Alım gücünün düşmesi pazarcı esnafını zorluyor. Satışlar düşünce gelirler maliyeti karşılayamadı. Çanakkale’de Cuma günleri kurulan semt pazarında yoğunluk yaşandı. Vatandaşın, koronavirüse rağmen akın ettiği pazarda, pazarcı esnafı satış yapamamaktan şikâyetçi oldu. Cuma Pazarı’nda meyve ve sebze fiyatlarının geçtiğimiz haftaya göre artması da dikkatlerden kaçmadı.

Çanakkale’nin sevilen pazarlarından Cuma Pazarı’nda bu hafta yoğunluk yaşandı, Pazar esnafı ise yaşanan yoğunluğa rağmen tezgâhlara müşteri gelmemesinden yakındı. Pazara gelen vatandaş ise, fiyatların normalin üstünde olmasından şikâyetçi oldu.  Pazar esnaflarından Volkan Yüksel,  pazarda fiyatların yükselmesini olumsuz hava koşullarına bağladı. Yüksel, “Geçtiğimiz hafta havanın bir sıcak bir soğuk gitmesi pazar fiyatlarını da çok fazla etkiledi. Fiyatlar geçtiğimiz haftaya göre şu an daha yüksek. Hal böyle olunca da vatandaş da bizler de pazardan elimiz boş dönmek zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Cuma günleri kurulan semt azarında koronavirüse rağmen yoğunluk yaşandı. Son günlerde tüm Türkiye ve Çanakkale’de etkili olan yağmur ve kar yağışı semt pazarlarını olumsuz etkiledi. Pazar esnafı, hava durumunun bir sıcak bir soğuk gitmesinden şikayetçi. Cuma Pazarı esnaflarından Volkan Yüksel, pazarda fiyatların çok yüksek olduğunu ve bu durumdan hem satıcının hem de alıcının rahatsız olduğunu söyledi. Yüksel, “Geçtiğimiz hafta havanın bir sıcak bir soğuk gitmesi pazar fiyatlarını da çok fazla etkiledi. Fiyatlar geçtiğimiz haftaya göre şu an daha yüksek. Hal böyle olunca da vatandaş da bizler de pazardan elimiz boş dönmek zorunda kalıyoruz. Pazarımız şu an dolu ama meyvelerin, sebzelerin fiyatlarını soran geri dönüyor. İnsanların cepleri boş, alan da her şeyden yarım kilo alıp bununla 1 haftayı geçirmeye çalışıyor. Zaten koronavirüse rağmen ayakta kalmaya çalışıyoruz, bir de üstüne bu olumsuz hava şartları da etkilenince çok zor durumda kalıyoruz. Mesela kapya biberi 12 TL’den satıyoruz şu an, bu mevsimde kapya biber için bu fiyat çok yüksek ya da salatalığı 7 TL’den satıyoruz ama salatalığın bu mevsimde olması gereken maksimum fiyat 4 TL’dir. Bu fiyatlarda pazarcının da suçu yok, ne desem bilmiyorum umarım havalar iyi gider şu fiyatlar biraz düşer” dedi.

“Virüs belimizi büktü”
“İşsizlik ve pandemi sebebiyle vatandaşların alım gücü düştü. Çok yüksek riskli kategoride yer alan Çanakkale’de bu devirde artık pazara gitmek kilolarca bir meyve ya da sebze satın almak hayal oldu. Vatandaş bu zor günlerde süper marketlerdeki gibi gelip tane hesabıyla satın alıyorlar. Satışlarımız düştü, gelirimiz maliyetimizi karşılamaz hale geldi. Vatandaşın satın alma gücü de her geçen gün azalıyor. Pandemiden ve virüsten maalesef üreten de çok etkilendi. Biz meyvemizi sebzemizi kendimiz üretiyoruz ona rağmen fiyatlar hala istenilen seviyede olmuyor. Virüs belimizi büktü” ifadelerini aktardı.

Bu hafta Cuma Pazarı’nda ise tezgahlardan bazılarında fiyatlar ise şu şekildeydi; Sivri biberin kilosu 25 TL, kapya biberin kilosu 12 TL, patlıcanın kilosu 7 TL, çarliston biberin kilosu 10 TL, kabağın kilosu 5 TL, domatesin kilosu 6 TL, yerli muzun kilosu 11 TL, çileğin kilosu ise 10 TL.
 
Şerife Erdem