15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü anma programları kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Spor Bilimleri Fakültesi tarafından organize edilen “Toplumları Kaynaştırmada Sporun Etkisi” konulu panel çevrimiçi olarak gerçekleşti.
 
ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Hürmüz Koç’un moderatörlüğünde gerçekleşen panele Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı Temsilcisi, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Karaküçük, Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gürbüz, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Türkmen ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Emre Erol katıldı.
 
Panelin açılış konuşmalarını sırasıyla; Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri gerçekleştirdiler. Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, ÇOMÜ’nün etkinliklerinde bulunmaktan ve Çanakkale’ye destek oluyor olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederken, etkinliğin başarılı geçmesi temennilerinde bulundu. Rektör Prof. Dr. Sedat Murat ise ÇOMÜ’nün spor alanında çok önemli çalışmaları olduğunu söyleyerek: “Bu kez ÇOMÜ’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Bakanımız ve Spor Bilimleri fakültesiyle bir araya geldik, üniversitemizde bu etkinliklere emek veren tüm hocalarımıza ve bize her zaman destek oldukları için Bakanlığımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
 
Spor Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hürmüz Koç, panelin moderatörlüğünü üstlenirken sporun bir yaşam tarzı olduğunu vurguladı ve şunları ifade etti: “Günümüzde spor bir yaşam tarzı olmuş ve uluslararası boyutlarda ülkelerin kendi kültürlerini ifade etmesinde önemli bir araç haline gelmiştir. İnsan topluluklarını millet yapan en önemli unsurlardan biri de spor kültürüdür. Bu önemli değer toplumların genel kültüründen soyutlanamaz. Kültürün tamamlayıcı unsurları arasında yer alan spor, içinde bulunduğu ve yapıldığı toplumun özelliklerine göre şekillenmektedir. Tarihi ve kültürel açıdan sporun genel özelliklerine bakıldığında, toplumları kaynaştırma, dostluk, kardeşlik ve yiğitlik olduğu, yarışmayı esas aldığı ancak asla kural dışı kazanmanın ön planda olmadığı bir uygulama olmuştur. Bizler bu bağlamda Çanakkale’de ve ÇOMÜ’de spor kültürünün artması için gayret ediyoruz” 
 
Açılış konuşmalarının ardından başlayan panelde; Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Suat Karaküçük tarafından  “Sosyolojik Sınırlar İçerisinde Boş Zaman ve Rekreasyonel Sporların Toplumsal Dayanışma ve Kültürel Değeri” konulu, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan Prof. Dr. Mehmet Türkmen tarafından  “Geleneksel Sporların Türk Halklarının Sosyal Bütünleşmesindeki Rolü” konulu, Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Bülent Gürbüz tarafından,  “Kültürel Kimliğin Oluşumunda ve Sürdürülmesinde Küresel Spor Etkinlikleri ve Rekreasyon” konulu, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Emre Erol tarafından,  “Sporun Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Özelinde Toplumsal İşlevi” konulu sunumlar gerçekleştirildi. 


Kaynak: Haber Merkezi