Sağlık Bakanlığı'nın 'Hayat eve sığar' uygulamasına göre; son durumu gösterir veriler Mavi'den Sarı'ya yavaş yavaş dönüşümü gözler önüne serdi.
Ölümcül virüse karşı alınacak tedbirlerin başında yer alan, Maske ve Mesafenin topluma açık pek çok adreste adeta unutulduğu gözlenen Çanakkale’de, Risk Haritasının son hali, Aşılamanın önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Çanakkale'de olduğu gibi, ülke genelinde vaka artışına tek önlemin, 'Aşı' olduğunu tekrarlayan isim, bir dönem ÇOMÜ' de de görev alan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener oldu.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener, Pandemi’ nin ilk günlerinden itibaren yaptığı sosyal medya paylaşımları ile kamuoyunu bilgilendirmişti.  
Prof. Dr. Şener, yine ‘aşı’ vurgusu yaptı,. Bazı paylaşımları yüzleri gülümsetti, bazıları ise düşündürdü.
“Yeni slogan: Covid 19 için MMA (maske, mesafe, aşı)
Ya da; Mixed Martial Arts
‘Karma Dövüş Sanatları’ “
Profb Dr. Şener’ in bir çarpıcı çıkışı da şu ifadesi ile geldi:
“Fındık kadar beyni ile Bilgelik taslayanlara kanmayın, yoksa başınızı Aktaşlara vurursunuz… AŞI’nızı olun.”

-----------------------------------------
RİSK HARİTASINDA ÇANAKKALE,
BU GİDİŞ İLE, MAVİ’DEN, SARI’ YA
------------------------------------------

