Çanakkale’de isimlerini taşıyan Mahalle ve Sokaklarda kabirleri bulunan ve şehir yaşayanlarının sık sık ruhlarını dualar ile yad ettiği ‘Dedeler’, adeta isyan etme noktasında..  
Bir dönem kabirleri korunsun, başlarında dua edeni olsun diye özen gösterilen Çanakkale’nin ebediyete göçmüş bu değerli şahsiyetlerinin,  mezarlarının bulunduğu alan otomobil ve motosiklet parkına döndü.
Duruma tepki gösteren birçok Çanakkalelinin sözleri şöyle oldu;
“Ölüye de, mezara da saygı yok…”

------------------------------------------------
Mahalleli bu duruma isyanda;
“ÖNCE DUA, SONRA MOTO PARK…”
-------------------------------------------------

Çanakkale’de isimlerini taşıyan Mahalle ve Sokaklarda kabirleri bulunan ve şehir yaşayanlarının sık sık ruhlarını dualar ile yad ettiği ‘Dedeler’, adeta isyan etme noktasında..  
‘Arslanca Mahallesi’ ve ‘Mersin Dede’ sokak gibi adreslerin isim babası Çanakkale’nin önemli değeri bilenen dedelerin kabirlerinin bulunduğu bölgelerin moto-parka dönüşmesine birçok vatandaş tepki gösterdi. 
Bir dönem kabirleri korunsun, başlarında dua edeni olsun diye özen gösterilen Çanakkale’ nin ebediyete göçmüş bu değerli şahsiyetlerinin,  mezarlarının bulunduğu çevreye kimi zaman otomobiller,  çoğu zaman da motosikletler park ettiğinden, kabirleri bulunan, isimleri mahalle ve sokaklarda yaşayan önemli şahsiyetlere hürmette sınıfta kalındığını savunan birçok vatandaş,  duruma tepki gösterdi. Sözleri şöyle oldu; “Ölüye de, mezara da saygı yok…”

PEKİ YA; ASLINDA KİM ONLAR…!
Osmanlı’dan Cumhuriyete, Cumhuriyet’ ten günümüze isimleri cadde, sokak ve mahallelerde yaşatılanlar.
Çanakkale’de bu değerli şahsiyetleri saymakla bitiremeyiz.
Şehitler diyarı Çanakkale’de,   Ermiş ve Evliya olarak bilinen, yatırları başında dua edilen adresler de adeta saymakla bitmiyor.
İsimleri dilden dile zikredilen, kulaktan kulağa yayılan ve hafızalara kazınmış bu isimlerin bir çoğunu,  halk mahallesine verdi.  Halkın koyduğu mahalle adlarından birisi olarak bilinen; Arslanca Mahallesi.
Kentin tarihi alanlarından birisi olan ve halkın dilinde olduğu kadar birçok resmi kayıt ve belgede de geçen bu isim, ‘Arslanca Mahallesi’
Mahalle adını, ‘Arslanca dede’ den  aldı. Arslanca Dede sevilen ve sayılan bir Çanakkale şahsiyeti olarak biliniyor. Vefatıyla birlikte mezarı şimdiki Arslanca Mahallesine yapıldı.. Mahalle sakinleri bu önemli şahsiyetin ruhuna mezarı başında dualar ediyor, kutsal gün ve gecelerde Arslanca dede gibi, Çanakkale’de ismi verilen sokaklarda, kabirlerinin bulunduğu bilinen isimler, mezarları başında onlarca yıldır dualar ile anılıyor.
Kabri başına ulaşmakta zorlanıldığı bilinen bir diğer önemli isim ise, Hayri murat Mersin dede. Adı verilen adres ise, Mersin dede no  32
Yani çıkmaz sokak. Çanakkale merkezde kabri bulunan Hayri Murat Mersin dede ile ilgili, resmi bir kayıt bulunamasa da, Çanakkalelilerin gönlünde onun yeri büyük.. Mezarı başında dualar ediliyor, zaman zaman dilek tutuluyor, mumlar dikiliyor.

Şerife Erdem