Yaz aylarında, özellikle uzun tatillerin öncesinde kilometrelerce uzayan kuyruk hem tatilciler hem de kente yaşayan vatandaşlar için çile haline geliyor.
 
 GESTAŞ feribotları saatsiz kalkarken, GELÇAR’ın ÇARDAK MOTOR İŞLETMESİ) işlettiği çardak motorlarına konulan 45 dakikada bir kalkış şartı 15 dakikada dolan geminin 30 dakika beklemesine neden oluyor. Gelibolu Düşünce Platformu sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Serdar Azak “Çanakkale Valiliği ve Gelibolu Kaymakamlığına açık çağrı diyerek şunları yazdı;
 
“GESTAŞ’ın halen uyguladığı ve binlerce insanı mağdur ettiği Gelibolu Feribot İskelesindeki yanlış uygulamaya seyirci olmayın ve GESTAŞ’ın yaptığı bu yanlış ve haksız uygulamaya hemen müdahale edin lütfen. GESTAŞ’ın yaptığı tekel olma ve böylece bu hatlarda istediği gibi at oynatma isteğidir. “Binlerce şoförü saatlerce aç susuz bekletiyorsunuz. Bu eziyeti yapmaya hakkınız yok. GESTAŞ müdürü tüm Gelibolulular ve saatlerce kuyruk bekleyen vatandaşlardan özür dilemeli” ifadelerine yer verdi. GESTAŞ feribotları saatsiz kalkarken,  GELÇAR’ın işlettiği çardak motorlarına konulan 45 dakikada bir kalkış şartı 15 dakikada dolan geminin 30 dakika beklemesine neden oluyor.
Yaz aylarında, özellikle uzun tatillerin öncesinde kilometrelerce uzayan kuyruk hem tatilciler hem de kente yaşayan vatandaşlar için çile haline gelirken,  GESTAŞ feribotlarının saatsiz GELÇAR feribotlarının ise saatli çalışması kilometrelerce kuyruğa neden oluyor. GELÇAR saatsiz feribot kaldırma izninin yanı sıra, yenilenmesine rağmen, yaşanan talihsiz kazadan dolayı sonra üstü beton dökülerek kapatılan Gelibolu iskelesindeki Çardak motorları ikinci rampasının da acilen hizmete açılmasını, böylece kuyrukların ve istiyor. Bu rampanın açılmasıyla Gelibolu iskelesinin kapasitesi % 25 artması öngörülüyor. Yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi.
 
“DOLU FERİBOT 30 DAKİKA KALKMAYI BEKLİYOR”
Gelibolu halkı, Çardak Motor İşletmesi (GELÇAR ) , saatlerce kuyrukta bekleyen vatandaşlarımız ve şoförler “GESTAŞ’ın oyuncağı değildir.  Gelibolu feribot iskelesinde trafik yoğunluğu yaz sezonu nedeniyle çok artmıştır, araç, kamyon ve TIR kuyruğu kilometrelerce uzunluktadır.  Bu kuyruğa rağmen GESTAŞ Gelibolu iskelesinin işletmecisi olduğu için GELÇAR’ın işlettiği çardak motorlarına tamamen keyfi olarak ve anlaşılmaz bir şekilde 45 dakikada bir kalkış şartı uygulamaktadır . Çardak motoru 15-20 dakikalık bir sürede dolmasına rağmen, dolu vaziyette 30 dakika iskelede beklemek zorunda kalmaktadır ve bu durum da feribot ve motor bekleyen araç kuyruğunun kilometrelerce uzamasına neden olmaktadır.
 
“GESTAŞ ‘IN YAPTIĞI TEKEL OLMA VE BÖYLECE BU HATLARDA İSTEDİĞİ GİBİ AT OYNATMA İSTEĞİDİR”
Gestaş’ın bu yanlış uygulamayı, hele de araç trafiğinin bu kadar arttığı bu günlerde yapmaya hiç hakkı yoktur !!! Açık sözle söyleyeyim ki GESTAŞ’ın yaptığı bu uygulama ticaret hukukuna ve serbest rekabete son derece aykırıdır . GESTAŞ ‘ın yaptığı Gelibolu - Lapseki ve Gelibolu- Çardak  hatlarında tekel olma ve böylece bu hatlarda istediği gibi at oynatma isteğidir. Bu yapılan uygulama deyim yerindeyse Çardak motorlarına karşı yapılan kaba, tek taraflı ,ilkel ve keyfi bir ticari baskıdır !!!
 
