Pandemi döneminde dijitalleşen dünyaya ayak uyduran Boğaz TV yeni formatla izleyicilerin karşısına çıktı. Yeni yayın döneminde gerçekleştirilen ilk programın konukları ise konukları Gazeteci –Yazar Bünyamin Nami Tonka ile Gazeteci Hasan Sami Er oldular. Yani yayın döneminde konuklar  pandemi sürecini ve 1 Haziranda başlayacak olan yeni normalleşme sürecini değerlendirdiler.

Yeni yayın formatı ile dijital ortamda yerini alan Boğaz TV’nin yeni yayın  formatının ilk konukları da Gazeteciler oldu. İzleyicilerin canlı yayında takip ettiği yayının konukları   Gazeteci –Yazar Bünyamin Nami Tonka ile Gazeteci Hasan Sami Er, Moderatör Ogün İnal’ın sorularını yanıtladı. Bundan sonra Güncel programı ile konuklarını ağırlayacak yeni formatta, Ogün İnal Konuklarına dündemi belirleyen konularda soru soracak.  Dün ise yapılan yeni formattaki ilk yayında, 2020 yılında başladığı süreçten bu yana yakın takibe alan ve süreci yakından takip eden Gazeteci –Yazar Bünyamin Nami Tonka ile Gazeteci Hasan Sami Er, koronavirüs sürecini değerlendirdiler.

Gazeteci – Yazar Bünyamin Nami Tonka Koranavirüs Pandemisi ile ilgili yaptığı değerlendirmede Pandeminin ilk döneminde Çin’in çok sert önlemler ile Pandemiyi kontrol altına aldıklarını ifade ederken Ülkemizde ise bazı önemli Pandemi kararlarınınn alınmasında geç kalındığını ifade etti. Tonka değerlendirmesinde Tüm dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sağlık hizmetlerimi çok iyi otutturan ülkeler Pandemi’de başarılı oldu, sağlık sistemlerini iyi oturturamayan ülkeler Pandemi’de başarısız oldu. Mesela Yeni Zelanda ve Avusturalya futbol maçları seyircili oynanıyor, kimse maske takmıyor. Bu iki ülkede herkes aşılandı ve ülkeye dışardan gelenleri de kontrol altına aldıkları için normal hayatlarına döndüler. Bizim Türkiye’nin normal hayata dönmeleri için 1 yılın daha geçmesi gerektiğine inanıyorum. Yani çok iyi çalışılırsa 1 yıl sonra normal hayata geçebileceğimizi düşünüyorum. Çünkü aşılamanın ülkemizde tamamlanması lazım yani tüm vatandaşlarımızın aşılanmış olması lazım. Aşılamaların şuan daha %20’lerindeyiz.” dedi.
 
Altyapıyı İyi Kurmadık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Haziran’a kadar günlük vaka sayısını 5 bin vaka sayısının altına düşürme hedefinin gerisinde olduğunu da ifade eden Tonka “Sağlık Bakanlığı her gün Günlük rakamlar açıklıyor ve bu rakamları herkes Pandemi ile ilgili resmi rakamlar olarak kabul ediyor. Ancak ben açıklanan bu rakamların daha fazla olduğuna inanıyorum. Sağlık Bakanlığının açıkladığı rakamları sansüre uğradıktan sonra açıklandığına yada ilan edildiğine inanıyorum. Bu inancımın yada düşüncemin gerekçesi de şu, yasaklar yada kısıtlamalar ile eve hapis edilen nüfus %15. Yani 65 yaş üzeri nüfusumuz yaklaşık %15.çoçuklarda ise, çocuklarda biliyorsunuz okul öncesi  okullarda açıktı. Sonra 18 yaş altına da dışarı çıkma yasağı uygulandı. Bu nüfus oranımızda yaklaşık %15. Yani Pandemi sürecinin büyük bir bölümünde toplam %30 ‘luk bir nüfusu eve hapsettiniz. Ama nüfusumuzun %70 ‘lik bir kesimine dediniz ki ‘siz üretim, tedarik ve  lojistik kategorisindesiniz. Size yasak yok’  Şimdi 5 bin çalışanı olan bir fabrikada bu çalışanlar yani 5 bin kişi her gün işe gidip geliyor.  Yani bizim ülke olarak üretim, tedarik ve lojistik nüfusunu aşağıya çekme gibi bir lüksümüz yok, bu uygulamadan dolayı. Biz ülke olarak Koronavirüs Pandemisi ile ilgili mücadele ve önlemler ile ilgili alt yapıyı yeterince iyi kuramadık. Pandeminin Dünya’ya yayılmasının ardından hemen önlemleri almamız hava kara ve deniz yolu ile ülkeye girişleri çok sıkı denetim altına almamız gerekiyordu. Zaten ülkemize Coronavirüs girişi bu dış ülkelerden Türkiye’ye gelen insanlar ile taşındı. Hava, deniz ver karayolu ile Pandemiyi en başında kontrol altına alabilirdik. Başta ABD olmak üzere dış ülkeler Pandemi de ‘2025-2028 yılında neler olacak’ araştırmaları yapılıyor.  Biz ülke olarak çok iyi, disiplinli olarak tüm vatandaşlarımızı aşılarsak zannedersem 2023’ten sonraki dönemde tamamı ile serbest ve normal hayata geçebiliriz diye düşünüyorum.” dedi.

