Çanakkale’de ağaç popülasyonunda bir azalış olması dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz süreçte yaşadığımınız orman yangınlarında, ormanların ve ağaçların kıymeti bir kez daha anlaşıldı. Türkiye’de ve Çanakkale'de ormanlık alanlar nasıl ve bu alanlarda ağaç dağılımı ne şekilde Türkiye yüz ölçümünün yüzde 29’u ormanlarla kaplı fakat bu sayı azalıyor.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen orman yangınları ile ciğerlerimiz yanarken ormanlarımızın ve ağaçlarımızın kıymetini bir kez daha anladık. Türkiye'nin dört bir tarafındaki ormanlarımızda ağaç dağılımı ve bu ağaçların yayılışı nasıl, Çanakkale'de hangi ağaç türü var ve bu ağaçları nasıl koruyabilir ve arttırabiliriz?

Türkiye'nin en fazla yüz ölçümüne göre ormanların fazla olduğu iller  sırasıyla Karabük, Muğla Kastamonu ve Bolu yer alıyor. Çanakkale'nin yer aldığı Marmara bölgesinde ise ormanların yüzde 13’ü bulunuyor. Karadeniz Akdeniz ve Egenin ardından gelen Marmara bölgesinde Kızıl Çam ve Karaçam Ağırlıklı ormanlar oluşuyor. Nüfusuna oranla geniş yeşil alanı olan iller arasında yer alan Çanakkale’de ağaç popülasyonunda bir azalış olması dikkat çekiyor. İç Anadolu bölgelerinde gerçekleşen kuraklaşmanın Ege ve İç Anadolu bölgesinin yanı sıra ağaçlık alanlarda da olduğu dikkat çekiyor.
 
Cuma DEREN