Koronavirüs nedeni ile restoranların kapanması dolayısı ile sıkıntılı günler yaşayan Balıkçılar, normalleşme sürecinden umduğunu bulamadı. Satışlarının büyük bir bölümünü restoranlara yapan Balıkçılar, restoranlar açılsa da  uygulanan kısıtlama saatleri nedeni ile istenileni vermedi.  Balıkçılar 19:00 olan kısıtlama saatlerinin esnetilmesini istiyor. Geliri düşen vatandaşlar da Balık Hali yerine pazarlardaki ucuz balıkları seçince, normalleşme Balıkçılara da yaramadı.

Zor bir süreci geride bıraktığımız şu günlerde normalleşmede bir haftayı geride bırakıyoruz. Cumhurbaşkanının Pazartesi günü açıkladığı yeni normalleşme kuralları kapsamında kafeler ve restoranlar kapılarını açtı. Koronavirüs sürecinde geliri düşen vatandaşlar balık tercihini pazarlardaki ucuz balıklardan yana kullanırken, Balık Halindeki Balıkçıların da tek umudu restoranların açılması olmuştu. Restoranlar açıldı ancak açılış kapanış saatlerinin erken olması dolayısı ile Balıkçıları pek sevindirmedi. Akşam saat 19:00 kapanma süresi olan Restoranlar  fazla iş yapmazken Balıkçılardan da yapılan alışverişler azaldı. Normalleşme sürecini balıkçılar açısından değerlendiren Fatih Şen, Koronavirüsünün  her sektörü etkilediği gibi balık satışlarını da olumsuz yönde etkilediğini ama insanların restoranlara gidememesiyle birlikte evde balık pişirmeye yöneldiğini söyledi. Şen, “Pandemi dönemi balık satışlarımızı etkiledi çünkü sokaktaki insan popülasyonu oldukça azalmıştı bu dönemde. Herkes maddi olarak zor bir sürece girdi haliyle bizim satışlarımızda da bir azalma oldu. Fakat Covid-19 virüsü ve ardından girdiğimiz pandemi döneminin balıkçı esnafına ufak bir yararı da dokundu. İnsanlar daha önce evlerinde çok fazla balık pişirmiyorlardı daha çok restoranlara, hazıra yöneliyorlardı ama artık evlerde de balık pişmeye başladı diyebiliriz” dedi.

Maliyetlerin Yüksek Olması En Büyük Sıkıntımız
Tüm sezonlara göre en yüksek fiyatların olduğu bir sezonu yaşadığımız Balık tezgahlarındaki pahalılığın nedenin değinen  Balıkçı Fatih Şen, 1 Eylül’de başlayan balık sezonunun da esnafın da müşterinin de umduğu fiyatları yakalayamadığını ifade etti.  Şen, “Pandemi dönemi olmasına rağmen bu sezon balık fiyatları çok yüksek seyretti. Bu sezon en büyük sıkıntımız balık fiyatları oldu. Çanakkale’de çıkan balıklar da bile durum böyleydi. Fiyatlar vatandaşın istediği seviyeye inmedi. Balık fiyatlarının düşebilmesi için bütün şartların sağlanması gerekli. Bu şartlar nedir diye sorarsanız, giderlerin de az olması lazım, gırgırlarda çalışan personelin giderleri, nakliye giderleri, dükkân kiraları gibi giderleri var balıkçıların. Yani balık bizim tezgâhımıza gelene kadar oldukça maliyetli oluyor. Tüm bu işler bu kadar maliyetli olmasaydı balık fiyatları daha ucuz olabilirdi bu sezon” dedi.

Geliri Azalan Vatandaş Bütçesine Göre Balık Arıyor
Koronavirüs pandemisi dolayısı ile kapanan restoranların balık piyasasını daralttığını, bütçesi düşen vatandaşların ise balık hali yerine pazarlarda ucuz balık aradığını belirten Fatih Şen “Pandemi döneminde ayakta durabildik diyebilirim. Çok ahım şahım satışlar oldu mu diye soracak olursanız olmadı. Bizim de kayıplarımız var tabi. Birçok balıkçı arkadaşımız restoranlara balık veriyordu, restoranlar kapalı olduğu için buralara balık veremez olduk. Tabi ki bu bir silsile yöntemi oluyor, pazarda küçülme olmuş oluyor ve halkta da şu anda ekonomik gelir düzeyi pandemiden dolayı azalmış durumda. Bu azalmadan dolayı dükkândan alışveriş yapan müşteri son zamanlarda pazar gibi yerlere yönelmeye başladı, herkes bütçesine uygun hareket eder hale geldi. Bunlar da balıkçı esnafını çok etkiliyor tabi” dedi.

Sokağa Çıkma Kısıtlama saatleri Biraz Daha Esnetilebilir
Balıkçı Fatih Şen, ‘yeni normalleşme dönemi’ diye adlandırılan dönemin balıkçı esnafının işine yaramayacağını, sokağa çıkma kısıtlamalarındaki saat sorununun daha fazla esnetilmesi gerektiğini söyledi. Fatih Şen, “2 Martta başlayan yeni normalleşme dönemi balıkçı esnafını çok da mutlu etmedi diyebilirim. Çünkü biz büyük restoranlara balık satışı yapıyoruz ama yayımlanan genelgeye göre restoranlar saat 19.00’da kapanıyor. Bizim hitap ettiğimiz restoranlar genelde daha geç saatlere kadar açık olan restoranlar. Buralara giden müşteri profili belli, müşteriler genelde akşam saatlerinde ve gecenin sonuna kadar restoranda oturan müşteriler. Ama böyle bir saat kısıtlamasında biz bu kitleye hitap edemiyoruz. Kafelerin, restoranların açılması bizi aman aman sevindiren bir durum değil. Sokağa çıkma kısıtlamaları, saatler biraz daha esnetilirse daha rahat bir nefes alabiliriz” sözlerini aktardı.
 
Şerife Erdem