilen “Efe Arısını Koruyor ve Geliştiriyoruz” Projesi kapsamında adada bal üretimine başlanan Efe Arı Üretimi  Açılış töreni gerçekleştirildi.  Törene, Bozcaada Kaymakamı  Bahar Kaya Çelik,  İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Peksüslü , Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Müveddet Atmaca, Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri ve üreticiler katıldı.
Törende konuşma yapan Kaymakam Çelik,  Bozcaada'nın efe arısı koruma alanı kapsamına alınmasının önemine dikkat çekerek üreticilerin yurt içi ve yurt dışı pazarındaki yerini alması gerektiğini belirtti.  Katılımcılarla
birlikte kovandan bal çekme etkinliği yapıldı.

İsmail Şen