Kredi kartlarında yapılan harcamaların artması üzerine, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) araştırmasına göre, kartlı harcamalar, kademeli normalleşme sürecinin ikinci etabının başlamasıyla haziran ayında artış devam etti. Haziran ayında kartlı harcamalar tutar olarak yüzde 23, işlem adedi olarak yüzde 18 oranında arttı. Artışın ve tüketiciler arasında yer alan harcama ve ödeme yöntemlerindeki alışkanlıklarının değişmesi etkili oldu.

Pandemi sürecinde kredi kartlarının kullanımı arttı. Geçtiğimiz Haziran ayında kartlı harcamalar tutar olarak yüzde 23, işlem adedi olarak yüzde 18 oranında arttı. Kredi kartı üzerinden harcamaların artması hakkında Vitamin Gazetesi’ne değerlendirme yapan Bankacı ve finans uzmanı Ömer Karabay vatandaşların nakit sıkıntısı yaşadığı için kredi kartına yöneldiğini söyledi.

  Kredi kartı ile ödemelerdeki artış hakkında değerlendirme yapan Ömer Karabay, son dönemde vatandaşların nakit sıkıntısı yaşadıkları için hem ödemelerde taksit hem de bu durumda zorunlu oldukları için bunu yaptıklarını söyledi.
 
Sözlerinin devamında Ömer Karabay; ’’Kredi kartı ödemeleri son dönemde hiç olmadığı kadar arttı. Özellikle pandemi sürecinde Kredi kartlarında temassız ödemelerde de büyük bir artış yaşanıyor. Peki ama bu ödemeler nakit ödemeye alışmış toplumumuz neden ödemeleri son dönemde kartla yapmaya başlıyor. Gayet açık bir şey nakit olarak herkeste sıkıntı var. Taksiyle ve sonradan ödeme yapmak istiyor. Bunu yapabilmesi için tek şansıda insanların kredi kartı kredi kartları yöntemi var. Pandemi sürecinden büyük bir kesim işsiz kaldı bu en alt gelir gurubunda da var, özel sektörde en üst maaşlarla çalışanlarda bu gelirler olmayınca insanlar ellerindeki yatırımları harcadılar. Ama yatırımları olmayanlar ne yaptı, elbette varsa kredi kartından alışverişlerinde davam ettiler. Çünkü başka alternatif ve şansları yoktu. Ama bu durum anlaşılması gerekiyor, eğer toplumda ödeme koşulları kötü olursa elbette alternatif şeyler üretmek gerekiyor. Bu zorunlu ve mecbur bir durum bunu sağlamak zorundasınız. Eğer sağlamazsanız insanlar tüketime ve ihtiyaçlarına uzak kalır. Bu birinci ayağıydı ikinci ayağı da sağlık koşulları, büyük sıkıntılar pandemi sürecinde yeni yöntemleri oluşturdu. Neydi bu yeni yöntemler uygulamalar yolu ile alışveriş yapmak, ve bu bir zincir market tarifı değil bir çok zincir tarafından desteklendi. Bu da elbette kredi kartına yönlendiren diğer bir sebep’’ şeklinde konuştu.Haziran ayında toplam kartlı harcamalar geçen yıla göre ise yüzde 60 oranında arttı. Harcama gruplarına göre bakıldığında, kalemlerin tamamında yıllık olarak artış gözlendi. Salgından en olumsuz etkilenen harcama gruplarında yıllık artış oranlarının da yüksek olduğu görüldü. Havayolları (yüzde 417), konaklama (yüzde 370), seyahat acenteleri/taşımacılık (yüzde 229), araba kiralama (yüzde 144), diğer (yüzde 121) ve yemek (yüzde 101) harcamaları bu grupta yer alan kalemler.

Haziran ayı genelinde toplam harcama tutarı yüzde 23 düzeyinde arttığı; 26 harcama grubundan kamu/vergi ödemeleri (yüzde 13) dışındaki tüm harcamalarda artış gerçekleştiği görüldü. Kumarhane/içkili yerler (yüzde 345) en fazla artan harcama grubu olurken, konaklama (yüzde 107), yemek (yüzde 89), havayolları (yüzde 80), araba kiralama (yüzde 78), seyahat acenteleri/taşımacılık (yüzde 74) ve kuyumcular (yüzde 69) harcamaları da yüksek oranlı artışlar kaydetti. Salgınla birlikte önem kazanan online alışverişler haziran ayında da yüksek oranda arttı. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin yıllık artışı yüzde 88’e, mektupla/telefonla yapılan işlemlerinki ise yüzde 73’e ulaştı. Online harcamaların toplam harcamalar içindeki payı Mart 2020’de yüzde 26 iken, Haziran 2021’de yüzde 34 seviyesine yükseldi.

Şerife ERDEM