Çevre Tutkunlarının karşı çıktığı RES ve JES Projeleri için okkalı sözler edenler bir anda sustu.
Türkiye'nin en donanımlı ve teknolojik Gözlemevi Ulupınar'a komşu bir alanda, 11 dönümlük arazide yetişmiş, yaşları 20 civarında onlarca Fıstık çamı bulunan adrese, Eko Turizm yapmak için talip olduğu öğrenilen siyasetçi, kamuoyunda merak konusuna dönüştü.
Geçtiğimiz günlerde, gazetelerde yer alan ilanlar, Çanakkale'nin Eko Turizm cenneti haline dönüştürüleceğinin adeta sinyali olarak değerlendirilmişti.
Gazeteniz VİTAMİN, çevre tutkunlarının tepkili sesine kulak vermiş, dile gelen çarpıcı ifadeleri manşetine taşımıştı.
Gelişmeler ve yaşanılanlar, Çevre tutkunlarına; “MADENE DUR, EKO’ YA GEÇ…!” dedirtmişti.

------------------------------------------------
EKO’ CU SİYASETÇİYE, DERİN SESSİZLİK
-----------------------------------------------

Kamuoyu bu soruya yanıt arıyor. “Kesmeden, nasıl olacak ..”  Çanakkale’nin ismi en bilindik bölgesinde, Ulupınar civarında, 11 Dönüm arazi üzerinde, Fıstık çamları kesilmeden, nasıl Eko Turizm yapılabileceğine yanıt aradığı gözlenen Çevre tutkunlarının, siyasetçiyi suskun bırakan, Eko Turizmci girişimcinin kim olduğunu da öğrenmeye çalıştığı gözlendi.
Projeleri kapsamında kesilen ağaçlar nedeni ile protesto edilen, tepki verilip haklarında günlerce eylem ve gösteriler düzenlenen Maden şirketleri şimdilerde adeta unutuldu.
Çevre tutkunları, bunun fırsat bilindiğini iddia edip, 20 yaşını aşmış onlarca Fıstık çamı yetişmiş alanda yapılmak istenen Eko Turizme gözlenen suskunluğa dikkat çekti.
Çevre gönüllüsü Çanakkaleliler, Şehri bekleyen bir başka tehlike olarak gösterdikleri Eko Turizm projeleri kapsamında, yüzlerce, belki de binlerce ağacın kesileceğine vurgu yapıp; “Onay gördüğü dile getirilip, İl Genel Meclisinden çıktığı dile getirilen ilanlar, Şehrimizin dört bir köşesindeki Eko Turizm Projelerini anlatıyordu” diyerek, tartışılmasını savundukları projelere tepki verdi.
Önceki günlerde, Eko turizm kapsamında boy boy ilanlar yayınlanmış, İl Genel Meclisi’nin ilgili Çevre komisyonları da, projelerin gerçekleşmesi planlanan adreslerde incelemelerde bulunmuştu.
Çanakkale Yerel basınında önceki günlerde yayımlanan ilanlar, Çevre gönüllüsü vatandaşlardan yanıtı merak edilir sorular getirmişti. “Eko Turizm boş alanda mı olacak? Hiç mi bina yapılmayacak? Hiç mi ağaç kesilmeyecek?” şeklinde olanlar, çarpıcı sorulardan sadece birkaçı idi.
 
Şimdilerde Eko turizm kapsamında boy boy ilanlar yayınlanan coğrafyanın, önümüzdeki süreçteki akıbetinin merak uyandırdığını belirten Çevre gönüllüsü Çanakkaleliler; “Yeni Maden sahaları için komisyonların bazı bölgelerde incelemelerde olduğuna tanığız. Eko Turizm adayı Toprak Ana için ise adeta tık yok. Turizm boş alan da mı yapılacak? Buralar hiç mi bine konmayacak?” şeklinde dile gelen sorulara gözlenen siyasetteki sessizliğin nedeni için ilginç bir iddia dillenmeye başladı.
Ulupınar bölgesindeki alana talip olduğu ileri sürülen siyasetçiden kaynaklı olduğu ileri sürülen siyasetteki sessizlik için, “Konuşmaya, Değerlendirme Yapmaya Endişe Ettiren, Kim Bu Eko Turizmci Siyasetçi” ifadesinin, günlerdir kulaktan kulağa yayıldığı gözlendi.

KİM BU EKO TURİZM’ Cİ SİYASETÇİ..?
Çanakkale İl Özel İdaresi verdiği ilanlar ile, geçtiğimiz günlerde farklı yerleşim merkezlerini kapsayan Eko turizme aday adresleri göstermişti.
İl Özel İdaresi, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’ nce verilen bir ilanlarda gösterilen adreslerden biri de Ulupınar olmuştu.
Bir diğer ilanda, onay gördüğü dile gelen Eko Turizm alanı için, şu ifadeler kullanılmıştı;
“Çanakkale İli, Merkez İlçesi, Salihler Köyü 114 ada 89 parsel numaralı taşınmaz için hazırlanan “Eko Turizm Alanı” amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 10. maddesinin (c) bendi gereğince İl Genel Meclisi’nin 05.02.2021 tarih ve 19 sayılı kararı ile onaylanmıştır.”
Onaylanan imar planlarının, 19.02.2021 tarihinden itibaren bir (1) ay süre ile İl Özel İdaresi internet sayfasında ve İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ilan tahtasında askıya çıkarılacağına da dikkat çekilmişti.

İL GENEL MECLİS BAŞKANI DA SUSKUN…
Çevre hassasiyeti ile tanınır, İl Genel Meclis başkanı CHP’ li Sadık Göğüsgeren, yerel basında sık sık yer alan, Çevre tutkunlarının Eko Turizmi eleştirir sözlerinin geçtiği haberler başta, RES ve JES projelerine bir süredir sergilediği suskunluğu ile dikkat çekmişti.
Göğüsgeren’ in bu suskunluğunun nedeni olarak, Parti için kulislerde dile gelen ifadelerde, “Ulupınar’da ki alana talip üst düzey Siyasetçiden kaynaklı. Başkan bu yüzden suskun kalıyor” denilerek, değerlendirmelerde bulunulduğu öğrenildi.

Erdem Sürek