Vakalar İstenilen Seviyeye Düşmedi
 Gazeteci Hasan Sami Er ise tam ve sürekli kapanmanı sonunda planlanan ve beklenen günlük vaka sayılarına ulaşılamadığını ifade ederek “18 günlük kapanma süreci aslında doğru bir karardı ve çok daha önceki dönemde alınması gereken bir karardı, genç kalınmış bir karardı. Covit-19’ın insan vücuduna bulaştıktan sonra etkisinin 14 gün içinde gösterdiği söyleniyor sürekli. Tabi bu süre bazen kısalıyor bazen uzuyor. Zaten bunun için 18 günlük tam ve sürekli kapanmaya gidildi. Tabi yetkililer “18 gün tam ve sürekli kapanmaya gidersek pik yapan vaka sayısı düşer ve aşılamada bu arada devreye girer ve günlük vaka sayısı da oldukça düşer” diye bir plan yapılmıştı. Düşünce bu şekildeydi ve 1 Haziran hedeflenmişti. Turizm sezonu açılacak bu çok önemliydi çünkü Türkiye’nin ciddi bir turizm geliri var. Tüm turizmcilerde zaten sezonun açılmasını ve yasakların kalmasını bekliyorlar. Tüm kararlar doğruydu. Tabi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da çıktı 1 Haziranı gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktı “Biz 1 Haziran’a kadar bu biz bitireceğiz ve kontrollü normalleşmeye geçeceğiz “dedi haklı olarak. Ancak bu 18 gün süren tem ve sürekli kapanmamın sonunda Sağlık Bakanlığının açıkladığı resmi ve bilimsel verilere bakıldığında tam ve sürekli kapanmada planlanan günlük vaka sayılarına ulaşılamadığı görülüyor. Bu durumla ilgilide yetkililer “Vaka sayıları biraz yuları çıkıp sonra yine düşecektir” diyor. Bu açıklamalar ile vatandaşların içini rahatlatmaya çalışıyorlar. Vaka sayısı düşüşünü Çanakkale açısından değerlendirecek olursak Çanakkale’deki yaka sayısı ciddi bir düşüş var. Bakalım bizde bekliyoruz bu vaka artışı daha sonra düşecek mi. ancak 1 Hazirana kadar günlük 5 bin vakanın altına indiğini düşünmüyorum bu süre 15-20 Haziranı bulacaktır. Pandemi sürecinin en önemli 3 maddesi neydi maske mesafe hijyendi bu Pandemiş süreci boyunca bizlere söylendi ve bu 3 önemli maddeyi unutmamamız için her şey yapıldı. Ama biz bunun üçünü de yapamadık. 5 maskeyi uzun bir süre dağıtamadık ve bu nedenle vaka sayısını artırdık. Peki mesafe konusunda ne yaptık ? Yoğun katılımlı labelep kongreler cenaze törenleri yapıldı.  Bunu gören insanlarda bu sefer tedbir olarak tavsiye edilen sosyal mesefe’ yi inandırıcı bulmadılar. Temizlik konusunda da hala dezenfektan mı?  jel mi? yada sabun mu?  diye tartışıyoruz. Bu konuyu da profesörler doktorlar tartışıyor. Pandemi döneminde kapanma konusunu da, son 18 günlük kapanmayı saymazsak beceremedik. Aşı konusunda da yaşanan gecikmeler de sıkıntılar oldu ve aşılama hızımız çok düşük ve nüfusumuzun çok küçük bir bölümünü aşılayabildik. Kademeli normalleşme sürecinin devam edeceği ve yasakların kalmasının beklendiği 1 Haziran tarihi, bu günlük vaka sayılarına bakıldığında ileri tarihe ertelenecekmiş gibi bir durum ortaya çıkıyor. Yasakların kalması ve kademeli normalleşme sürecinin devam etmesi haziran sonuna kalacak gibi duruyor.” dedi.

 
 


Kaynak: Haber Merkezi