Koronavirüs nedeni ile az sayıda katılımla gerçekleştirilen, etkinliklerin yapılmadığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı düzenlenen programlarla ilçelerde de kutlandı.
 
Çanakkale Merkez’in yanı sıra İlçelerde de  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla korona virüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe korunarak törenler  gerçekleştirildi. Bu kapsamda tören düzenlenen ilçelerden bir tanesi Çan oldu. Çan Atatürk Şehir Meydanındaki Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başlayan tören farklı dallarda dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verilmesiyle son buldu. Törene, Çan Kaymakamı Mustafa Gürdal, Çan Belediye Başkan Vekili Aşkın Köse, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yaşar Çakır, Çan İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Akpınar, siyasi parti başkanları, STK temsilcileri katıldı.

Lapseki'de Kutlama Gerçekleştirildi
Kutlama programlarının gerçekleştirdiği ilçelerden bir tanesi de Lapseki İlçesi oldu. Lapseki Hükümet Konağı önünde gerçekleştirilen törene Kaymakam Fatih Çelikkaya, Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ve  protokol üyeleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştiren 25 Eylül İlkokulu Müdürü  Kadir Ergün “Milli Birlik ve beraberlikle geçen ve güçlenen Millet iradesinin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşu ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum. İmkansızlıklar içerisinde büyük bir destan yazarak  yüreği vatan bağımsızlığı ile atan bir milletin topyekün temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi Mustafa Kemal Paşan’nın  meclisin açılışından iki gün önce, yani  21 Nisan 1920’de  Anadolu’daki tüm askeri birlikler ve  idarecilere ‘Allah’ın yardımıyla Nisan’ın 23’üncü günü  Cuma Namazından sonra Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılacaktır’ çağrısından sonra  toplanmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu toplanışı ve açılışı Milli Mücadelemizin zaferle sonuçlanmasının  ve nihayetinde Cumhuriyetimizin ilan edilmesinin  en önemli adımlarından biri olmuştur.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk, halkın iradesinin her şeyin üstünde olduğunu, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözleri ile tüm dünyaya duyurmuş ve bu önemli günü çocuklara armağan etmiştir. Çocuklar, milletimizin umut çiçekleri, aydınlık yarınlarımızı kucaklayan güçlü neferleridir.  Bu bakımdan sağlıklı, mutlu ve özgür bireyler olarak  yaşamlarına devam etmeleri en büyük idealimizdir” dedi.  Yapılan konuşmanın ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Biga ve Yenice’de Araç Korteji
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düenlenen programla  Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Koronavirüs tedbirleri nedeniyle öğrencilerin bulunamadığı törene İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Erkan Bilen, Şube Müdürleri Yusuf Yalçın, Aydoğan Aytekin ve Okul Müdürleri katıldı. Çelenk sunumunun ardından Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen'in Gününü anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından program sona erdi. Programın ardından Resmi araçlar Biga sokaklarında bir geçiş programı gerçekleştirildi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı  dolayısı ile Yenice İlçesinde de araç korteji düzenlendi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 101. yıldönümü vesilesiyle Yenice Kaymakamlığı Atatürk Anıtında çelenk töreni düzenlendi. Programa Kaymakam Musa Göktaş, Belediye Başkanı V.  Ahmet Armutçu, Cumhuriyet Başsavcısı  Görkem Hergül, Hakim  Gökhan Yıldız, İlçe Jandarma Komutanı  Fatih Seçgin, İlçe Emniyet Amiri V.  Bektaş Akın, İlçe Milli Eğitim Müdürü  İsmail Baykal, Daire Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları ile Siyasi Partilerin Yöneticileri, Öğretmen, Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından sona eren program sonrasında resmi araçlar kortej yaparak geçiş yaptı.
 
İsmail Şen