‘Yerinde Karar’ dönemi ile yavaş yavaş normalleşmeye hazırlandığımız şu günlerde kötü haber Biga’dan geldi. Vakaların arttığı Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesi ile Örtülüce köyü, koronavirüs tedbirleri kapsamında 10 gün süreyle karantinaya alındı.

2020 Mart ayında ülkemizde görülen ilk vakanın ardından her geçen gün artan Koronavirüs vakaları Haziran  ayı itibari ile 500’lere düşmesi ile yeni normalleşme süreci başlamıştı.  Bu normalleşme 5 ay sürdü ve Ekim ayının başında yeniden yükselişe geçen vakalar, yeni tedbirleri de beraberinde getirdi.  Alınan önlemler neticesinde vakaların düşüşe geçmesi ile yeni normalleşmeler gündeme gelmeye başladı. Normalleşme ile ilgili Sağlık Bakanlığından gelen açıklamada ‘Yerinde Karar’ dönemine geçileceği belirtildi ve Vakaların düşük olduğu illerde kontrollü normalleşmeye gidilebileceği belirtildi. Ancak bu sürece hazırlanan Çanakkale’ye ilk kötü haberi Sağlık Bakanlığı verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz hafyalarda paylaştığı vaka sayısı en yüksek iller arasında Çanakkale’de yer aldı. Normalleşme için Binde 10 hastanın alması gerekirken Çanakkale için açıklanan rakam ise binde 40 civarında.

İlk Kötü Haber Yenice’den Gelmişti
Özellikle aylardır kapıları kapalı olan esnaf normalleşme haberi beklerken Yenice İlçesi Tabanlar köyünde koronavirüs hortladı ve vakaların artması ile köy 14 günlüğüne karantinaya alındı.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın  ‘Yerinde Karar’ dönemine geçiyoruz açıklamalarının ertesi gününde, Yenice ilçesine bağlı Taban köyü korona virüs (Covid19) tedbirleri kapsamında 14 gün süreyle karantina altına alınmıştı. Yenice Kaymakamı Musa Göktaş başkanlığında toplanan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından Taban köyüne 14 gün boyunca giriş çıkışlar kısıtlanmıştı.

Karabiga Beldesi ve Örtülüce Köyü Karantinaya Alındı
Yenice’deki karantin haberinin şokunu atlatan ve yine de normalleşme için bir ümit bekleyen Çanakkale için bir şok da dün yaşandı. Vakaların arttığı Biga İlçesinde Salı günü Biga Kaymakamı Mustafa Can Başkanlığında toplanan İlçe Umumi Hıfzıssıhha  Kurulu şok bir karar aldı. Koronavirüs vakalarının arttığı İlçeye bağlı Karabiga Beldesi ve Örtülüce köyünün karantinaya alınması kararını aldı.

Giriş Çıkışlar Bazı İstisnalar Hariç Kapatıldı
Biga ilçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, dün Biga Kaymakamı Mustafa Can başkanlığında toplandı. Toplantıda, ilçeye bağlı Karabiga beldesi ve Örtülüce köyünde artan vaka sayıları nedeniyle 10 gün süreyle karantina uygulanmasına karar verildi. Bu kapsamda saat 00.00'da, belde ve köye giriş-çıkışlar, küçükbaş ve büyükbaş hayvan otlatanlar, arıcılık faaliyeti yürütenler ile bitkisel hayvansal ürün üretimi, sulaması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar dışındakilere kapatıldı. Ayrıca ibadethanelerde toplu ibadet edilmesi geçici olarak kısıtlandı, cenaze namazlarının vakit namazlarından sonra kılınmasının örfi bir uygulama olduğu dikkate alınarak, namaz vakitlerinden önce belirlenecek uygun bir saatte kılınmasına karar verildi.  Cenaze defin işlemlerinin kalabalık oluşturulmadan yerine getirilmesi ve taziye ziyaretlerinin toplu bir şekilde yapılmaması hususunda vatandaşların bilgilendirilmesi, berber, kuaför gibi işyerlerinin faaliyetlerinin geçici süreliğine durdurulması kararı da alındı.
 
Kısıtlama boyunca ev ziyaretleri yasaklanırken, belediye ve köy minibüsleri ile işçi servisleri gibi toplu ulaşım araçlarının köy ve beldeye giriş-çıkışları geçici olarak durduruldu. Tüm eğitim-öğretim faaliyetleri de geçici süre ertelendi. Biga Kaymakamlığı Vefa Sosyal Destek grubu, belde ve köyde ikamet eden vatandaşların tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması için tedbirleri aldı. İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama getirilen vatandaşların, 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebilecekleri açıklandı. Kararlara uymayan vatandaşlara ise Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin de Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak. Kararları alındı.

Vatandaşlar Korona Yokmuş Gibi Yaşıyor
65 yaş üstü ve 20 yaş altı kısıtlamalara rağmen  Çanakkale Merkezde de vatandaşlar  normal hayatına devam ederek Koronavirüs yokmuş gibi davranıyor. Özellikle havaların güneşli ve bahardan kalma sıcaklığın olduğu son günlerde vatandaşlar sosyal mesafe kuralı gözetmeksizin Kordon başta olmak üzere  ailecek dolaşıyor. Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinde yer alan ve Koronavirüs vakalarını gösteren haritada her ne kadar  risk az gözükse de vatandaşların rehaveti, vakaların yeniden hortlamasına vesile olabilecek.
 
Cuma Deren