Şubat Ayı itibari ile girdiğimiz ‘Yerinde Karar’ dönemi ile  1 Mart’ta başlayan normalleşme sürecinde Çanakkale’de vakalar her geçen gün katlanarak arttı. Alınan önlemler, yapılan denetimler yetersiz kaldı. Özellikle evlerinde kalması gereken pozitif vakalar sokak sokak gezerek virüs yaydı. Öte yandan bir turizm şehri olan Çanakkale’de Özellikle Gelibolu Tarihi yarımadasına ilan ziyaretler devam ettirildi. Dışardan gelen insan sirkülasyonunun artması ile beraber Çanakkale’de vakalar her hafta katlandı.  Gelinen 7 haftanın sonunda, önceki gün sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından açıklanan haftalık Koronavirüs vaka tablosunda Çanakkale’de vaka sayıları 26 kat artarak 962,98 oldu. Bu rakam vaka sayısının en çok arttığı illerde Çanakkale’yi zirveye taşıdı ve artık Çanakkale  vaka artışlarının en çok yaşandığı  birinci il oldu.

Türkiye'nin 100 bin nüfusta haftalık vaka sayılarını gösteren tablosu 8 Şubat'tan bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılıyor. Çanakkale'de vaka sayıları, 8 Şubat'tan bugüne kadar 26 kat artış gösterdi. Testi Pozitif çıktığı halde evinde duramayan ve sokak sokak gezerek virüsü de peşinde dolaştıranlar, durdurulamayan seyahat turları, Markete gidiyorum diyerek Çanakkale’yi dolaşan ve hafta sonau sokağa çıkma yasağına uymayanlar vakaları geçen üç aylık sürece 26’ya katladı.  8- 14 Şubat haftasında yayınlanan ilk tabloda Çanakkale’de 100 bin kişide sadece 37,61 olan vaka sayısı, 10- 16 Nisan haftasında ise 962,98 oldu. Vaka sayısındaki artışı her hafta katlanarak arttı.  Bir önceki hafta vakalarda Türkiye üçüncüsü olan Çanakkale'nin Türkiye birinciliğine yükselmesi  Çanakkalelileri tedirgin ederken, Koronavirüs sürecinin başından bu yana özellikle çocuğu ile beraber evden çıkamayan aileleri de isyan ettirdi.

Haftalık Artış Bine Yaklaştı, Çanakkale Zirveye Çıktı
Türkiye’nin risk haritasında 'çok yüksek risk' ile 'kırmızı' kategoride yer alan Çanakkale'de her 100 bin kişide görülen vaka sayısı 8- 14 Şubat tarihleri arasında 37,61, 15- 21 Şubat tarihleri arasında 43,76, 20- 26 Şubat tarihleri arasında 81,51, 27 Şubat- 5 Mart tarihleri arasında 107,29 iken, 6- 12 Mart tarihleri arasında 149,76, 13-19 Mart tarihleri arasında 202,75'ye, 20- 27 Mart tarihleri arasında 348,81, 27 Mart- 2 Nisan tarihleri arasında 546,77, 3- 9 Nisan tarihleri arasında 797,34'ye yükseldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sosyal medya hesabından bu akşam paylaştığı rakamlara göre, kentte 10- 16 Nisan tarihleri arasında vaka sayısı 962,98 oldu.

Bu Artış Neden Yaşandı?
Bilindiği üzere Çanakkale bir turizm şehri ve ülke için büyük bir maneviyata sahip Gelibolu yarımadasındaki Çanakkale Savaşlarının izini taşıyan alanlara sahip. Normalleişme süreci ile hızlanan süreçte Özellikle İl dışından Çanakkale’ye gelen kafilelerin sayısı arttı. İç İşleri Bakanlığının da organizasyonu ile Türkiye’nin her yerinden Çanakkale’ye kafileler gönderildi. İzmir-İstanbul arasındaki bağlantı noktası da bulunan  Çanakkale’de  adeta insan silkülasyonu yaşandı. Normalleşme sürecinde yaşanan bu hareketlilik çevre illerden Çanakkale’ye virüsün taşınmasına neden oldu.

