Yıllardır Gökçeada’da vatandaşlarla birlik içinde yaşayan Rum vatandaşların ibadet ettiği kiliseden 2007 yılında çalınan eserler 14 yıl sonra bulunarak törenle İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’a teslim edildi. Törenle teslim edilen eserler önceki gün kilisedeki yerlerine yerleştirildi.

Gökçeada’nın Zeytinli, Eski Bademli ve Dereköy Mahallelerindeki tarihi kiliselerde gerçekleşen hırsızlık olayına ilişkin olarak Gökçeada Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada ele geçirilen eserler Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde koruma altına alınmıştı. Panayiya Kimisis Kilisesi’nin de aralarında bulunduğu dini alanlardan çalındığı tespit edilen kültür varlıkları, 14 yıl önce Eceabat İlçe Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen bir operasyonda ele geçirilmişti. Olaya ilişkin soruşturma Gökçeada Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütüldü ve ele geçirilen kültür varlıkları yed-i emin olarak Çanakkale Arkeoloji Müzesine teslim edildi. Müze tarafından yed-i emin deposunda Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda başlatılan çalışmada aralarında Hz. İsa ve Aziz tasvirlerinin bulunduğu dini kültür varlıklarına ilişkin adli süreç Çanakkale Arkeoloji Müzesi ve Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce takip edildi ve mahkeme kararının kesinleştiği bilgisine ulaşıldı. Ağırlıklı olarak ikonalardan oluşan kültür varlıkları emanette bulundukları süre içerisinde Çanakkale Arkeoloji Müzesinde hassasiyetle korundu.

Eserler Salı günü Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katılımı ile Troya Müzesinde düzenlenen törenle İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’a teslim edildi. Teslim alınan eserler önceki gün Gökçeada’ da düzenlenen törenle kilisedeki yerlerine yerleştirildi.  Teslim edilmesinin ardından Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük yaptığı yazılı açıklamada “10 Ağustos Salı günü Troya Müzesi’nde Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve Fener Rum Patriği Bartholomeos’un katılımıyla düzenlenen Gökçeada Kiliselerinden çalınan ikonaların teslim töreninin ardından, dün ikonalar Müzemiz tarafından Gökçeada ve Bozcada Metropoliti Sayın Kyrillos Sykis’e teslim edilmiştir” dedi.
 
Cuma Deren
 


Kaynak: DHA