Müsilaj’ın etkisi azalırken, vatandaşın deniz ürünlerini ve balığı tüketme konusundaki endişesinin devam ettiğini belirten balıkhane esnafı zor süreçten geçtiklerini belirterek, aylardır satış yapamadıklarını ifade etti. Bazı esnafın kepenklerini indirmek zorunda kaldığı balıkhanede kuş uçmuyor. 
 
Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde aylardır balıkçıların kabusu haline gelen halk arasında deniz salyası olarak da bilinen müsilaj nedeniyle iş yapamayan balıkçılar kepenk kapattı.
Denizdeki salyadan dolayı deniz ürünleri almayı bırakan vatandaşın; tavuk, kırmızı et gibi ürünlere yönelmesiyle balıkçılar, Çanakkale gibi deniz ürünlerinin bol olduğu bir şehirde balık kullanımının az olmasına üzüldüklerini belirtti. Müşterilerin gelmesini, satışların normale dönmesini bekliyor. Denizdeki tehlikenin geçtiğini ve balıklarda herhangi bir sorun olmadığını söyleyen balıkçılar; ‘’İnsanlar balık yemeye korkuyor. Salya çekildi, balıklarımızda bir problem yok. Satış yapmamız için vatandaşa bunu bir şekilde anlatmamız gerekiyor’’ dedi. Geçimlerini sağladıkları dükkanları kapatan balıkçılar durumdan oldukça şikayetçi.

TEZGAHLARDA ÇEŞİTLİLİK AZALDI
Dükkanları kapatmayan balıkçılarda ise çeşitlilik oldukça azaldı. Deniz ürünleri yelpazesinin oldukça geniş olduğu Çanakkale’de tezgahların boş olması herkesi şaşırttı. Büyük bir bölümü boş olan tezgahlarda, satışı az da olsa yapılabilen balık türü yine sadece sardalye oldu.
 
‘’DENİZE GİREBİLİR, BALIK YİYEBİLİRLER’’
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada; ‘’Yüzme suyu alanlarında herhangi bir soruna rastlanmadı. Vatandaşlar gönül rahatlığıyla denize girebilir, balık yiyebilirler. Bilim insanlarımız yeni bir müsilaj oluşumunu beklemediklerini ifade ediyorlar.’’ Dedi. Bakan Kurum’un yaptığı açıklamayla rahat bir nefes alan balık esnafı, müşterilerin gelmesini ve satışlarının normale dönmesini bekliyor. Açıklamalara rağmen vatandaşların büyük bir bölümü hala deniz ürünleri konusunda tedirgin.
İsmail ŞEN