TV’ lerin açık oturumlarını aratmayacak formatta, video konferanslar ile Çanakkale’nin gündem başlıklarını konuşan Gazeteci ve Yazar Bünyamin Nami Tonka ile Hasan Sami Er,  Dünyanın da uğraş verdiği Pandemi’den, öne çıkan Çanakkale gündemini meşgul eden başlıklara, çarpıcı değerlendirmelerde bulundular.

NORMAL HAYATA GEÇİŞ İÇİN, SÜRE ÖNGÜRÜSÜ GELDİ;
“DAHA BİR YIL GEREKLİ…!”  
‘Çevre ve Doğa Derneleri Federasyonu’, ‘Kent Şurası Derneği’ gibi, birçok STK’ ya Başkanlık da eden Gazeteci-Yazar Bünyamin Nami Tonka, Boğaz TV ‘ nin internet sitesi üzerinden çarpıcı bir öngürüye imza attı.
Coranavirüs Pandemisi’ne yönelik konuşan,  Çin’in çok sert önlemler ile Pandemiyi kontrol altına aldığını hatırlatarak dikkat çeken değerlendirmede bulunan Tonka;
“Ülkemizde ise bazı önemli Pandemi kararlarının alınmasında geç kalındı” dedi ve ekledi;
“Dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sağlık hizmetlerimi çok iyi oturtan ülkeler başarılı oldu. Sağlık sistemlerini iyi oturtamayan ülkeler ise başarısız.
Yeni Zelanda ve Avusturalya, futbol maçlarını seyircili oynatıyor, kimse maske takmıyor. Bu iki ülkede herkes aşılandı ve ülkeye dışardan gelenleri de kontrol altına aldıkları için normal hayatlarına döndüler.
Türkiye’nin normal hayata dönmesi için 1 yılın daha geçmesi gerektiğine inanıyorum. Yani çok iyi çalışılırsa 1 yıl sonra normal hayata geçebileceğimizi düşünüyorum.”

---------------------------------------
CANLI YAYINDA, ÇARPICI ÖNGÜRÜ; 
“NORMALLEŞME İÇİN, BİR YIL GEREKLİ…”
-------------------------------------

Boğaz Medya Grubuna bağlı, Boğaz TV’nin internet sitesi üzerinden, yeni bir  yayın formatı ile Gündem konuları masaya yatırılmaya başlandı.

TV’ lerin canlı yayın programlarında uygulanan çoklu konuk yöntemi ile internet üzerinden yayıncılığını, çağın teknolojisini kullanarak hayata geçiren Boğaz Medya Gurubu, ‘Sırt çantası canlı yayın’ cihazı ile, ‘Tak Sırtına Çantayı, Taşı Ekrana  Hayatı’ sloganı ile güncel konuları yorumladı.

Boğaz Medya Grubu’ na bağlı Gazetelerin yazarları, Bünyamin Nami Tonka ve Hasan Sami Er, gruba bağlı ‘İşte Çanakkale Gazetesi’ Muhabiri Ogün İnal’ ın moderatörlüğünü yaptığı ‘Güncel Programı’nda, Pandemiden başladı, şehrin öne çıkan başlıklarını konuştu.

Boğaz TV’nin yeni formattaki ilk canlı yayınında, Coronavirüs Pandemisi sürecinde yaşananlar, Çanakkale’de sahiller ve denizi tehdit eden Müsilaj başta, 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’ nün Çanakkale’ye olacak etkileri üzerine çarpıcı değerlendirmeler geldi.

CANLI YAYINDA, NORMALLEŞME ÖNGÖRÜSÜ...
‘Çevre ve Doğa Derneleri Federasyonu’,  ‘Kent Şurası Derneği’ gibi, birçok STK’ ya Başkanlık da eden Gazeteci-Yazar Bünyamin Nami Tonka, Boğaz TV ‘ nin internet sitesi üzerinden çarpıcı bir öngÖrüye imza attı. “Daha bir yıl gerekli” dedi.
Coranavirüs Pandemisi’ne yönelik konuşan,  Çin’in çok sert önlemler ile Pandemiyi kontrol altına aldığını hatırlatarak dikkat çeken değerlendirmede bulunan Tonka;
“Ülkemizde ise bazı önemli Pandemi kararlarının alınmasında geç kalındı” dedi ve ekledi;
“Dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sağlık hizmetlerimi çok iyi oturtan ülkeler başarılı oldu. Sağlık sistemlerini iyi oturtamayan ülkeler ise başarısız.
Yeni Zelanda ve Avusturalya, futbol maçlarını seyircili oynatıyor, kimse maske takmıyor. Bu iki ülkede herkes aşılandı ve ülkeye dışardan gelenleri de kontrol altına aldıkları için normal hayatlarına döndüler.