Pozitif Vakalar Evde Tutulamadı
1 Mart’ta başlayan normalleşme süreci ile birlikte dinamik denetleme süreci de başlamış oldu. Ancak denetlemeler sadece işletmeler e yönelik yapıldı. Ancak asıl denetlenmesi gerekenler gözden kaçırıldı. Testi Pozitif çıkan vatandaşların evde izole olması gerekirken sokağa çıkmaları ve yapılan denetimlere takılmamaları ile girdikleri her yere, virüsü de beraberinde götürdüler.  Özellikle işletmelere yoğunlaşan denetimler  asıl denetlenmesi gerekenler unutuldu. Bu tür durumlara karşı salgının başından beri uygulanan Yurt karantinası defalarca sağlık kuruluşları tarafından önerilse de uygulanmaması  vakaların katlanmasına neden oldu. Özellikle Bilim Kurulu dışında Sağlık Sendikalarının bu çağrısı dinlenmedi. Üniversitelerin de hala kapalı olması ve yurtların boş olması nedeni ile Sağlık Sendikaları testi pozitif çıkanları Yurtlarda ağırlanmasını ve gözetim altında tutulmasını istiyordu. Ancak bu talep yerine getirilmediği gibi  izolasyona alınanlar unutuldu.

Kongreler ve Toplantılar Temaslı Sayısını Arttırdı
Normalleşme Sürecinde gerçekleştirilen kongreler yapılan toplantılar vaka sayısını ve pozitif temaslılarını arttırdı. Ankara’da partilerin gerçekleştirdiği kongreler Hritayı kırmızıya boyarken, Çanakkale’de ise  Nisan ayının başında yapılan Belediye Meclisinde bir Belediye Meclisi Üyesi pozitif çıktı ve Belediye Meclisine katılan tüm personel, üyeler ve basın mensupları karantinaya alındı. Öte yandan yapılan İl Genel Meclisi toplantısı ve gerçekleştirilen başkanlık toplantısında  4 Meclis üyesinin testi pozitif çıktı. Testi pozitif çıkanlar evlerinde izolasyona alınırken diğer üyeler ve meclise katılanlar çalışmalarına devam etti.

Alınan Önlemler, Yapılan Denetimler  Yetersiz Kaldı
  Normalleşme süreci ile başlayan dinamik denetimler ve alınan önlemler de işe yaramadı. Özellikle denetimlerin hangi saatlerde ve hangi günlerde yapılacağının duyurulması ile vatandaşlar ve esnaflar yapılacak denetimlerden haberdar edildi. Hal böyle olunca denetimlerin yapıldığı gün ve saatleri bilen özellikle yasaklı vatandaşlar o saatlerde dışarı çıkmazken, denetimlerin sona ermesinin ardından yeniden sokaklara çıktılar. Böylece yapılan denetimler sadece göstermelik oldu.  Yapılan uyarılar, hafta sonu getirilen sokağa çıkma kısıtlamasına bile vatandaşlar uyum göstermedi.

Vatandaşlar Artık Sert Tedbirlerin Alınmasını İstiyor
Vakaların yerinde tespit edilmesi ve vakaların durumuna göre illerde alınacak önlemlerin arttırılmasına yönelik yerinde karar dönemine geçilmişti.  Yerinde Karar dönemi ile vakaların artışına bağlı bazı inisiyatifler artık İl Valiliklerine veriliklerine verildi.  Ancak sürecin başından bu yana beklenen tedbirler bir türlü gerçekleştirilemedi.  Vakaların artması halinde gerekli önlemlerin alınması beklenen Çanakkale Valiliğinde ilk önlem geçtiğimiz hafta gelmişti ve sahiller, park ve bahçelere kapatılmıştı. Ancak alınan bu önlem Vatandaşları evlerinde kalmalarına yetmedi.  Kordon boyunu kullanmayan vatandaşlar artık şehrin içinde yoğunluk oluşturmaya başladı.  Valilik tarafından alınan bu önlem  yetersiz kalırken Vaka artış hızına birinci olduğumuz bu hafta  vatandaşlar daha  sert tedbirler bekliyor.

