Çanakkale Vaka Artış Hızında Türkiye Birincisi Oldu.  Tabip Odası Acil Çağrı Yaptı;
“TAM KAPANMA….!”
Gelinen noktadan bahisle sesini yükselten Tabip Odası Başkanı  Dr. Erensoy;;
 “Bu Tablo; ‘Biz Çanakkale’de Pandemi’ yi yönetemiyoruz’ un net karşılığıdır.

Aşağı yukarı Çanakkale merkez nüfusunun 100 bin olduğunu kabul eder isek, Çanakkale geneli nüfusunu da 540 bin olduğunu düşünür isek bir şehirde vaka artışında, Türkiye’ nin en kalabalık nüfusu olan İstanbul’ u geçerek Türkiye genelinde vaka artışının en çok olduğu il olmak, Çanakkale halkına ihanettir.” açıklamasına imza attı.

-----------------------------------------------
TABİP ODASI’NDAN ÇAĞRI:
“TAM KAPANMA…!”
----------------------------------------------

Çanakkale’de bir dönem memnuniyet ve güven yaratan tablo değişti, ürküten tespitler yetişti.
Vaka sayılarının sıfırlandığı günden yaklaşık bir yıl sonra Türkiye genelinde vaka artışı sıralamasında Yüz binde 962. 98 ile Ülke birincisi olan Çanakkale için: ‘Covit-17 Çanakkale’ benzetmeleri geldi.
Hafta sonu Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan vaka sayısı ile, Türkiye Birinciliğine yükseldiği vurgulanan Çanakkale’de,  Sağlık Teşkilatının Meslek Odası,  “Acil, Tam Kapanma..” diyerek çarpıcı çıkışa imza attı.

Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, vaka artış hızı nedeni ile Mehmet Akif Ersoy  Devlet Hastanesinde geçen Cuma günü açılan Yoğun Bakım servisinin hafta sonunda dolduğunu dile getirerek;
“Çanakkale’de vaka artışı nereye kadar gidecek ? “ diye sordu.

Vaka artışı tablosunun mimarlarının, sorumluluklarını üzerine almaları gerektiğini savunan Tabip Odası Başkanı, şöyle dedi; “ PANDEMİ KURULUNDA NELER DÖNDÜ, SAĞLIK MÜDÜRÜ AÇIKLASIN”
Dr. Erensoy; “ Oluşan tablo; ‘Biz Çanakkale’de Pandemi’ yi yönetemiyoruz’ un  net karşılığıdır. Çanakkale’deki Pandemi yönetimi iflas etmiş durumdadır.
Biz Çanakkale Tabip Odası olarak bu durumun ilan edilmesini gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bizi bu noktaya getirenler ile bundan sonra nasıl devam edeceğiz?  Ve bundan sonra onlara nasıl güveneceğiz?
Emin değiliz. Söylemek istediğim şey şu, İl Pandemi Kurulunda Çanakkale Tabip Odası yok. İl Pandemi Kurulunda Vali ve İl Sağlık Müdürü’ de dahil her gün ve her hafta vaka sayıları ellerine geliyor. Bu ne demek ?  Gün gün Çanakkale’deki vaka sayısı artışı görülüyorsunuz ve vaka artışı ile ilgili kaynağı görüyorsunuz. Çanakkale’deki vaka artışlarının esas kaynak yeri neresi görüyorsunuz. Kaynağı gördüğünüze göre, vaka artışlarının kaynağına yönelik tedbirleri arttıra bilirsiniz.
Ben Tabip Odası Başkanı olarak vaka artışlarına neden olan kaynak nerde bilemiyorum. Bu durumu bilmediğimiz içinde önlem alamıyor ve halkımıza gerekli bilgileri de veremiyorum. Geldiğimiz nokta ne? demek ki ‘biz zamanında gerekli ve yeterli önlemleri alamadık, almadık, biz yapmamız gerekenleri yapmadık’,  Bu cümleden kastım İl Sağlık Müdürü başta, İl Pandemi kurulundaki herkes.
Pandemiye yönelik gerekli uyarıların yapılmasına rağmen mi? bu önlemler alınmadı.
Gerekli, uyarılar yapılmadı mı? Pandemi kurulunda neler döndü. Onu da İl Sağlık Müdürü’nün açıklaması gerekiyor.”  İfadelerini kullandı.

