Geçtiğimiz haftalarda tescillenerek Coğrafi İşaret etiketi almaya hak kazanan Yenice Kırmızı  Biberi’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Ülkenin Biber üretiminin yüzde 21’ini karşılayan Çanakkale’de biber üretimi en yüksek olan yüzde 57 oranı ile Yenice İlçesi ve Yenice’de üretilen Yenice Kırmızı Biberinin dünyaya tanıtılması için çalışmalar ve tanıtım toplantıları yapılmaya başlandı.

Son yıllarda yapılan sulama çalışmalarının genişletilmesi ile sanayi, turizm ve kültür gelişiminin yanı sıra Tarımda da önemli mesafe kat eden Çanakkale, Türkiye tarımsal ürün üretiminde de söz sahibi oldu. Bayramiç Elması, Bayramiç Beyazı, Ezine Peyniri başta olmak üzere  bir çok alanda Coğrafi işaretli ürünler üretilmekte, Bu coğrafi ürünlere son olarak geçtiğimiz hafta Geyikli Zytinyağı ve Yenice Kırmızı Biberi de eklendi. Kendisine has aroması ile Coğrafi İşaret etiketi almaya hak kazanan Yenice Kırmızı Biberinin hem yurt içi hem de yurt dışında tanıtılması için çalışmalar başlatıldı. Yenice Kırmızı Biberi Coğrafi İşaret Tanıtım Toplantısı Yenice Kaymakamlık Konferans Salonunda yapıldı. Tanıtım Toplantısına Kaymakam Musa Göktaş, AK Parti  Çanakkale Milletvekili  Jülide İskenderoğlu, Belediye Başkanı Veysel Acar, Tarım ve Orman İl Müdürü  Erdem Karadağ, Kalkım Belediye Başkanı  İbrahim Taşkın, Ziraat Odası Başkanı  Fahrettin Özcan, İl Genel Meclis Üyeleri, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Yöneticileri, Temsilcileri ve Muhtarlar Katıldı. Tanıtım Toplantısının açılış konuşmasını yapan Yenice Kaymakamı Musa Göktaş “ Ülkemizdeki kırmızı biber üretiminin %21’i Çanakkale’de, bu üretimin ise %57’si Yenice’de yapılmaktadır. Kendine has özellikleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 692 tescil numarası ile coğrafi işaret tescili yapılan Yenice Kırmızı Biberin Coğrafi İşaret etiketini almaya hak kazandı. Ziraat Odası Başkanlığımız başta olmak üzere emeği geçen herkese İlçemiz adına teşekkür ediyorum, tescili yapılan coğrafi işaretin İlçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Kaymakam Musa Göktaş’ın konuşmasının ardından Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale’deki tarım çeşitlilikleri ve Yenice Kırmızı Biberinin üretimi ve rekolte çalışmaları hakkında bilgiler vererek hem yurt içinde hem de yurt dışında gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Karşılıklı görüş alış verişinin yapıldığı Tanıtım Toplantısında Yenice Kırmızı Biberinin tanıtımı için Ankara’da gerekli çalışmalara destek vereceğini belirten AK Parti Milletvekili Jülide İskenderoğlu da  yapılacak çalışmaları değerlendirdi. Karşılıklı görüş alışverişinin ardından tanıtım toplantısı tamamlandı.
 
Şerife Erdem