2019 yılının sonlarına doğru Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan koronavirüs salgınından korunmak ve bağışıklıklarını güçlendirmek için vatandaşlar,  çareyi doğal bitkilerde aramaya başladı. Güçlü Bağırsaklarla virüse karşı ayakta durmak için Aktarlardaki doğal bitkilere yönelen vatandaşların sağlıklı yaşam çabası Aktarlara yaradı.
Ülkemizde geçtiğimiz yıl Mart Ayından beri görülen ve etkisini sürdüren Koronavirüsüne karşı en etkili yöntem ise güçlü bağışıklık ve sağlıklı yaşam oldu. Bu zorlu süreçte güçlü bağışıklıkla ayakta durmak isteyen vatandaşlar  doğal ürünleri tercih etmeye başladı. Vatandaşların bu tercihi ise en çok aktarlara yaradı. Koronavirüs ile beraber vatandaşlar  aktarların yolunu tutarken   Çanakkale’de de  ilk vakaların görülmesiyle beraber   vatandaşlar, aktarlardan bağışıklığı güçlendirecek polen, arı sütü, bal ve propolis gibi arı ürünlerine yönelmeye başladı.  Daha önce ismini bile duyamadığımız özellikle arı ürünleri talepte 2020’de zirveye ulaştı. Çanakkaleli aktar Adem Gürbüz, arı grubu ürünlerinin satışının 2020’de rekor seviyeye çıktığını ifade ederken vatandaşın hastaneye  gitmek yerine  artık aktarlara geldiğini söyledi.
“Koronavirüs Ortaya Çıktığında Satışlarımız Patladı”
Çanakkale’de aktarlık mesleğini sürdüren Adem Gürbüz, virüsün ilk ortaya çıktığı 2020 senesinin Mart- Nisan aylarında doğal bitkilere, karışımlara Çanakkale’de rağbetin çok fazla arttığını ve satışların normal zamana göre neredeyse üçe dörde katlandığını söyledi. Adem Gürbüz, “Koronavirüsün ortaya çıktığı ilk dönemlerde aktarlar olarak bizim satışlarımız patlamıştı diyebilirim. İnsanlar, bu hastalığa bir çare bulunmadıkça daha çok doğal yollara yöneldi. Bize gelip özel karışımlar yaptıranlar oldu, internetten gördüğü çayları, bitkileri satın almak isteyenler oldu… Bu Pandemi döneminde internette çok fazla yalan yanlış haber de gezdi, fırsatçılar ortaya çıktı. Normal bir soğuk algınlığına bile iyi gelmeyecek olan bir çayı, bir bitkiyi ‘mucize’ diye pazarlamaya kalkanlar oldu biz de elimizden geldiğince müşterilerimize doğrusunu göstermeye, o haberlerin yalan olduğunu anlatmaya çalıştık. Yine yaklaşık bir sene önce aktarlara öyle büyük bir rağbet oldu ki, bizim satışlarımız neredeyse üç, dört kat arttı” dedi.
“Propolis, polen ve arı sütü satışları 2020’de rekor seviyedeydi”
Aktar Adem Gürbüz, vatandaşın aktardan taleplerinin döneme göre farklılaştığını söylerken şu sıralar en çok, ada çayı, zencefil, ıhlamur, propolis ve karışık bitki çaylarının satıldığını ifade etti. Aktar Gürbüz, “Koronavirüs vakaları Türkiye’de ilk ortaya çıktığında vatandaşlar daha çok bağışıklık sistemini güçlendirecek bitkileri, çayları satın aldı. Bunların başında da propolis, polen, arı sütü gibi arıdan elde ettiğimiz karışımlar vardı. Propolis, polen ve arı sütü satışları 2020’de rekor seviyedeydi. Bu arı grubundan elde ettiğimiz karışımlardan sonra çok fazla sattığımız bir diğer şey; zencefil oldu. Bu virüs ve üzerine soğuk havalarla birlikte zencefile de inanılmaz bir rağbet oldu diyebilirim. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların tedavisinde sıkça başvurulan bir bitkidir. Zencefil zaten güçlü bir anti-inflamatuar özelliğe sahip bir bitki yani ödem attırma gibi bir durum da var. Kış ayı ve virüsten dolayı evlere kapanmak zorunda kaldığımız şu dönemde hepimiz istemesek bile maalesef kilo aldık. Zencefil kilo vermeye de yardımcı. Propolis, arı sütü, polen ve zencefilden sonra en çok satışını yaptığımız şeyler ise, ada çayı, ıhlamur, karışık bitki çayları gibi çaylar oldu” ifadelerini aktardı.
“Satışlarımızda azalma var”
Aktar Gürbüz, virüsün ilk çıktığı dönemde satışlarının daha fazla olduğunu söyleyerek şu an ciddi oranda bir azalma olduğunu belirtti. Adem Gürbüz, “Tabi ki rakamsal olarak bundan altı ay öncesinin satışlarıyla şu anki satışlarımız aynı değil. Hala bir talep var aktarlara ama ilk zamanki gibi değil tabi. Virüs ilk Çanakkale’de görüldüğü zamanlarda vatandaş, hastaneye koşmak yerine aktarlara koşmuştu. Artık aşılamalar başladığı için aktarlara çok fazla gelen giden yok. Yine de bağışıklığımızı güçlü tutmak da fayda var. Neyin ne olacağı belli değil tekrardan vaka sayıları artmaya başladı ilimizde. Hem Koronavirüs için hem de diğer grip hastalıkları için arada bir aktarlara uğrayıp doğal ilaçlardan almak iyi olur diye düşünüyorum” dedi.
 
Cuma Deren