Bütçe yetersizliği neden gösterilip, bir süredir yapılamayan 'Troia Festivali' yerine, ÇAFAD' ın organize ettiği 'Troya, Müzik ve Dans Festivali' için bir dizi hazırlık başladı.

Alınan bilgiye göre,  Bu yıl 6.sı planlanan ve 8-12 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşmesi öngörülen 'Troya Müzik ve Dans Festivali' için, davetiye çıkarılan ülkeler ile görüşmeler sürüyor.

İŞTE AMAÇ, İŞTE HEDEF; 
"ESNAFA NEFES,
HALKA MORAL".
ÇAFAD bilgi verdi; "Pandeminin etkisinin yavaş yavaş azalmasından sonra kültürel ve sanatsal etkinliklere ağırlık verilmesi, halkın moral motivasyonunun tekrar eski hale getirilmesi, turizm ögelerinin canlanması ve esnafın biraz nefes alması için çok önemli bir yere sahip olan TROYA Halk dansları festivali için geri sayım başladı."

--------------------------------------
YARIM ASIRLIK FESTİVAL HALEN MUAMMA
ÇAFAD YİNE KOLLARI SIVADI...
------------------------------------

Bütçe yetersizliği neden gösterilip ertelenen, ardından da araya Pandemi girince hiç akla gelmeyen Troia Festivali özlene  dursun, ÇAFAT, Troya Müzik ve Dans Festivali' nin bir yenisini gerçekleştirmek için kolları sıvadı.
VİTAMİN sordu, ÇAFAD Konuştu..
ÇAFAD Başkanı Selim Yazan, bu yıl 6. planlanan Troya Müzik ve Dans Festivaline ilişkin özet bilgiler sundu.
 
ÇAFAD tarafından bu yıl altıncısının düzenleneceğine dikkat çekitği , Uluslararası TROYA Halk Dansları ve Müzik Festivali(' nin öngörülen  8-12 Temmuz tarihlerinde Çanakkale’de planlandığını anlatan ÇAFAD Başkanı Selim Yazan;
"İlki, 2018 TROYA yılı ile başlayan festivaller bu yıl altıncısı ile devam etmesi için uğraşlarımız sürüyor.
Bu ilkf esidtvalde, Çanakkaleilerle,  Dünyanın dört bir yanından bir çok ülkenin ve grubun buluşmasını sağlayan festival büyük bir coşku içerisinde gerçekleştirilmişti.

ESNAFA NEFES, HALKA MORAL...
Pandeminin etkisinin yavaş yavaş azalmasından sonra kültürel ve sanatsal etkinliklere ağırlık verilmesi, halkın moral motivasyonunun tekrar eski hale getirilmesi, turizm ögelerinin canlanması ve esnafın biraz nefes alması için çok önemli bir yere sahip olan TROYA Halk dansları festivali için geri sayım başladı.
2018 yılında TROYA antik kentinin UNESCO dünya mirası listesine girişinin 20.yılını kutlamak, ulusların farklı müzik geleneksel dans ve kostümleri ile dünyadaki farklı kültürleri bir araya getirmek , Çanakkale’nin essiz kültürel ve doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla  hayata geçirilmiş olan festivalin, geleneksel hale gelerek 6.sını temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyoruz." şeklinde konuştu.
 
Festival ile ilgili bilgi aldığımız ÇAFAD Başkanı ve Festival Organizasyon Komitesi Başkanı Selim Yazçan;
"Festivalimizin temel amacı yöresel danslar, müzik ve ulusal kostümler aracılığıyla farklı kültürleri birbirine yakınlaştırmaktır. Ana fikrimiz, farklı ülkelerden ve dünyanın farklı yerlerinden halk oyunları ve müzik gruplarını festivale getirmek ve onlara sanatlarını ve yaratıcılıklarını sahnede sergileme fırsatı vermektir. Katılımcılar yeni insanlarla tanışma, yeni dostluklar kurma, farklı kültür ve gelenekleri tanıma fırsatı bulacaklardır. Festivalin amacı, geleneksel ve modern dans stillerini besleyerek farklı kültürler arasında iletişim ve diyalog geliştirmek, böylece izleyicileri tarihten modern zamanlara götürecek bir zaman çizelgesinde geleneksel ve moderni birleştirmektir, dedi.

Çanakkale’nin Türkiye’nin bir çok önemli turizm destinasyon merkezleri arasına kültürel ve sanatsal faaliyetler ile girmesi konusunda bir çaba içerisinde olduklarını belirten Başkan Selim Yazan;
"Bu güne kadar yaklaşık 22 farklı ülkeden ve ülkemizin çeşitli bölgelerinden 78 grubu Çanakkale’de misafir etme, şehrimizi ve doğal güzelliklerimizi görme, tarihi ve turistik yerlerimizi gezdirme, kültürümüzü tanıtma ve onların kültürlerini tanıma fırsatı yakaladık. 8-12 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek festivalimiz için, K.Makedonya, Azerbaycan, Gürcistan, Arnavutluk, Ukrayna, Bosna Hersek gibi ülkelerden görüşmelerimiz devam ediyor. Ülkemizden de birkaç ekip festivalimize katılmak istiyorlar.

Temmuz ayı ile başlayacak olan normalleşme süreci ve sartları açıklandıktan sonra sehrimize güzel ve keyifli bir organizasyon yapma çabası içerisindeyiz. ÇAFAD olarak 2021 yılı içerisinde Ağustos ve Ekim aylarında Çanakkale’de, Eylülde Bodrum ve Ayvalık’ da, Ekim ayında ise İstanbul’da bir festival daha düzenleyerek Çanakkale’nin adını ve marka değerini arttırmayı hedefliyoruz. " ifadelerini kullandı.

Şerife Erdem