Sağlık Bakanlığı'nın 'Hayat eve sığar' uygulamasına göre; Çanakkale’nin son durumunu gösterir veriler,  Mavi'den Sarı'ya,son derece riskli o dönüşümü gözler önüne serdi.
Ölümcül virüse karşı alınacak tedbirlerin başında yer alan, Maske ve Mesafe kadar, bir diğer olmazsa olmazın, Aşılamanın önemi bir kez daha gözler önüne serildi..
Çanakkale’de normalleşme ardından gözlenen rehavetin ise, hayli ürkütücü boyut kazandığı gözlendi.
Topluma açık pek çok adreste Maske ve Mesafenin adeta unutulduğu gözleniyor.
Çanakkale’de, Risk Haritasının son hali ise;  Aşılamanın önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Ülke genelinde olduğu gibi, Çanakkale'de devaka artışına tek önlemin, 'Aşı' olduğunu tekrarlayan isim, bir dönem ÇOMÜ' de de görev alan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener oldu.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener, Pandemi’ nin ilk günlerinden itibaren yaptığı sosyal medya paylaşımları ile kamuoyunu bilgilendiren ve birçok vatandaşın zihninde adı ezber edilen olmuştu. 
Prof. Dr. Şener, yine ‘aşı’ vurgusu yaptı,. Bazı paylaşımları yüzleri gülümsetti, bazıları ise hayli düşündürdü.
Aşı karşıtlarına seslenen Prof. Dr. Şener;  “Yeni slogan: Covid 19 için MMA (maske, mesafe, aşı)
Ya da; Mixed Martial Arts ‘Karma Dövüş Sanatları’ “ diye yaptığı paylaşımı gibi, çarpıcı çıkışı da imzasını attı.
“Fındık kadar beyni ile Bilgelik taslayanlara kanmayın, yoksa başınızı Aktaşlara vurursunuz… AŞI’nızı olun.” çağrısını, aşı karşıtlarına inanıp aşı olmayanlar için tekrarladı.
Aşı karşıtlarına çarpıcı ifadeler ile göndermede bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener, olması gerekeni söyledi, ürküten bir öngörüde de bulundu;
“AŞI’nızı ACİLEN olun… Durum, işin içinden çıkılmaz bir duruma ilerleyebilir…” dedi.
AŞI’lanma oranları ile Haftalık 100 binde vaka sayılarına bakıldığında,AŞI’nın etkisi ninçok net ortada olduğunu da belirten Prof. Dr. Şener, günler öncesinde,  Çanakkale Risk Haritasında tamamen Mavi iken  şu bilgileri paylaşmıştı;
”AŞI’lanma oranı yüksek iller Çanakkale- İzmir - Aydın-  Muğla …Aynı zamanda vaka sayılarının düşük olduğu yerler…
Siirt, Diyarbakır, Ş. Urfa, Bitlis’ten iyi haberler gelmiyor…orda çalışan sağlık çalışanlarının Allah yardımcısı olsun… AŞI’nızı ACİLEN olun…Durum işin içinden çıkılmaz bir duruma ilerleyebilir…”
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener,  “AŞI olmanız hem kendi sağlığınız hem de toplum sağlığı için gerekli diyoruz… Adam bize ‘tapınak şövalyesi’  muamelesi yapıyor.  Aklı hala orta çağda kalmış. AŞI karşıtları aslında AŞI propagandası yapıyor farkında değil” vurgusu da yaptı.
Prof. Dr. Şener’ in, “Aşısızların dalgası bu! Sevenleri ayırmayalım. Aşı karşıtı hastalara, aşı karşıtı doktorlar baksın! yorulduk!” şeklinde yapılan bir vatandaş paylaşımına yaptığı yorum hayli manidar oldu.
Şener yüz gülümseten o paylaşıma; “Çok güzel fikir. Kesinlikle destekliyorum…” değerlendirmesindre bulundu.
Kamuoyunu, bilimsel veriler ile bilgilendiren Prof. Dr. Şener, “CDC verisine göre… Covid 19 enfeksiyonu sonrası AŞI’lanmayanlarda yeniden enfeksiyon riski 2,34 kat daha yüksek…
AŞI olmak için hala bekleyenler yoğun bakıma yer ayırtmayı unutmasın!
CDC VAERS… Aşı yan etki takip sistemi verileri güncellendi…8,9 milyon adolesan aşılanmış (12-17 yaş)
*Yan etki bildirim 1/1000…%90 hafif - lokal yan etkiler
*İkinci dozu alanların %30’unda ilk hafta en sık ateş,
*İkinci dozu alanların %25’inde ilk 2 gün kas ağrısı nedeniyle günlük aktiviteyi erteleme ihtiyacı
*%0.04 hastaneye yatış gerektiren yan etki…(myokardit)
Adolesanlar içinde en çok çekince sebebi olan kalp kası iltihabı da yüksek çıkmadı …%0,04…”
Tek AŞI=Hiç AŞI İkinci AŞI’nızı olun…” ifadelerini kullandı.
Covid-19 Günlükleri başlıklı paylaşımları ile ismi ezber edilen Prof. Dr. Şener’ in, dikkat çeken bir yeni paylaşımı, sorular üzerine diyerek anlatımda bulunduğu oldu.
İşte o paylaşım; “Sorular üzerine-
1. AŞI karşıtlarının yaptığı gürültüler arasında gözden kaçtı ama Sağlık Bakanlığının ve Bilim Kurulun başlattığı  3. Doz uygulaması dünyaya örnek oldu… hatta İsrail (mRNA) kohortunda 146. Günden sonra 60 yaş üstünde nAB yanıtının yetersiz olduğu ortaya çıkması ile üçüncü doz uygulaması kesinleşti…Bu her gün sosyal medyada “kimliksiz mahfillerin”  hakaret ettiği Türk Bilim insanlarının öngörüsü ile oldu!
2. Türkiye’de “saf” bir AŞI karşıtlığı yok! Çünkü dünyada AŞI karşıtlarının hiç birisi faz 3 çalışmasına gönüllü olmaz…örn. Turkovac…Bir diğer önemli tesbit ise; bizdeki AŞI karşıtlarına sorduğunuzda “milli aşıyı” olurum demeleri… ve bu AŞI karşıtı “sözde” hekimler nedense şiddetle mRNA AŞI karşıtı ( benim gözlemim) ? Neden acaba?”

Cuma Deren