Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Türkiye’nin ciğerlerini yakan orman yangınları başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere birçok yerde kendini hissettirdi. Akdeniz’de Antalya, Adana, Hatay, Mersin İç Anadolu'da Kayseri, Egede Bodrum ve Fethiye’de gerçekleşen yangınlarda birçok canlı hayatını kaybetti.

Yaz aylarında sıcaklıkların artması ile birlikte orman yangınları hız kazandı, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin birçok ormanında yangın çıktı. Orman Mühendisi Sacit Kanık, ‘’Ormanlar da tıpkı şehirler gibi birçok canlının yaşam merkezidir. Ormanlar ile hayvanların ve insanların ortak yaşam evi de yanıyor. Yaşamımız ormanların bize sağladığı oksijen sayesinde gerçekleşiyor, ormanlar olmaz ise biz nefes alamayız, ormanlar olmaz ise çiçekler polenler sebzeler meyveler olamaz, hayvanlar olamaz. Hayvanlar ile insanların ortak yaşam alanı ormanlardır. Yangınların temel birinci sebebi ihmaldir” dedi.

Orman yangınları konusunda bilgi veren Orman Mühendisi Sacit Kanık, ‘’Ormanlar dünya için en önemli yaşam merkezidir. Bugün yaşam için olmazsa olmazımız ormanların bize sağladığı oksijen sayesinde gerçekleşiyor, ormanlar olmaz ise biz nefes alamayız, ormanlar olmaz ise çiçekler polenler sebzeler meyveler olamaz, hayvanlar olamaz. Hayvanlar ile insanların ortak yaşam alanı ormanlardır, Orman her yandığında geleceğimiz de bir miktar yanmakta, Akdeniz'de gerçekleşen yangında ağırlıklı olarak sabotaj mı bilemeyiz ama bundan önce çıkan yangınların büyük kısmı belki tedbirsizlikten yandı. Biz iş işten geçince anlıyoruz. Ormanlar yanınca pet şişe ile sus söndürmeye çalışmak  güzel belki ama, asıl mangal ateşini bırakmamak, sağlıklı canlı ağaçları kesmemek daha önemli, Yangınların temel birinci sebebi ihmaldir, tedbirsizliktir. Bu eğer terör eylemi ise böyledir yeterli koruma sağlanmalı, her ormanda bir müdürlük bir yönetim ve en az çalışan 10 personel olmalı bu aynı zamanda acil müdahale timi olmalı, araçları bütçesi olmalı söndürmek için, Tekrar ediyorum son olarak ormanlar da tıpkı şehirler gibi bir çok canlının yaşam merkezidir. Ormanlar ile hayvanların ve insanların ortak yaşam evi de yanıyor. Lütfen, dünyamızın, evimizin yanmasına izin vermeyelim ‘’dedi.

Orman yangını doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yakmasıdır. Yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle çıkan yangınlar ve sigara, tarımsal ürünler nedenli çıkan insan kaynaklı orman yangınları vardır. Ormanların yanması ekolojik olarak birçok zarara sebep olur. İklim değişikliği ve kuraklık başlıca sonuçlardır. Ormanları yangınlara karşı korumak için yapmamız gerekenlerden bazıları, ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır. (Cam, güneş ışığını bir büyüteç gibi çimenlere çeker. Çimenler, tutuşarak çimenlerin alevlenmesine ve dolayısıyla yangının oluşmasına neden olacaktır) Mangal külleri söndürülmeden dökülmemelidir. Çünkü çimenlerin tutuşarak yangın çıkarma olasılığı vardır. Bir yangın gördüğümüz zaman 110 yangın ihbar hattına bildirmeliyiz; eğer bu bir orman yangınıysa, o zaman 177 alo orman yangını ihbar hattına bildirmeliyiz. Halk görevli kişiler ve çevre örgütleri tarafından bilinçlendirilmeli, bu konuda seminerler ve konferanslar düzenlenmelidir. Ormanda ateş yakmamalıyız, yakmak zorundaysak çimensiz bir alanda ateşin etrafına taş koyarak yakmalıyız.

Orman yangınlarının nedenleri ise şunlar: “Ormanda güvenlik tedbiri almadan ateş yakmak, yakılan ateşi söndürmeden bırakmak. Özellikle mangal için yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması. Sönmemiş sigara izmariti ve kibriti yere atmak. Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen otları veya tarla anızını yakmak. Gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşmak. Cam ve cam kırıklarını ormanda bırakmak, güneş ışığının camdan yansıyarak otları yakması. Çocukların orman içinde ateşle oynamaları. Eğlence veya gösteri için ormanda ateşle bir şeyler yapılması, ateş yakılması. Tepelik yerlere selvi benzeri uzun ağaçlar dikilmesi, bunun sonucunda ağacın yıldırımı çekerek yanması, yangının sıçrayarak yayılması. Havaya atılan kurşunlu silahlardan meydana gelir.”

Şerife ERDEM