“Dağ’ lar tepeler, eriyor…” çıkışını tazeleyen Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanlığı, Biga Yarımadası’ na dikkat çekti.
 
Federasyonun ‘Çevre ve Doğa’ isimli dergisinin son sayısında dikkat çektiği bölgeye ilişkin anlatımlarda, Yaşanan Çevre felaketi net cümleler ile vurgulanmıştı.
 
Benzeri Çevre felaketinin, Rize İkizdere’de yaşandığı iddiaları üzerine, Yetkili isimler hafta sonunda bölgede inceleme gezisi yapmış, Rizelileri dinleyip, gönüllere su serpen açıklamalarda bulunmuştu.
       
Rize’nin AK Partili vekillerinin İkizdere'deki taş ocağıyla ilgili yöre halkıyla görüşmeleri, net ifadeleri ulusal TV kanallarında da haber olmuştu.
Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Tonka,”İkizdere’ de inceleme gezisi yapıldığını öğrendik.  TV’ lerde de yer alan haberler, ‘Biga’ ya da ilgi gösterilsin’ şeklindeki taleplere yetti de arttı.

Bigalı vatandaşlarımızın tepki gösterdiği, bahsettiğimiz bu bölgeye ilgili ve yetkililerce inceleme gezileri yapıldığında, tehlikenin boyutu ve endişelerin nedeni daha bir anlaşılacaktır” dedi.

-----------------------------------------
BİGA BEKİRLİ SIRTLARINDA,
İKİZDERE’ Yİ ANDIRAN FELAKET…
----------------------------------------
 
Biga S.O.S. veriyor. Dağ’ ların kayaları alınıp adeta eritildiği bölgede, Felaketin izleri günden güne hissedilir oldu. Biga Bekirli bölgesinde gözlenenlere dikkat çeken isim, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyemin Nami Tonka; ‘Doğa da dağlar da yok oluyor..’ çıkışına imza attı.
 
“Dağ’ lar tepeler, göz göre göre eriyor…” çıkışını tazeleyen Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanlığı, Biga yarımadası’ na dikkat çekti.
 
Federasyonun ‘Çevre ve Doğa’ isimli dergisinin son sayısında, dikkatlerin odağındaki bölgeye ilişkin anlatımları hayli çarpıcı oldu.  Yaşanan Çevre felaketi net cümleler ile vurgulandı.
 
Benzeri Çevre felaketinin, Rize İkizdere’de yaşandığı iddiaları üzerine, Yetkili isimler hafta sonunda bölgede inceleme gezisi yapmış, Rizelileri dinleyip, gönüllere su serpen açıklamalarda bulunmuştu.
      
Rize’nin AK Partili vekillerinin İkizdere'deki taş ocağıyla ilgili yöre halkıyla görüşmeleri, net ifadeleri ulusal TV kanallarında da haber olmuştu.
 
Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Tonka, Çevre ve Doğa Dergilerinde, Biga yarımadası’ nda,. Çevre felaketine neden yatırımlardan söz eder iken, ‘ Termik Santrallar üzerine...’ başlığı açıp;
 
“Türkiye gündeminden hiç inmeyen çevre faciaları, kirli hava, kirli su, kirli toprak ve kirli deniz için en çok kirletici termik santrallardır... Termik santrallar, tarımdan sonra en fazla su kullanan enerji üretim tesisleridir...” anlatımı yapmıştı.
 
Çanakkale ‘de faaliyet gösteren beş termik santralinin tamamını, Federasyon olarak mercek altına aldıklarını anlatan Tonka, Çevreye olumsuz etkileri bulunan bu yatırımların civarında faaliyet gösteren taş ocaklarından da söz edip, çeşitli projelerde kullanılmak üzere dağların taşlarının alındığını, böylelikle de koca koca dağların göz göre göre eridiklerine dikkat çekti.
 
Tonka, insan eli ile adeta eritilen dağlık bölgelerde, bu durumun çevre kadar insanın geleceğini de tehdit ettiğini savundu.
 
İKİZDERE’ Yİ ARATMIYORUZ..
Tonka, benzeri görüntülerin, benzeri çalışmalar nedeni ile Rize İkizdere’de de gözlendiğini anımsatıp,  “O bölgemizde, ilgiililer Çevreye sahip çıkan insanımızı dinlemek için, söz konusu bölgeye gidiyor, çare arayan insanlarımızı diniiyor.
 
Önceki gün ;  ‘AK Partili vekiller İkizdere'deki taş ocağıyla ilgili yöre halkıyla görüştü’ başlığı ile bir haber okuduk.
 
Haberin detayları ise şu cümleler ile özetleniyordu, ‘Rize’de aralarında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve Rize Valisi Kemal Çeber’in de bulunduğu heyet, İkizdere ilçesi Gürdere ve Cevizlik köyü halkı ile bir araya geldi.
 
Rize’nin İyidere ilçesinde deniz dolgusu üzerine yapılması planlanan Lojistik Merkez ve Liman Projesi inşaatı için taş alınması kararlaştırılan Gürdere ve Cevizlik köyünde, taş ocağının köylerine yapılmasını istemeyen vatandaşlar eylemlere başlamıştı. Yaklaşık 1 haftadır eylem yapan halkla görüşmek ve çalışmaları yerinde incelemek isteyen Rize Valisi Kemal Çeber, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Milletvekili Osman Aşkın Bak ve AK Parti Rize İl Başkanı İshak Alim bölgeye giderek bölge halkı ile bir araya geldi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı vatandaşların kendisine "Kimse bize bilgilendirme yapmadı" ifadelerine, "Bilgilendirme zamanında yapmadık, orası doğru" şeklinde cevap verdi. Bölgedeki buluşmada halk tedirginliklerini ve taş ocağını istememe sebeplerini heyete aktardı,’
 
Okuduğumuz haberler, ‘Biga’ ya da ilgi gösterilsin’ şeklindeki taleplere yetti de arttı. Bigalı vatandaşlarımızın tepki gösterdiği, bahsettiğimiz bu bölgeye ilgili ve yetkililerce inceleme gezileri yapıldığında, tehlikenin boyutu ve endişelerin nedeni daha bir anlaşılacaktır” diye konuştu.

Cuma Deren