Yeni normalleşme döneminin 2 Mart 2021 tarihinde resmen başlamasıyla kafe, kıraathane ve restoranlar uzun bir aradan sonra misafirlerini tekrardan karşılamaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdüreceklerdir” açıklaması işletme sahiplerini sevindirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 1 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen kabine toplantısında Çanakkale’de ve tüm Türkiye’de işletme sahiplerini sevindiren haber geldi. Kafe, kıraathane ve restoranlar 2 Mart 2021 tarihinden 07.00- 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle misafirlerini karşılamaya başladı. İşletme sahiplerinin birçoğu bu durumdan memnun olsa da saat kısıtlaması uygulamasını yanlış bulanlar da var. ‘Yerinde karar’ dönemi olarak adlandırılan yeni normalleşme döneminde işletme sahiplerinin de müşterilerin de yüzü güldü. Üç buçuk aylık aranın ardından açılan kafe ve restoranların işletmecileri alınan karardan dolayı mutlu olsalar da 07.00- 19.00 saatleri arasında hizmet vermenin kendilerine yetmeyeceğini, işletmelerin en azından saat 22.00’a kadar açık olması gerektiğini ifade ettiler.

“Pandemi döneminde maddi olarak çok zorlandık”
Çanakkale’de Vitalis Kafe’nin sahibi Ümran Uymaz alınan kararları değerlendirdi. Uymaz, üç buçuk aydır kafenin kapalı olduğunu ve kapalı kalınan bu süreçte işletme sahipleri olarak çok zorlandıklarını ifade etti. Ümran Uymaz, “Kasım ayının ortalarında pandemiden dolayı işletmemizi kapatmak durumunda kaldık. Bu geçen üç buçuk aylık süreçte yalan yok çok zorlandık. Kafeler kapalıydı ama biz elemanlarımızın maaşlarını, sigortalarını ödemeye devam ettik. Elemanların maaşları konusunda devlette bize biraz yardımcı oldu fakat yeterli gelmedi. Ben kiramı kredi çekip ödedim, şu an bankaya olan kredi borcumu ödemeye çalışıyorum. Para kazanmaya başlayacağımıza hep eksi olarak kendi cebimizden ilerlemeye çalışıyoruz” dedi.

“Kafeler 22.00’a kadar açık olmalı”
Ümran Uymaz, kafelerin 07.00 ile 19.00 saatleri arasında hizmet vermesinin kafe sahiplerini mutlu etmediğini söyledi. Uymaz, “Benim işim öğleden sonra başlıyor, sabahtan çok fazla müşterimiz olmuyor. Geçtiğimiz senelerde işimizin akşam saatlerinde daha yoğun olduğunu görmüştük şimdi ise tam iş yapacağımız zaman kafeyi kapatmak zorunda kalıyoruz. Çanakkale genel olarak çalışan bir şehir yani insanların mesaisi var, çalışıyorlar. Tam mesai bitiminde bir kafede kahve içmeye vakitleri kalmıyor çünkü kafe zaten kapanmış oluyor. Kafeler en azından saat 22.00’a kadar açık olsa işletme sahipleri daha çok sevinirdi. Bugün umduğumuzu bulamadık ama yarınlardan umutluyuz” sözlerini aktardı.

“Hammadde fiyatlarının artması restoran sahiplerini zorladı”
Çanakkale’de bir diğer işletme sahibi olan Zeki Kır ise pandemi döneminden herkes gibi kendilerinin de etkilendiğini fakat pandemi döneminde işletmelerinin kapılarını hiç kapatmadıklarını ifade etti. Kır, “Pandemi sürecinden herkes gibi biz de etkilendik. Bu dönemde bizim zararımız şöyle oldu; bu süreçte ürünlerimizin hammaddelerinin fiyatları çok arttı. Bu hammaddelerin fiyatının artması bizi çok zarara uğrattı, çünkü toplu bir alım yapıyoruz. Bu hammadde fiyatlarından sadece biz değil birçok esnaf olumsuz etkilenmiştir. Bu sebepten kar oranı çok düştü, haliyle bu durumda bizi ekonomik açıdan biraz zorladı diyebilirim” ifadelerini kullandı.

Zeki Kır, kafe restoran ve kıraathane gibi yerlerin tekrardan halka açılmasının da esnafı rahatlattığını söyledi. Kır, “Gel-al serviste de iyiydi işlerimiz ama müşterinin gelip işletmede oturması çok farklı. İşletmeler bu şekilde devam ettiği sürece kar oranımız çok daha artacaktır. Ben devletin aldığı bu kararı destekliyorum ve doğru buluyorum. Saat kısıtlaması da benim işlerimi çok fazla etkilemedi, zaten benim işlerim genelde sabahtan öğlene kadar yoğun oluyor” dedi.