Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın gerçekleştirilen Temmuz ayı olağan meclis toplantısının gündeminde ekonomi,  sanayicinin durumu ve aşılama sonrası mavi renge dönen Çanakkale’deki süreç yer aldı.
 
Video konferans yöntemiyle yapılan meclis açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Meclis Başkanı Osman Okyay Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Haziran ayına ilişkin açıkladığı tüketici fiyat endekslerine göre, enflasyon beklentilerin üzerinde bir artışla yüzde 1,94 yükseldi. Bu durum özellikle ve tüketici fiyat endeksine de yansıdı. Ekonomi kurmaylarının artan enflasyona ve düşen alım gücüne karşı hamlelerini ivedilikle hayata geçirmelerini bekliyoruz” dedi. Okyay sanayicinin kurdaki yükselişten olumsuz etkilendiğini belirterek, “Plastikten, pamuğa, demirden çeliğe kadar sanayinin ana girdi kalemlerinde yaşanan fiyat artış oranı, kurda son günlerde yaşanan hızlı yükselişin de etkisi ile sanayicimizi zor durumda bırakıyor” dedi.  ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise Pandemi sonrası aşılamadaki başarısı ile mavi renge dönen Çanakkale’nin bunu koruması ve hükümet desteklemelerinin ise normalleşme sürecinde de sürmesi gerektiğini belirtti.

“SANAYİCİ ZOR DURUMDA”
Üretici maliyetlerindeki artışın göze çarptığını belirten Okyay, “Üreticimiz karşılaştığı maliyet artışlarının önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarına da yansıması kaçınılmaz olacaktır. Nitekim Merkez Bankası Başkanımızın da görüşleri bu yöndedir. Plastikten, pamuğa, demirden çeliğe kadar sanayinin ana girdi kalemlerinde yaşanan fiyat artış oranı, kurda son günlerde yaşanan hızlı yükselişin de etkisi ile sanayicimizi zor durumda bırakıyor. Ayrıca bazı hammaddelerin de temininde üreticimiz sorun yaşıyor. Hükümetimiz bütün bu sorunları çözmek için, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle "Ekonomi Koordinasyon Kurulu" ve "Fiyat İstikrarı Komitesi" isimli iki yeni kurul kurdu. Fiyat istikrar komitesiyle, hammadde sıkıntısı yaşayan esnafın sorunlarının çözüleceğiyle ilgili bir niyet beyanı yapıldı. Bu durumu değerli buluyorum. Salgın nedeniyle ani çıkan arz sıkıntılarına zamanlı bir şekilde müdahale etmenin önem taşıdığını sizlerin huzurunda bir kez daha vurgulamak istiyorum. Piyasa dinamiklerine uygun yapılan, rekabeti geliştiren ve ekonominin gerçekleriyle uyumlu olan her politika değerlidir” diye konuştu.

