Meteorolojinin Genel Müdürlüğünün bir gün öncesinde uyarı yaptığı yağışlar dün Çanakkale genelinde etkili oldu. İl ve İlçe Merkezlerinde tıkanan kanalizasyonlar caddeleri göle çevirirken, kırsal alanda dereler taştı. Yağmurla gelen fırtına ağaçları yerinden sökerken kent merkezindeki bazı yerlerde ise çatıları uçurdu.

Sıcak havaların başladığı, vatandaşların yaz havasını iyice hissettiği bu haftada  Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezinden şiddetli yağış ve fırtına uyarısı geldi. Meteorolojinin ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi ve ulaşımda aksamalar gibi konularda vatandaşları uyardığı Şiddetli yağış ve fırtına dün Marmara ve Ege kıyılarında etkili olmaya başladı. Çanakkale’de de yaşanan fırtına ve şiddetli yağış  il Genelinde hayatı olumsuz etkiledi. Yaşanan yoğun yağışlar kırsalda sel ve yıkımlara neden olurken, kent merkezlerinde ise tıkanan kanalizasyonlar sokakları göle çevirdi.

Kırsalda Dereler Taştı
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından yapılan uyarı sonrası dün sağanak yağışa teslim olan Çanakkale’de özellikle kırsal alanlarda sele dönüştü. Kazdağları eteklerindeki yerleşim yerleri başta olmak üzere Çanakkale’nin her yerinde etkili olan şiddetli yağışlar sele dönüştü. Bazı bölgelerde taşan dereler vatandaşlara zor anlar yaşattı. Tarım arazileri başta olmak üzere bir çok alana zarar veren sellere karşı vatandaşlar da önlem alsa da şiddetini arttıran yağışlar, bir çok alanı olumsuz etkiledi.

Ayvacık’ta Ağaçlar Devrildi Çatılar Uçtu
  Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde, sabah erken saatlerde başlayan yağmur ve şiddetli rüzgarla birlikte bir evin çatısı uçtu. Sahil ve diğer bölgelerde bulunan ağaçlar ise devrildi.   Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün dün yaptığı uyarının ardından Çanakkale ve ilçelerinde yağmur ve fırtına etkisini göstermeye başladı. Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesi Gökçetepe Mahallesi’nde 3 katlı bir binanın çatısı uçtu.   Sahil bölgesi ve ara sokaklarda bulunan ağaçlar ise devrildi.  Fırtınanın etkili olduğu Ayvacık İlçesinde sokağa inen Belediye Başkanı Mesut Bayram yaptığı açıklamada “Sabah saatlerinde etkili olan şiddetli rüzgar sonucu ilçemizde yaşanan hasarlar ekiplerimizce tespit edildi. Devrilen ağaçları kaldırılma, temizlik ve cadde düzenleme  çalışmaları  devam etmektedir. Tüm ilçemize geçmiş olsun. Hasara uğrayan vatandaşlarımızın belediyemize bildirmelerini rica ediyorum” dedi.

Bayramiç’te Bazı Sokaklar Su Altında Kaldı
Kazdağları eteklerinde bulunan Bayramiç İlçesinde  dün sabah satleri itibari ile etkili olan yağışlar şiddetini arttırınca, ilçedeki bazı bölgelerde kanalizasyonlar tıkandı. Teyakkuzda olan Belediye ekipleri kanalizasyonları tek tek açarken, sokaklarda biriken su birikintileri tahliye edildi. Yapılan Çalışmalar ile ilgili Bayramiç Belediyesi Sosyal Medya Hesabından yapılan açıklamada “Yoğun yağış nedeniyle teyakkuza geçen birimlerimiz, ilçemizin her noktasında canla başla çalışıyor. Halkımızın mağdur olmaması için mücadeleye devam ediyor, yaşanan sıkıntılara kısa sürede çözüm üretiyoruz. Fen işleri birimimizin gerçekleştirdiği yağmur hattı ve kilit taş çalışmaları sayesinde ilçemizde yağmurun olumsuz etkilerini azalttık.  Yağmur hattı ve kilit taş döşenen sokaklarda su baskınını ve çamuru bitirdik” açıklamalarına yer verildi.  Bayramiç Belediye Çalışanlarının yoğun çalışmaları sonrasında sokaklardaki su birikinrileri tahliye edildi ve sokaklarda yaşam normale döndü.
 
 Köseler köyüne 1,5 metrelik dolu yağdı
 Ezine ilçesine bağlı Köseler köyünde, sabah erken saatlerde başlayan şiddetli rüzgar ile yağmur yerini dolu yağışına bıraktı. Dolu birikintileri kısa sürede 1,5 metre boyuna ulaştı. O anlar bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün dün yaptığı uyarının ardından Çanakkale ve ilçelerinde yağmur ve fırtına etkisini göstermeye başladı. Ezine ilçesine bağlı Köseler köyünde dolu yağışı nedeniyle biriken taneler 1,5 metre boyuna ulaştı. Dolu yağışı sonrası bölgede incelemeye çıkan bir vatandaş, gördükleri karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.
 
 
Cuma Deren