“BİNLERCE ŞOFÖRÜ SAATLERCE AÇ SUSUZ BEKLETİYORSUNUZ”
Binlerce şoför ve yolcuyu güneşin altında saatlerce aç ,susuz ve tuvalet ihtiyacını bile karşılayamadan kuyrukta beklemek zorunda bırakmaktadır ki Gestaşın bunu ne vicdani ne de ticari olarak yapmaya hakkı yoktur !!!!
 
“BU EZİYETİ YAPMAYA HAKKINIZ YOK”
Çanakkale İl Özel idaresi şirketi olan GESTAŞ dahil hiçbir kurumun da hele aptalca ticari baskı yöntemleriyle başta Gelibolululara , saatlerce sıra bekleyen tüm yurttaşlara ve şoförlere bu eziyeti çektirmeye hiç ama hiç hakkı yoktur !!!
Sorunun çözümüne ilişkin önerilerin de sıralandığı açıklamada şu maddeler var.
Çardak motorları için halen uygulanan 45 dakikada bir kalkışı şartı hemen iptal edilmelidir
Çardak motorları doldur boşalt yöntemiyle dolunca hemen kalkabilmelidir.
Yenilenmesine rağmen, yaşanan talihsiz kazadan dolayı sonra üstü beton dökülerek kapatılan Gelibolu iskelesindeki Çardak motorları ikinci rampası derhal hizmete açılmalıdır. Bu rampanın açılmasıyla Gelibolu iskelesinin kapasitesi % 25 artacaktır çünkü rampa açılırsa halen kullanılan 3 rampa 4 rampaya çıkacak ve böylece bekleme uzunluğu ve süresi de azalacaktır.
 
“GESTAŞ MÜDÜRÜ TÜM GELİBOLULULAR VE SAATLERCE KUYRUK BEKLEYEN VATANDAŞLARDAN ÖZÜR DİLEMELİ”
Açıklama şu ifadeler ile son buldu; “Bu 2. rampa biz vergi verenlerin vergileriyle Köylere hizmet birliği bütçesinden yenilendi ve akıl almaz bir şekilde gene GESTAŞ ‘ın kaba bir uygulaması ile üstü beton dökülerek kapatıldı. Sayın Gelibolu Kaymakamının ve aynı zamanda Gestaş Yönetim Kurulu Başkanı olan Sayın Çanakkale Valisinin  GESTAŞ’ın yanlış uygulaması nedeniyle günlerdir kilometrelerce kuyrukta, saatlerce sıcak güneşin altında beklemek zorunda kalan vatandaşların ve şoförlerin mağdur ve perişan olmaları da göz önüne alarak, bu yanlış uygulamaya derhal müdahale etmelerini talep ve rica ediyorum ... Ayrıca GESTAŞ Genel Müdürünün de bu uygulamadan acilen vazgeçmesini , bu konuda acil bir açıklama yapmasını ve tüm Gelibolulular ile saatlerce sırada bekleyen yurttaşlar ve şoförlerden de hemen özür dilemesini talep ediyorum .
 
Not: GESTAŞ, Çardak Motorlarının ( Gelçar ) 3 teknesini ( NG, Karasungur ve Karahasan)  satın almış ve Karahasanoğulları motorunu ise kiralamış durumdadır. Gelçar, Gelibolu - Çardak hattında halen 3 teknesi ile hizmet vermekte olup, bu 3 teknede 24 saat ve kıyıda hizmet verenlerle birlikte 100 kişiyi istihdam etmektedir. Saygılarımla ...”
 


Kaynak: Haber Merkezi