Türkiye’de birçok ilde çıkan orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Antalya’nın Manavgat ve Akseki ilçeleri, Muğla’nın Marmaris ve Köyceğiz ilçeleri, Adana, Osmaniye, Mersin ve Kayseri’de yangınlar devam ediyor. Antalya, Muğla ve Adana’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ildeki orman yangınlarına müdahale sürüyor. Çalışmalarda son duruma ilişkin bilgi veren Bakan Pakdemirli, 20 yangına müdahalenin sürdüğünü açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sosyal medya hesabından yaptığı son açıklamada, 28 ve 29 Temmuz'da 21 ilde çıkan 63 yangından 43'ünün kontrol altına alındığını, devam eden 20 yangına ise müdahalenin sürdüğünü açıkladı. 6 kentte alevlere müdahale sürerken bölgede bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, "Aktif olan tüm yangınlarda iyiye doğru bir gidiş var" dedi.

Akıllara bunun sabotaj ve terör faaliyeti olduğu yangın sayısındaki fazlalık ile iddialar güçlenirken, şehirlerin ormanlık bölgelerine karşı vatandaşlara dikkat edilmesi önerilerinde bulunuldu. Çanakkale’de de birçok ormanlık bölgede teyakkuz halinde tedbirler sıkılaştırıldı.

Bakan Pakdemirli, THK uçaklarının kullanılmaması yönündeki bir soruya, "THK ile problemimiz yok olmaz da. Bizim uçakla problemimiz var. Uçacak durumda değil, uçsa bile verim verebilecek durumda değil. Hala antikacı dükkanı gibi 1960'lardan kalan uçakları kullanalım deniliyor. 2 senedir son teknoloji, çok daha verimli uçakları kullandık. Bir insan şunu demeli, 27 helikopteriniz vardı, 39 helikopteriniz var. Önemli olan neyi uçurduğumuz değil, yere ne kadar su attığımız. Şu anda kullandığımız Rus uçakları ve helikopterlerin ötesinde başka bir şey yok. Envantere uçak alımıyla ilgili çalışmalara başladık" yanıtını verdi.

ANTALYA
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ormanlık alanda yangın meydana geldi. Gazipaşa’ya bağlı Küçüklü ve İnceğiz mahallelerindeki kızılçamla kaplı ormanlık alanda dün gece henüz bilinmeyen bir nedenle 4 farklı noktada yangın çıktı. Poyrazın da etkisiyle büyüyen alevler kontrolden çıkarak geniş bir alana dağıldı. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın nedeniyle bazı evlerdeki kişiler tahliye edildi. Gazipaşa Orman işletme Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi Gazipaşa İtfaiye Birimi, sivil iş makineleri ve çok sayıda vatandaş yangını söndürmek için seferber oldu.

MARMARİS
Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına devam ediliyor. Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkiindeki ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler Mahallesi'ne ilerledi. Yangını kontrol altında tutmak için ekipler, karadan gece boyunca çalışmasını sürdürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla hava araçları da bölgede çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye sevk edilen çok sayıda helikopter yangına havadan müdahale ediyor. Bir kişinin yaşamını yitirdiği yangında, bazı otellerin tedbir amaçlı boşaltıldığı, bazı ev, araç ve iş makinelerinin de yangından zarar gördüğü öğrenildi.
 
ADANA
Adana'nın Kozan ilçesinde 2 gün önce çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Kızlarsekisi mevkiindeki ormanlık alanda, 28 Temmuz saat 19.45 civarında çıkan yangını söndürmek için ekiplerin müdahalesi sürüyor. Sabah saatlerine kadar yangına karadan müdahalede bulunan ekipler, günün ilk ışıklarıyla alevlere söndürme helikopteriyle de müdahale ediyor. İki gün önce Kozan ilçesinde orman yangını çıkmış, rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın nedeniyle bazı mahalleler tedbiren boşaltılmış, bazı evler de alevlerden etkilenmişti.

Cuma DEREN