Şubat ayının ortasından beri düşük seyreden altın fiyatları tekrar yükselmeye başlaması ile özellikle evlenecek çiftleri endişelendirirken kötü haber kuyumcu esnafından geldi. Çanakkaleli kuyumcu esnafına göre 2021’in ilk çeyreğinde altın fiyatları bir süre daha yükselmeye devam edecek.

2 Mart itibari ile yavaş yavaş normalleşme sürecine girdiğimiz bu günlerde çiftler de düğün hazırlıklarını yapıyor. Şubat ayında 7 TL’nin altına düşen kur beraberinde altın fiyatlarını da düşürmüştü.  Altın İçin 2021’in İlk çeyreğini yaşadığımız şu günlerde artan kur ile beraber altın fiyatları da yeniden artmaya başladı. Artan altın fiyatları nedeni ile merakla bekleyen altın alıcılarına kuyumculardan uyarı geldi. Artan kur ile beraber altın fiyatlarının da yeniden yükselişe geçmesini değerlendiren Kuyumcu Göksel Sığırlı, altının yılın İlk çeyreğinde düşüş yaşamayacağını açıkladı. 2021’e girdiğimizden beri düşük seviyede ilerleyen altın fiyatları mart ayı ile beraber tekrardan yükselişe geçti. 9 Mart 2021 Salı günü  itibari ile altının gramı 418,3 lira, çeyrek altın 690 lira, cumhuriyet altını ise 2.805 liradan açılış yaptı.  Rakamları değerlendiren Kuyumcu Göksel Sığırlı, altın fiyatlarının şu an 2020’nin son çeyreğine göre normal seviyede olduğunu ve fiyatların daha da yükseleceğini ifade etti.  
 
Fiyatların Artmasının Nedeni Döviz Kuru

Mart ayı itibari ile yeniden yükselişe geçen Altını değerlendiren Kuyumcu Göksel Sığırlı, yükselişin nedeninin artan kur olduğunu belirtti. Sığırlı, altın alacakları da uyararak altının düşmesini beklememelerini, altının yükselişinin devam edeceğini  söyleyerek  “Altın mart ayı itibariyle tekrardan yükselmeye başladı. Bu durum zaten kuyumcuların 2021’e girdiğimizden beri öngördüğü bir durumdu. Bize gelen müşterilerimize hep söyledik, altın fiyatları 2021'in ilk çeyreğinden sonra yani mart-nisan ayı gibi tekrar yükselişe geçecek diye. Altın fiyatları gerçekten dediğimiz gibi de oldu. Altın fiyatlarının artmasının sebebi döviz kuru. Yurt dışında dolar, Euro arttıkça Türkiye’de de altın fiyatları yükseliyor. Yine de ben bir kuyumcu olarak altın fiyatları çok yüksek diyemem 2020’nin son çeyreğinde çeyrek altın 900 TL’yi görmüştü şu an 700 TL civarında satılıyor bence fiyatlar normal seyrediyor yatırım yapmak isteyenler altın daha fazla yükselmeden bu dönemi iyi değerlendirip almalı” dedi.

2020’de Yaz Mevsimi Kuyumcular İçin Çok Durgun Geçti
Koronavirüs Salgın sürecinin yaşandığı düğün sezonu olan yaz dönemini de değerlendiren Güksel Sığırlı, düğünlerin bir bir iptal olmasından dolayı kuyumcuların da zor bir dönem yaşadıklarını belirtti. Sığırlı   “Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Covid-19 virüsü tüm iş kollarını etkilediği gibi, kuyumculuk sektörünü de etkiledi. Bu hala içinde bulunduğumuz pandemi döneminde biz de dükkanımızı bir süre kapattık. Özellikle düğün, nişan gibi organizasyonların yapılmaması bizi çok fazla zor duruma soktu. Düğünlerin yapılmaması demek ne yazık ki insanların kuyumcuya uğramaması demek oluyor. Yaz mevsimi sezonun en hareketli olması gereken zamanlarıyken 2020’de yaz mevsimi kuyumcular için çok durgun geçti” dedi.  

Birikim Yapmak İsteyenlere Cumhuriyet Altınını Önerisi
Göksel Sığırlı, vatandaşın son yıllarda bilezik, kolye gibi ‘ziynet’ diye tabir edilen altınlardan ziyade gram, cumhuriyet, çeyrek altına yöneldiğini ifade etti. Sığırlı, “Bu mesleğe ilk başladığım yıllarda kolye, bilezik, yüzük gibi ‘ziynet’ diye tabir edilen altınlara çok fazla talep vardı. İnsanlar birikim yapmak için değil bu altınları gösteriş için alıyorlardı ama artık böyle bir şey kalmadı. Vatandaş artık süsten, gösterişten ziyade birikim yapmak, paralarını değerlendirmek için altın almaya başladı. Dolayısıyla da çeyrek, gram gibi altınlara talep arttı. Çünkü bu altınlarda çok fazla kaybınız olmuyor 700 TL’ye aldıysanız isterseniz iki sene sonra bozdurun kaybınız yerine karınız olabiliyor. Bu yüzden gelip bize birikim yapmak istiyorum diyenlere biz özellikle Cumhuriyet altınını öneriyoruz” dedi.
 
Şerife Erdem