“Tabloya neden olanlar, sorumluluğu da üzerlerine almalı”
Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, Çanakkale’deki vaka artışına neden olanların bunun sorumluluğunu da üzerlerine almaları gerektiğini savundu şöyle dedi;

‘ÇANAKKALE HALKINA İHANETTİR…’
“Çanakkale’de yüz bin nüfusa göre vaka artışının 962. 98’ e yükselmesi ile ilgili bu tablo’ nun açıklanabilir bir tarafı yok.
Aşağı yukarı Çanakkale merkez nüfusunun 100 bin olduğunu kabul eder isek, Çanakkale geneli nüfusunu da 540 bin olduğunu düşünür isek bir şehirde vaka artışında, Türkiye’ nin en kalabalık nüfusu olan İstanbul’ u geçerek Türkiye genelinde vaka artışının en çok olduğu il olmak, Çanakkale halkına ihanettir.
Bu şu demektir: eğer halkımız önlemlere uymuyorsa siz yeterince uyarınızı, bizde Tabip Odası olarak’ ta yapamadık.  Gerekli uyarıları Çanakkale Valiliği yapamadı ve Sağlık Müdürlüğü’ de yapamadı demektir.
Bu tablo ile ilgili Herkes üzerine düşen sorumluluğu almak zorunda. Çanakkale’ de yaşayan halkın hataları ki, halkın hataları da vardır mutlaka, bu konuda Tabip Odası olarak ve Tabip Odası Başkanın olarak ben bizler halkımızı uyarmak zorunda olan kişileriz.

Çanakkale’ de  karantina uygulaması mı yetersiz yapıldı? Vaka kaynakları bulunup yeterli taramamı yapılmadı mı? Covit-19 taşıyıcılar tespit edilecek şekilde test yapılmadı mı?  Filyasyon ekipleri yetişemedi mi? Vaka artışlarının sebebi nedir ?  Ortada bir eksik , bir yanlış var. Bu durumun bir şekilde açıya çıkarılması lazım.  Yeni önlemlerin de alınması lazım. Yeni önlemlerden kastımız şu Çanakkale’ de vaka artışına neden olan durum ne ? Aksayan yeri tespit etmemiz ve bilmemiz lazım. Filyasyon’ da mı eksik var?  Test sayımızda mi eksik var? Karantinalara uyulmada mı eksiklik var? Bunları tespit etmemiz gerekiyor.”

“Yeni Açılan 4. Yoğun Bakım da Doldu.
Tam Kapanma Talep Ediyoruz..”
Tabip Odası Başkanı Erensoy, yeni açılan 4 yoğun bakımın dolduğuna değindi, hızlı vaka artışı nedeni ile Devlet Hastanesinde geline son durumu aktardı,
Dr. Erensoy sözlerini şöyle sürdürdü;  “Vaka artışlarında sorun nerede konusu ile ilgili Tabip odası olarak bir görselde hazırladık. Biz Tabip Odası olarak söz sahibi olmak istiyoruz. Çanakkale İl Pandemi Kurulunda yer almak istiyoruz. Gerçekten Çanakkale için tam kapanma talep ediyoruz.
Sosyal ve ekonomik destekli tam kapanma talep ediyoruz. Çanakkale’nin bu vaka sayısı artışını taşıması mümkün değil. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde Cuma günü açılan 4. Yoğun Bakım iki gün içerisinde doldu. Çanakkale’de bu vaka artışı nereye kadar gidecek.”

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi yönetimi ile Sağlık İl Müdürü arasında yaşandığını öner sürdüğü gerginliğin,  Devlet Hastanesinde kriz yarattığını da iddia eden Tabip Odası Başkanı Dr. Erensoy;
“Şu an Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimimiz 10 günlük rapor almış durumda. Başhekim yardımcılarımız görevden ayrıldılar. Çanakkale Devlet Hastanesinde olağanüstü bir yönetim krizi var. Şuanda başımızda bir Başhekim yok. İki tane Başhekim Yardımcısı duruyor başka kimse yok. Çanakkale Devlet Hastanesi Yönetimi İle Çanakkale Sağlık İl Müdürü arasındaki çekişmeler Başhekim ve Başhekim Yardımcıları bir şekilde uzaklaştılar.

Şu anda biz Çanakkale Devlet Hastanesi Doktorları olarak muhatap bulamıyoruz. Yani Çanakkale Devlet Hastanesinin Başhekimi yok şu anda. Şu anda Çanakkale’de çok büyük bir kriz yaşanıyor bu krizin 1. Sorumlusu Sağlık İl Müdürüdür. Alınması gereken önlemler zamanında alınmamıştır. Çanakkale Tabip Odası olarak bizim kamuoyu adına talebimiz;
 Sağlık İl Müdüründen vaka artışı ve vaka artışının nedenleri ile ilgili  bir açıklama yapmasıdır. Sağlık İl Müdüründen şu ana kadar  ‘Çanakkale’de vaka sayılarının neden arttığı ve Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekiminin nerede olduğuna’  yönelik bir açıklama yaptı mı? hayır yapmadı.
 
Kesinlikle bir açıklamayı hak ediyor Çanakkale. Çanakkale gibi küçük bir ilde bu kadar vaka artışı “ biz bu işi beceremedik’ demektir.” diye konuştu.

Cuma Deren