Türkiye’nin normal hayata dönmesi için 1 yılın daha geçmesi gerektiğine inanıyorum. Yani çok iyi çalışılırsa 1 yıl sonra normal hayata geçebileceğimizi düşünüyorum.”

Tonka,  Coranavirüs Pandemisi ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Pandemi’ nin ilk döneminde Çin’in çok sert önlemler ile Pandemiyi kontrol altına aldığını anımsattı. Ülkemizde ise bazı önemli Pandemi kararlarının alınmasında geç kalındığını savundu.

Tüm dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sağlık hizmetlerini çok iyi oturtan ülkelerin, Pandemi’ de başarılı olduğuna ve  sağlık sistemlerini iyi oturtamayan ülkelerin Pandemi’ de başarısız olduğununaltını çizen Tonka; “Örnek verecek olur isek, Yeni Zelanda ve Avusturalya futbol maçları seyircili oynanıyor, kimse maske takmıyor.

Bu iki ülkede herkes aşılandı ve ülkeye dışardan gelenleri de kontrol altına aldıkları için normal hayatlarına döndüler.
Türkiye’nin normal hayata dönmesi için,   1 yılın daha geçmesi gerektiğine inanıyorum. Yani çok iyi çalışılırsa 1 yıl sonra normal hayata geçebileceğimizi düşünüyorum. Çünkü aşılamanın ülkemizde tamamlanması lazım, özetle  tüm vatandaşlarımızın aşılanmış olması gerek. Aşılamaların şuan daha yüzde 20’lerindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

“VERİLERİN, SANSÜRLENDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Haziran’a kadar günlük vaka sayısını 5 bin vaka sayısının altına düşürme hedefinin gerisinde olduğunu da sözlerine ekleyen Tonka;

 “Sağlık Bakanlığı her gün günlük rakamlar açıklıyor ve bu rakamları herkes Pandemi ile ilgili resmi rakamlar olarak kabul ediyor. Ancak ben açıklanan bu rakamların daha fazla olduğuna inanıyorum. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamların sansüre uğradıktan sonra açıklandığına ya da ilan edildiğine inanıyorum. Bu inancımın ya da düşüncemin gerekçesi de şu, yasaklar ya da kısıtlamalar ile eve hapis edilen nüfus %15. Yani 65 yaş üzeri nüfusumuz yaklaşık %15.çoçuklarda ise, çocuklarda biliyorsunuz okul öncesi okullar da açıktı.

Sonra 18 yaş altına da dışarı çıkma yasağı uygulandı. Bu nüfus oranımızda yaklaşık %15. Yani Pandemi sürecinin büyük bir bölümünde toplam %30!luk bir nüfusu eve hapsettiniz. Ama nüfusumuzun %70 ‘ lik bir kesimine dediniz ki, “Siz üretim, tedarik ve lojistik kategorisindesiniz. Size yasak yok.” Şimdi 5 bin çalışanı olan bir fabrikada bu çalışanlar yani 5 bin kişi her gün işe gidip geliyor. Yani bizim ülke olarak üretim, tedarik ve lojistik nüfusunu aşağıya çekme gibi bir lüksümüz yok, bu uygulamadan dolayı. Biz ülke olarak Coronavirüs Pandemisi ile ilgili mücadele ve önlemler ile ilgili alt yapıyı yeterince iyi kuramadık. Pandeminin Dünya’ya yayılmasının ardından hemen önlemleri almamız hava kara ve deniz yolu ile ülkeye girişleri çok sıkı denetim altına almamız gerekiyordu. Zaten ülkemize Coronavirüs girişi bu dış ülkelerden Türkiye’ye gelen insanlar ile taşındı. Hava, deniz ver karayolu ile Pandemiyi en başında kontrol altına alabilirdik. Başta ABD olmak üzere dış ülkeler Pandemi de “2025-2028 yılında neler olacak” araştırmaları yapılıyor. Biz ülke olarak çok iyi, disiplinli olarak tüm vatandaşlarımızı aşılarsak zannedersem 2023’ten sonraki dönemde tamamı ile serbest ve normal hayata geçebiliriz diye düşünüyorum” dedi.

