ÖLÜMCÜL SORUN İÇİN, 
MECLİS KENETLENDİ…!

Geçtiğimiz günlerde, bölgede yapılan inceleme ve tespitler ile ilgili  İl Genel Meclisi üyeleri bilgilendirilmişti. Bu bilgilendirmenin ardından geçtiğimiz Cuma günü AK Partili ve CHP’ li  İl Genel Meclisi Üyelerinden oluşturulan heyet,  Basın mensupları ile birlikte Asbestli toprağın harfiyat yapılarak açığa çıkarıldığı ve RES kondu şirketinin 2. Rüzgar enerji santralinin kurulacağı bölgeye gidip, hummalı bir çalışmaya imza attı.
AK Parti’nin  Lapseki İl Genel Meclisi Üyeleri Halil Özer,  Hasan Engin ile  Biga İl Genel Meclisi üyesi Saim Yılmaz,  MHP Yenice İl Genel Meclisi Üyesi Recai Ertan, CHP Çanakkale İl Genel Meclisi üyesi ve Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Nejat Önder, CHP Lapseki İl Genel Genel Meclisi Üyesi Ali Özkan Aldemir, Bayramiç İl Genel Meclisi Üyesi ve Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu Başkanı  CHP li Zeki Sezer katıldı. RT Enerji ve Türkerler ortaklığında yapımına başlanan Rüzgar Enerji Santrallerinin 2. sinin kurulacağı alanın harfiyatı sırasında açığa çıkan ve yıllar öncede asbestli toprak alanı olarak harfiyat alımına kapatılan ölümün kol gezdiği o bölgede inceleme yapan heyetten kapsamlı bilgi  aldı.
Alınan bilgiye göre, tartışmaların odağındaki şirket, çalışma alanını kapatacak, örtü işlemi sonrasında benzer çalışmalar tekrarlanmayacak.
-----------------------------------------
ÖLÜMÜN KOL GEZDİĞİ O ALANDA,
ASBESTLİ HAFRİYAT  ÖRTÜLECEK…
------------------------------------------
Çanakkale kamuoyunun gündemine, ‘RES Kondu’ adı öle oturan proje alanında tespiti yapılan ölümcül harfiyat için,  İl Genel Meclis üyeleri adeta kenetlendi. Çözüm olacak kararlar için mesai yaptı.
İddialara göre,  32 ayrı izin alması gerekirken, hiçbir kurumdan izin almadan Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Çamyurt, Dumanlı, Beyçayır köylerini kapsayan alanda RT Enerji ve Türkerler ortaklığında yapımına başlanan Rüzgar Enerji Santralleri, günlerdir tartışmanın adına dönüşmüştü.
Geçtiğimiz hafta RES kondular için harekete geçen ve çalışma sahasında inceleme yapan Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Gögüsgeren, Meclisin Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Nejat Önder, CHP Lapseki İl Genel Meclisi Üyesi Ali Özkan Aldemir ve CHP Lapseki İlçe Başkanı Yaşar Şaban Genç Lapseki’nin Beyçayır Köyünde, Köy Muhtarı Zühtü Acar ve köy sakinlerini ile istişarede bulunup,  çalışma sahasında bir dizi incelemede bulunmuştu.
Meclisin, geçen Cuma günü gerçekleşen Mart ayı  1. Bileşimin de,  bölgede yapılan inceleme ve tespitlere ilişkin, Meclis üyelerinin tamamı uzun uzun bilgilendirildi.
Meclisin iktidarı CHP’ li üyeler, AK Partili İl Genel Meclisi Üyeleri ile birlikte tartışmalı projenin sürdürüldüğü bölgeye gitti.
Basın mensupları da inceleme gezisine katıldı. RES kondu alanında çalışmalar sırasında çıkan Asbestli toprağı, ölümcül olması nedeniyle bir an önce harfiyat alanında örtülmesine, tehlikenin önlenmesi için gerekli çalışmaların başlaması yönünde, Meclis üyeleri hem fikir oldu.
RES kondu şirketinin 2. Rüzgar enerji santralinin kurulacağı bölgede incelemeler yapan Meclis üyeleri,  “ŞİRKET ASBEST ÇIKAN HARFİYAT ALANINI DOLDURARAK KAPATACAK” bilgisini kamuoyu ile paylaştı.
Heyetin incelemeler sırasında 2. RES kondu’ nun yükseleceği alanın temellerinin kazıldığı ve betonunun da  döküldüğü saptandı.
İnceleme alanına gelen ve Dumanlı köyü sınırları içerisinde kalan alan ile ilgili bilgi veren Dumanlı Köy muhtarı Erol Karaduman, harfiyat yapılan alandan alınan numune toprağın Asbestli toprak olduğunun anlaşılması üzerine, çalışmalara son verildiğini söyledi.
 Muhtar Karaduman; “Burada daha önceki yıllarda asbestli toprak olduğu belirlenmişti.