Bir Yıldır Evinden Çıkamayan Vatandaşlar İsyan Etti
Koronavirsü sürecinin en çok mağdur olanları ise bu süreç başladığından beri evinde kalan insanlar oldu. Testi pozitif olduğu halde evinde kalmayıp sokak sokak gezerek virüsü yayan vatandaşlar, yasakları delenler ve özellikle yapılan iller arası seyahat nedeni ile Çanakkale’de vakalar bu hafta tavan yaparken özellikle çocuklarını bir dışarı çıkarmayan anne ve babalar bu duruma isyan etti. Vitamin Gazetesinin sosyal medya hesabundaki haberlere yapılan yorumlarda vatandaşlar daha sert tedbir ve denetim isterken, bu sürecin başından beri çocukları ile beraber karantinada  kalan ailelerde isyan etti.  Bir vatandaş da “Çanakkale Covid sıralamasında 1.numara ben boşuna mı 1 yıldır çalışmıyorum? evde kapandım boşuna mı? 4 yaşında eve soktum oğlumu 5 yaşını geçti siz evde kapalı annenin ruh halinden anlayabiliyor musunuz?  Boşuna mı ekonomiye direndim?  hala birileri için hastalıktan öldü diye ağlıyorum. Ben kapı komşum ölmüş haberim yok diye hayıflanıyorum ben yaaa boşuna mı yaşıyorum yeter artık” ifadelerini kullandı.
 
Vali İlhami Aktaş Hafta Sonu Denetimler Gerçekleştirdi
 Ayrıca Çanakkale, Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre koronavirüs vakaları nedeniyle yoğun bakımlardaki doluluk oranının yüzde 80'in üzerine çıktığı kentler arasında da yer alıyor.     Koronavirüs vaka sayısının hızla arttığı kentte Vali İlhami Aktaş, İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs ile mücadelede kapsamındaki ‘Kısmi Kapanma' genelgesi doğrultusunda sokaklarda ve polis devriyelerinin uygulama noktalarında denetlemelerde bulundu. Vali Aktaş’a, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tahsin Saruhan da eşlik etti. Vali Aktaş, İskele Meydanı’ndaki polis uygulama noktası ile AVM bölgesindeki polis devriyesini denetleyerek, yapılan çalışmalar hakkında ekiplerden bilgi aldı. Alınan tedbirlerin tamamının vatandaşların sağlığı için olduğunu belirten Vali Aktaş, “Kısıtlama kuralına uyan esnafımıza ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Hafta sonunda Sokakta denetimlerini gerçekleştiren Vali İlhami Aktaş, haftanın ilk gününde ise Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte  Koronavirüsteki son durumu değerlendirdi. Kısmı Kapanma Genelgesi kapsamındaÇanakkale’de Koronavirüsle mücadelede vakaların azaltılması için alınacak tedbirler, aşılama faaliyetleri ve dinamik denetim süreçlerinin değerlendirildiği toplantı Vali İlhami Aktaş başkanlığında gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı ve İl Sağlık Müdürlüğü idarecileri katıldı.

Çanakkale genelindeki Koronavirüs tedbirlerin değerlendirildiği toplantıda, Çanakkale’de artan vaka sayıları da değerlendirildi. Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri  vaka sayılarının son durumu, alınan tedbirler, yapılan denetimler ve pandemi ile mücadele sürecinde uygulanan tedbirler değerlendirildi. Toplantı sonrasında bir açıklama yapan ve Çanakkale’de  artış gösteren vaka sayılarından dolayı vatandaşların , temizlik, maske ve mesafe kurallarına eksiksiz bir şekilde uymasının gerektiğini belirten Vali İlhami Aktaş, “Vatandaşlarımız, Koronavirüs tedbirlerine uyarak özellikle kapalı yerlerde ve yoğunluğun arttığı alanlarda fiziki mesafe kuralı noktasında daha dikkatli olmaya özen göstermeliler. “ diye konuştu.
 
Cuma Deren