“DAHA İSTENİLEN RAKAMLARA DÜŞÜLMEDİ”
Boğaz TV Güncel programında 1 Haziran’da beklenen gelişmeleri değerlendiren Gazeteci Hasan Sami Er ise, tam ve sürekli kapanmanı sonunda planlanan ve beklenen günlük vaka sayılarına ulaşılamadığını savunup şöyle devam etti;
 “Günler süren tam kapanma süreci aslında doğru bir karardı ve çok daha önceki dönemde alınması gereken bir karardı, genç kalınmış bir karardı. Covid-19’ın insan vücuduna bulaştıktan sonra etkisinin 14 gün içinde gösterdiği söyleniyor sürekli. Tabii bu süre bazen kısalıyor, bazen uzuyor. Zaten bunun için 18 günlük tam ve sürekli kapanmaya gidildi.

Yetkililer,’18 gün tam ve sürekli kapanmaya gidersek pik yapan vaka sayısı düşer ve aşılamada bu arada devreye girer ve günlük vaka sayısı da oldukça düşer’ diye bir planla yapmıştı. Düşünce bu şekildeydi ve 1 Haziran hedeflenmişti. Turizm sezonu açılacak bu çok önemliydi çünkü Türkiye’nin ciddi bir turizm geliri var. Tüm turizmciler de zaten sezonun açılmasını ve yasakların kalmasını bekliyorlar. Tüm kararlar doğruydu. Tabi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da çıktı 1 Haziran’ı gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktı, “Biz 1 Haziran’a kadar bu biz bitireceğiz ve kontrollü normalleşmeye geçeceğiz “dedi haklı olarak. Ancak bu 18 gün süren tam ve sürekli kapanmamın sonunda Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi ve bilimsel verilere bakıldığında tam ve sürekli kapanmada planlanan günlük vaka sayılarına ulaşılamadığı görülüyor. Bu durumla ilgilide yetkililer “Vaka sayıları biraz yuları çıkıp sonra yine düşecektir” diyor. Bu açıklamalar ile vatandaşların içini rahatlatmaya çalışıyorlar. Vaka sayısı düşüşünü Çanakkale açısından değerlendirecek olursak Çanakkale’deki yaka sayısı ciddi bir düşüş var. Bakalım bizde bekliyoruz bu vaka artışı daha sonra düşecek mi. ancak 1 Hazirana kadar günlük 5 bin vakanın altına indiğini düşünmüyorum bu süre 15-20 Haziranı bulacaktır. Pandemi sürecinin en önemli 3 maddesi neydi maske mesafe hijyendi bu Pandemi süreci boyunca bizlere söylendi ve bu 3 önemli maddeyi unutmamamız için her şey yapıldı. Ama biz bunun üçünü de yapamadık. 5 maskeyi uzun bir süre dağıtamadık ve bu nedenle vaka sayısını artırdık. Peki mesafe konusunda ne yaptık? Yoğun katılımlı labelep kongreler, cenaze törenleri yapıldı.  Bunu gören insanlarda bu sefer tedbir olarak tavsiye edilen sosyal mesafeyi inandırıcı bulmadılar. Temizlik konusunda da hala dezenfektan mı?  jel mi? yada sabun mu?  diye tartışıyoruz. Bu konuyu da profesörler doktorlar tartışıyor.
Pandemi döneminde kapanma konusunu da, son 18 günlük kapanmayı saymazsak beceremedik. Aşı konusunda da yaşanan gecikmeler de sıkıntılar oldu ve aşılama hızımız çok düşük ve nüfusumuzun çok küçük bir bölümünü aşılayabildik. Kademeli normalleşme sürecinin devam edeceği ve yasakların kalmasının beklendiği 1 Haziran tarihi, bu günlük vaka sayılarına bakıldığında ileri tarihe ertelenecekmiş gibi bir durum ortaya çıkıyor. Yasakların kalkması ve kademeli normalleşme sürecinin devam etmesi haziran sonuna kalacak gibi duruyor”

Şerife Erdem