Ve bu alan kapatılmıştı. Şimdi bu alanda yapılan bu çalışma ile asbestli toprak yapılan kazı ve harfiyatta ortaya çıktı. Bu durumun ortaya çıkmasının ardından konu ile ilgili şirket yetkililerini bilgilendirdiğimizde şirketten bir söz aldık. Asbestli toprağın üstü en az 1 metre fazla ile kapatılacak. Şu an üzerinde bulunduğumuz alana şirket tarafından 15 bin metreküp toprak dökülerek asbestli toprağın çıktığı alan kapatılacak.” diye konuştu.
TAKİPÇİYİZ… 15 günde örtülecek…
AK Parti Lapseki İl Genel Meclisi Üyesi Halil Özer,  asbest çıkan alanda incelemeler yaptıktan ve şirket yetkilileri ile görüşmesinin ardından konuştu. Asbest çıkan harfiyat alanını 15 gün içerisinde doldurarak kapatacağı bilgisini aldıklarını ifade ederek konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Özer açıklamasında;
 “Şuanda Çanakkale İl Genel Meclisi Çevre Komisyonumuz, köylere hizmet götürme birliği komisyon üyelerimiz ile birlikte bizlerde bölgeye geldik. Şu anda dumanlı köyümüzün merası içerisindeyiz. Bölgede yapılacak olan rüzgar tribünlerinin yapımı için açılan yolların kazımı sırasında asbestli toprak ortaya çıktığı tespit edildi. Daha önce 2011 yılında bu bölgede bulunan asbestli toprak ile ilgili bir çalışma vardı. Bizde Çanakkale İl Genel Meclis üyeleri olarak durumu üzerinde görmek şirket yetkililerinden ve Dumanlı köyü muhtarından bilgi almak adına bugün bölgeye geldik. Bölgede köy halkımızın zarar görmemesi için elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız. Şirket yetkilileri Dumanlı Köyü Muhtarımıza bu konu ile alakalı söz vermişler. Yol açma sırasında yapılan kazıda asbestli toprak çıkan alanı  tekrar kapatacaklarını söylemişler. Buradan çıkan toprağı da başka bir alanda kullanmayacaklarını, bu toprağı depo ettiklerini ve daha sonrada bu asbestli toprağı tekrar gömeceklerini söylemişler. Olayın takipçisi olacağız. Vatandaşlarımızın zarar görmemesi adına konuyu hassasiyet ile yakından takip ediyoruz. Ne gerekiyorsa elimizden geldiği kadarı ile yapacağız.”  İfadelerini kullandı.
YENİLENEBİLİR ENERJİYE KARŞI DEĞİLİZ…
CHP Çanakkale İl Genel Meclisi üyesi ve Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Nejat Önder,  alanda yaptığı açıklamada  il Özel idaresi’ nin Bölgedeki kaçak RES konduları tespit ettiğini ve RES kondu inşaatlarını 2 kere mühürlediğini, ancak firmanın bu mühürleri kırarak çalışmaya devam ettiğini söyledi.
Önder, şirketin bununla yetinmeyip, yıllardır üstü kapatılan ve altında asbestli toprak bulunan alanın üstüne rüzgar enerji santrali direği dikmek suretiyle, asbestli toprağı açığa çıkardığını gözlediklerini anlattı.
Asbestli toprağın bir başka alana dolgu yapmak için taşındığını ve asbest’in çevreye yayılmasını bu nedenle gerçekleştiğini savunan Önder;“ Burada şu an inceleme yapan herkesin gördüğü gibi burada asbestli bir toprak var ve bu toprağın üzerine de rüzgar gülü dikilecek. Ancak burada çalışan insanlara asbestli toprak rüzgarında etkisi ile çalışanlar bu havayı teneffüs ettiğinde asbest akciğerlere yapışır ve kanser yapar. 2011 yılında da zaten dumanlı köyü yollarının tamiratı ve bakımı sırasında bu aradan alınan asbestli toprak kullanılmış ve köyde bir sürte sonra kanser vakaları görülmüş ve bu kanser vakalarından can kayıpları yaşanmış. Dumanlı köyünde 9 ölümden 5’i kanser sebebi ile yaşandığı tespit edilmiş. Bunun üzerine de İİ Sağlık müdürlüğü, ÇOMÜ göğüs hastalıkları bölümü yer bilimcileri ve jeofizikçiler burada bilimsel bir çalışma yapmışlar. Bu çalışmalarda Sağlık Bakanlığına gönderilen                 numunelerden sonra buradaki asbest maddesinin dumanlı köyü ve yakınlarındaki kanser vakalarında etkili olduğunu ve zararlı olduğu söylenmiş. Biz biliyoruz ki dünyada 50 ülkede asbest kullanımı yasak. Bizde insan sağlığı önemli diyoruz. Tabi ki yenilenebilir enerji olsun ve buna karşı değiliz ama burada insan sağlığını tehdit eden asbestli toprak olduğu bir yerde böyle bir çalışmanın yapılmasına karşıyız. Konunun başından buyana da bu çalışmayı yapan şirketin hiç bir izni olmadığını da buradan tekrar hatırlatmak istiyorum.” dedi.
Cuma Deren