Son yıllarda bal üretiminde önemli bir seviye atlayan Çanakkale’de bal üretimi önemli bir noktaya geldi. Gelibolu’da yaşayan ve arıcılık yapan iki ailenin kovanları geçtiğimiz yıl Temmuz ayında çıkan yangında kullanılmaz hale geldi. Arı üreticileri için harekete geçen Çanakkale Arı Yetiştiriciler Birliği, Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü ve bazı özel sektörlerin de desteği ile kovanları yanan aileye 150 Kovan destek sağlandı.
 
Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere mevkisindeki geçtiğimiz yıl Temmuz  ayında  ormanlık alanda çıkan ve 19 saatte kontrol altına alının yangında ekili tarlaları zarar gören köylüler, büyük üzüntü yaşamıştı. Tarım arazisi yanan çiftçiler için destekler yapılırken, büyük yangında zarar gören Arı yetiştiriciler için de çalışmalar başlatıldı.  Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği,  atıcılık yapan iki ailenin yanan kovanlarını geri vermek için başlatılan çalışmada toplamda 150 kovan toplandı.  Arıcılar Yetiştiriciliği Birliği tarafından başlatılan desteğe Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve birçok özel kurumun katkıları ile aileler için ihtiyaç duyulan kovanlar kısa sürede toplandı.  Toplanan kovanlar düzenlenen programla ailelere teslim edildi.  Programa Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ ve Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri ve kovanları alacak aile üyeleri katıldı. Koronavirüs nedeni ile kısa tutulan programda bir konuşma yapan ve süreç hakkında bilgiler veren Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri   “Geçen yıl Gelibolu Yarımadası’nda büyük bir orman yangını oldu. Bu yangında ormanlarımız telef olduğu gibi, ormanların içindeki arılar da kovanlarıyla beraber yandı. Dolayısıyla ekmeğini, kazancını arıdan baldan sağlayan arkadaşlarımız bu konuda mağdur oldular. Biz bunu sosyal medyada paylaştık. Birçok firma ‘Arkadaşlarımıza destek olalım. Bir kampanya düzenleyelim. Bu kampanya ile arıları belki geri getiremeyiz ama arı kovanlarını tekrar oluşturalım’ dediler. Dedi.
 
Bir Olarak Bizi Biz Yapan Değerlerinden Bir Tanesini Yaşıyoruz
İki ailenin kovan ihtiyacını karşılamak için başlatılan destek kampanyasına bir çok firmanın destek verdiğini ve mağduriyetler için  birlik olduklarını belirten Cahit İleri  “Bu konuda Apimaye Firması Muzaffer Yıldırım bey, lastik kovan tabanı imal eden bir arkadaşımız büyük destek verdi. İzmir’de HappyBees Firması da aynı şekilde plastik taban kovan kapağı destek verdiler. Diğer taraftan sürekli kovan yaptırdığımız ustamız, bu kovanların yapım ücretini almayacağını söyledi. Tarım il müdürümüz de özellikle ahşap kısmı kalmıştı. Ahşap kısmını da biz destek veririz dedi. Dolayısıyla kovan ile ilgili olan malzemelerin bağış yoluyla temin ettik. Arkadaşlarımız kendilerini bu törene davet ettik. Plaketlerini hazırladık, posta yoluyla göndereceğiz plaketlerini. Kendilerine buradan çok teşekkür ediyorum. Gerçekten biz millet olarak bizi biz yapan değerlerden bir tanesini yaşıyoruz. Biz düşenin yanında yardıma ihtiyacı olanın yanında yer almak bizim asli görevlerimizden bir tanesi. Dolayısıyla arkadaşlarımızın yanında olmak, mağduriyetlerinin önüne geçmek bizi mutlu ediyor. Bizi biz yapan değerlerden bir tanesi olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim” diye konuştu.
 
Kaldıkları Yerden Devam Etmelerini İstedik
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri,  kovanların sigortalanmasının bu noktada önemli olduğunu söyleyerek, “Kovan imalatlarında özellikle arkadaşlarımızın özverili çalışmaları var. Yalnız büyük bir eksikliğimiz de var bu noktada. Kovan koyduğumuz noktalarda sigorta eklememiz gerekir. Arkadaşlarımız sabit arıcı gezici değiller. O yüzden sigortaya da ihtiyaç yok diye düşünmüşler. Kovanlarını sigorta ettirmemişler. Aslında sigorta böyle bir pozisyonda selde yangında doğal afette sigorta ödüyor. Fakat sigortaları da olmayınca ister istemez ortalıkta kaldılar. Bizler de bu organizasyonu başlatarak mağdur olan arkadaşlarımızın en azından arısı olmasa da kovanlarını bu törende kendilerine vermek istiyoruz. Bundan sonra arıcılıklarına kaldıkları yerden devam etmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Amacımız  Kaliteli Üretim
Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ da kısa bir açıklama yaparak, “Biz Çanakkale’de arıcılığın diğer sektörlerde olduğu gibi bitkisel üretim, hayvansal üretim su ürünlerinde olduğu gibi en üst seviyelere gelmesini arzu ediyoruz. Çanakkale’de özellikle bitkisel üretimde Türkiye’de söz sahibi olan bir iliz. Ciddi anlamda Türkiye’deki üretime katma değerli ürünler üretiyoruz. Bu anlamda baktığımızda arıcılığımızı da bu payelerde geliştirmek ve kaliteli bal üretimini veya arı üretimi ürünlerini sağlamak için birliğimizle, birlik başkanımızla ciddi anlamda projeler yaptık. Bu projelerin hepsi de başarıya ulaştı. İnşallah bundan sonra da başarılarımızı devam ettireceğiz. Bizim yıllık bal üretimimiz bin 700 ile 2 bin tonlar arasında. İlimizde 84 bin adet arılı kovan bulunmakta. Biz nicel olarak çok çok afaki kovanlara ulaşmamız bizim için çok önem arz etmiyor. Bizim amacımız kaliteli üretmek, özelliği en üst seviyede olan ürünleri balı üretmek. Bunun için çaba harcıyoruz. Zaten Arıburnu diye bir markamız var. Bu Arıburnu markasını ülkede ve dünyada tanınır bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Bunun için özellikler, nitelikler önem arz ediyor. Bu doğrultuda baktığımızda başkanım da söyledi geçen yıl yangın felaketinde zarar gören arıcılarımız bu işten geçimlerini sağlıyorlardı ciddi anlamda bir mağduriyet yaşadılar. Tabi ki tarım sigortaları olmadığı için herhangi bir yerden de bunları telafi etme şansları yoktu. Biz başkanımla beraber bu konuyu oturduk konuştuk. Başkanım da dedi ki, ‘Şu sektörler bize destek verecek siz de verebilir misiniz?’ Biz de baktık netice itibariyle biz de bu projeye bir katkıda bulunduk. Destek verdik. Yaptırdığımız kovanları arıcılarımıza teslim edeceğiz. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. İnşallah böyle felaketler yaşamayız. Ama mutlaka sigorta yaptırın. Benim en büyük tavsiyem o olsun size. Mutlaka sigorta yaptırın ki bugün mesela biz bir proje kapsamında size bu desteği verdik ama yarın ne olacağı belli olmaz. O yüzden sigorta yaptırın yaptığınız işin tamamı sigortalı olsun.”
 
 Yapılan konuşmaların ardından Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve birçok özel kurumun destekleriyle Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği, geçtiğimiz yaz Gelibolu’da çıkan orman yangınında kovanlarını kaybeden iki aileye, toplamda 150 kovan teslim edildi.
 
Şerife Erdem