Okyay konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Avrupa Birliği (AB) sınırları içinde kısıtlamasız seyahatlerin yeniden başlamasını mümkün kılan "Dijital Covid Sertifikası" uygulaması yürürlüğe girdi. AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun önerisi ile Avrupa dışından gelecek vize sahibi yolcular için de kısıtlamalar yumuşatıldı. Ancak ülkemiz henüz uygulamaya dahil edilmedi.  Hollanda ve Belçika, yüksek vaka sayıları nedeniyle riskli" bölge ilan ettiği Türkiye'ye zorunlu haller dışında gidilmemesi uyarısını yineledi. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi ülkemizin prestiji açısından önem taşıyor. Umuyorum ki önümüzdeki toplantıda bu karar AB mercileri tarafından tekrar değerlendirilir. BM'ye bağlı Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ile Dünya Ticaret Örgütü'nün (UNWTO) yayımladığı rapordaki bazı ayrıntıları sizinle paylaşmak isterim. Salgın nedeniyle turizm gelirlerinin azalmasını, seyahat sınırlamalarının maalesef etkilerinin tahmin edilenden çok daha büyük olacağını rapor bize sunuyor. En kötü senaryoya göre, küresel çapta uluslararası turist sayısında yüzde 75 düşüş yaşanması halinde, doğrudan turist harcamalarında 948 milyar dolar azalma olacak, ancak bunun ekonomideki gerçek boyutu 2,4 trilyon dolara ulaşacak.  Özellikle Türkiye gibi ekonomisi turizme bağlı gelişmekte olan ülkeler açısından tahribatın büyük ve uzun dönemli olması öngörülüyor. Raporda Türkiye örneği verilerek, ekonomide turizmin payının yüzde 5 olduğu, 2020'de ülkeye giren yabancı turist sayısının yüzde 69 azaldığı belirtiliyor. Bunun doğrudan turizm alanında ekonomide 33 milyar dolar kayba yol açacağı tahmin ediliyor. Yeme-içme, perakende ticaret, iletişim ve ulaşım gibi yan sektörlerle birlikte bu kaybın yaklaşık üç katına çıkarak 93 milyar doları aşacağı vurgulanıyor. Son olarak malum yaz aylarında canımızı yakan, orman yangınlarına da değinmek istiyorum. Dört tarafı eşsiz güzelliklerle kaplı ülkemizin ormanlarında da binlerce tür yaşıyor. Orman yangınlarıyla doğal mirasımızı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Umuyoruz ki bu konuda hem ilimizde hem de güzide ülkemizin herhangi bir yerinden yangın haberi almayız. Can damarlarımıza sahip çıkalım” dedi.

Temmuz ayı olağan Meclis toplantısında yönetim kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Son meclis toplantımızdan bu yana dolu dolu bir ay geçirdik. Gerek faaliyetler, gerekse tahsilat ayı olması sebebi ile oldukça bereketli bir aydı. 14 Haziran tarihinde Ukrayna Ternopil heyetini ağırladık. Ukrayna Ternopil Valisi Volodymyr Trush, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman,  Ukrayna Konsolosu Katerina Pasynchuk, Igor Pasynchuk ve beraberindekiler ile Odamızda  bir araya geldik.  “Çanakkale Ternopil İşbirliği Mutabakat Muhtırası” imzaladık. Çok verimli bir toplantı oldu ilimizde üç gün geçirdiler. Bu toplantıya vesile olduğu için Ukrayna Fahri Konsolosu aynı zamanda geçmiş dönemde Meclis üyelerimizden Mehmet Işık Bey’e ve ÇASİAD Başkanımız Semih Başaran Bey’e ve tüm ÇASİAD ailesine teşekkür ediyorum. Biz de onları daha yakından tanıdık, onlar şehrimizi daha yakından tanıdılar” ifadelerini kullandı.
 
 “TÜM ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI AİLESİNİ SIRALARI GELDİĞİNDE AŞI OLMAYA DAVET EDİYORUM.”
“Kademeli normalleşme ile birlikte kısıtlamalar yavaş yavaş kaldırıldı” diyen Semizoğlu, “Türkiye’de 3-4 il maviye döndü bunlardan birisi ilimiz Çanakkale. Bu da bir nevi tanıtım arkadaşlar. Turizmle iç içe olan cennet gibi bir ilde yaşıyoruz. Mavi renk güvenilir olduğu anlamına geliyor. Tercih sebebi oluyor bugün odaya gelmeden önce meydandaki çadıra uğrayıp, T.C kimlik numaramı verip 2. aşımı oldum. Bunun içinde pandemi sürecinde ve bu aşılama sürecinde  tüm sağlık çalışanlarımıza gösterdikleri olağanüstü performans ve emek için teşekkür ediyorum. Herkesi aşı olmaya davet ediyorum” dedi.
 
 “DESTEKLER NORMALLEŞME SÜRECİNDE DE BİR SÜRE DEVAM ETMELİ” 
Semizoğlu, “Bu süreçte hükümetimiz tarafından birçok destek açıklandı. Her ne kadar yeterli bulmasak da sağlanan desteklerin normalleşme sürecinde de bir süre devam etmesi konusunu her fırsatta iletiyoruz. Turizmde KDV indirimi desteği 30 Temmuz’a kadar uzatıldı. Nefes kredisinde % 25 ciro kaybı kriteri kaldırıldı. Destekler normalleşme sürecinde de bir süre devam etmeli” dedi.
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi