İki haftada bir paylaşılan vaka haritası Pazartesi günü akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından paylaşıldı. 100 bin kişide haftalık vaka sayısı artan iller arasında Çanakkale’de yer alıyor. 2 hafta önce açıklanan verilere göre Çanakkale’de 100 bin kişide 107 vaka görülürken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Pazartesi günü açıkladığı yeni haritada ise vaka sayısı artan Çanakkale’de 100 bin kişiden 149,76 vaka görüldü.

 Kademeli normalleşme sürecinde Türkiye'nin koronavirüs risk haritası her hafta, renk haritası ise iki haftada bir güncelleniyor. Türkiye düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli iller olarak renklerine göre ayrıldı ve kısıtlamalar belirlendi. 1 Mart 2021 tarihinden itibaren kademeli olarak normalleşme sürecine girdiğimiz süreçte yeni renk kodu haritası ve vaka haritaları merak konusu oldu. Hafta sonu yasaklarının renk kodlarına göre şekillenmesinden dolayı özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerin yanı sıra vakaların artışa geçtiği Çanakkale’de renk kodlarında son durum merak konusu olmuştu.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca en son 6-12 Mart 2021 güncel koronavirüs risk haritası verilerini yayınladı.   Yeni paylaşılan illerin risk haritası için Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Tedbirlere uymamamız halinde yeniden kısıtlamaların, yasakların gelmesinin kaçınılmaz olduğunu hatırlatmak istiyorum. Tedbirlere özellikle uyulmasıyla, ilgili denetimleri daha sıkı şekilde yürüterek süreci yakından takip edeceğiz. Milletimizin yeni normalleşmenin heyecanıyla kurallara riayet konusunda yeterli dikkati gösteremediğini düşünüyorum. Şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakın takip etme kararı aldık." dedi.

6-12 Mart 2021 Haftalık Vaka Sayısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre 100 bin kişide haftalık vaka sayısını paylaştı. İllere göre 6-12 Mart tarihleri arasında Covid-19 vaka sayısı her 100 bin kişide İstanbul'da 178,25, Ankara'da 68,53, İzmir'de 78,57 oldu. Haftalık verilere göre 100 binde en fazla Kovid-19 vakası, Samsun, Sinop, Giresun, Balıkesir ve Kilis'te görüldü. 100 binde en az Covid-19 vakası görülen iller Siirt, Şırnak, Hakkari, Şanlıurfa ve Batman olarak sıralandı.  Çanakkale ise 100 binde 107’den 149,76’ya yükseldi.

Çanakkale Vaka Sayısı Artan İller Arasında
Normalleşmeye hızlı giren illerden birisi olan Çanakkale’de Vaka sayısı 100 binde 100'ün üzerine geçen iller arasında.  Kocaeli, Kilis, Artvin, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli, İstanbul, Yalova ve Mersin Vaka sayısı 100 binde 100'ün üzerine geçen iller oldular.

Başkan Gökhan’dan ‘Dikkatli Olun Çağrısı’
Bakan Fahrettin Koca’nın paylaştığı vaka haritasını sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da vatandaşlara  seslenerek dikkatli olmaları için çağrıda bulundu. Başkan Ülgür Gökhan Sosyal Medya hesabı üzerinden yaptığı çağrıda “Değerli hemşerilerim,  Kentimizde her geçen gün artan koronavirüs vaka sayısı, kontrollü normalleşme sürecinden uzaklaştığımızı göstermektedir.  Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymak zorunda olduğumuzu, kendimizi ve sevdiklerimizi korumamız gerektiğini unutmayalım” dedi.
 Haritanın Açıklaması Sonrasında İl Pandemi Kurul Toplantısı Yapıldı
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı Vaka haritasının ardından, İl genelinde  Koronavirüs vaka sayıları, vakaların azaltılması için alınacak tedbirler, aşılama faaliyetleri ve Dinamik Denetim Sürecinin detaylı bir şekilde ele alındığı İl Pandemi Kurulu Toplantısı Vali İlhami Aktaş başkanlığında gerçekleştirildi. Deniz Polis Evinde gerçekleştirilen toplantıya  Vali Yardımcısı Ali Muhiddin Varol, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Tahsin Saruhan, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı SG. Kd. Bn. Ercan Oran, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, kurum müdürleri ve STK temsilcileri katıldı. Toplantıda Koronavirüs sürecinde Çanakkale genelindeki son durum, alınan tedbirler, yapılan denetimler ve pandemi ile mücadele sürecinde uygulanan tedbirler değerlendirildi.
Toplantıda ayrıca Çanakkale’de Koronavirüs pandemisinin başlangıcından bugüne kadar yapılan testler ve sonuçları, vaka durumu, tedavi süreçleri, aşılama faaliyetlerinde gelinen son durum ve filyasyon çalışmaları ile Çanakkale ilinin genel pandemi süreci hakkında İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı tarafından sunum yapıldı. Toplantı alınacak tedbirler hakkında görüş alışverişi ile sona erdi.
 
 
Cuma Deren