Çanakkale Belediyesi’nin kırsal kalkınma hedefleri doğrultusunda kurulan Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından hazırlanan ürünler ve Kooperatif markasının tanıtımı yapıldı.

Amacı kadın istihdamı, yerel üreticiyi desteklemek ve katkısız-atıksız işlenmiş sağlıklı ürünlerle tüketiciyi buluşturmak  amacı ile Çanakkale Belediyesi’nin kırsal kalkınma hedefleri doğrultusunda kurulan Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından hazırlanan ürünler ve Kooperatif markasının tanıtımı gerçekleştirildi. Organize Sanayi Bölgesindeki  Kooperatifin İşletme yerinde düzenlenen tanıtım toplantısına Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Koopetratifi Nazmiye Gök, Ulusal Göç Kuruluşu Türkiye ofisi İş Madeli Geliştirme uzmanı Nurhan Keleer, Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, Cumhuriyet Halk Partisi Kooperatiflerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatma Köse, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve çok sayıda davetli katıldı.

 Marka Tanıtım toplantısında açılış konuşması gerçekleştiren Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Koopetratifi Nazmiye Gök yaklaşık bir yıl önce 7 kkoperatif kurucu üyesi ile yola çıktıklarının ve  çok zor şartlarda üretim yapmaya başlayarak bu günlere geldiklerini ifade ederek “ Bundan yaklaşık bir yıl önce Çanakkale Belediyemizin Kırsal kalkınma, üretme ve kooperatifleşme Hedefleri doğrultusunda Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini Belediye Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay ve Rebiye Ünüvar’ın gecesini gündüzüne kattığı bir hummalı bir çalışmanın sonucunda kurduk. Kadın demek birlikte çalışmak, dayanışma, birlikte başarmak ve paylaşmaktır diyerek  İçimiz kıpır kıpır Çanakkale’ nin doyulmaz lezzetlerini Çanakkaleliler ve tüm Türkiye ve tüm Dünya ile buluşturmak için yola çıktık. Çanakkale’nin meyve ve sebzelerini ile neler yapabileceğimizi tasarlarken aldığımız yardımlar ile vizyonumuz genişledi. Ardından Çanakkale’ nin sebze ve meyvelerini işlemeye başladık. ilk işlediğimiz ürünümüz Kepez Beldemizden kayısı ve ondan üreteceğimiz marmelat oldu. Ardından coğrafi tescili olan Bayramiç Beyazı geldi. Sonrasında ise karpuz çilek derken ürün çeşitliliğimizde artarak yolumuza ve Çanakkaleli kadınlar olarak üretmeye devam ettik. Bir süre sonra yerimize sığamadığımız için Çanakkale Organize Sanayi Bölgesine taşındık. Çanakkale’nin Meyvelerini ve sebzelerini işlerken Şirkelerde beklemeyi,  reçel ve marmelatları yaparken şekerin yanında sevgimizi katmayı, pekmez yaparken ise sabrımızı sınadık. Bir süre sonra ise zamanı geldiği için Çanakkale’ nin meşhur domatesini salça yapmak, kösedere domateslerini salça olarak sofralarınıza getirmek için üretim yapmaya başladık. Çanakkale’ nin Yenice ilçesi Kapya biber zamanında ise Çanakkale domatesine karıştırdık yapa biber salçası yaptık. Hedefimiz  büyümek ve Çanakkale’ nin markası olan Farm17s ile Çanakkale’nin lezzetlerini önce Çanakkale’ ye ve daha sonrada tüm Türkiye’ ye ulaştırmak istiyoruz ve ürünlerimizin Türkiye’ nin her yerine ulaşması için internetten satışlara da başladık. Bizi destekleyen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

İşin Doğrusu Kooperatifleşme
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı açıklamada, Çanakkale Belediyesi olarak Kooperatifleşme konusunda yapılan çalışmalara değinerek “Bugün çok mutluyum çünkü seçimlerden önce bu dönem aday olurken, önem verdiğimiz klasik markalar dışında, ilk defa bu dönem kooperatifleşme ile ilgili kırsal kalkınma ile ilgili vaatlerimiz var. Bugünün şartları bizi buraya getirdi. Çünkü ülkemiz üretim yapmak zorunda, üretime önem vermek zorundayız ve özellikle tarımsal üretime onun desteklenmesine önem vermemiz gerektiğine inanıyorum. Küresel ısınma,  ülkemizde tarımsal üretimlerdeki gerileme ve sağlıklı gıdaya ulaşmadaki sıkıntılar açıkçası kooperatifleşme üzerine düşünmeye sevk etti. Bu bağlamda kooperatifleşme üzerine yoğunlaşmamız gerektiğine inandım.  Avrupa’da gittiğimiz yerlerde de bunu gördük. Tarım, gıda noktasında bu kooperatifleşme üzerine çalışmalar sağlanıyor. Bizde de hep kooperatifleşme teşvik edilmiş ancak çok başarılı olunamamış. Çanakkale’de 400 üzerinde kooperatif var ama çoğu başarısız. Bunun nedeni ayrı konu ama ben şuna inanıyorum; işin doğrusu kooperatifleşme. Üretimde birlik ve beraberlik, hele bu kadınların elleriyle olursa başarısız olması düşünülemez.  Halkın Bakkalı var Halk Bahçesi’nin içerisinde, ikincisini inşallah Esenler’e yapacağız ve gerek kooperatif ürünlerinin gerekse dışarıdan kooperatif ürünlerini halka ulaştırıyoruz. Atalık tohumlarımızı üretiyoruz ve bunu halkla buluşturuyoruz. Kadınlarımızın kooperatif kurma noktasında inancımız vardı. Onu da Belediye Başkan Yardımcımız Rebiye Ünüvar sayesinde gerçekleşti. Özellikle Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kurulmasında görev almış arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Şu an 50 kişi oldular ama hedef daha fazla kişi olmak. Daha fazla üretmek ve üretim kooperatifi oluşturmak, önümüzdeki süreçte çok daha rahat harekete edeceklerdir. Sadece marmelat, salça gibi tarımsal ürünlerin pazarlanması değil aynı zamanda yemek üretimine giriştiler. Aynı zamanda başka ürünler de üretecekler, bu daha başlangıç. Bir yıllık bir süreç ve bu süreçte iyi bir mesafe alındı” dedi.

Çanakkale Kadını Gülerek Başarılı Oluyor
Başkan Gökhan “Çok önemli bir konu, sağlıklı ürün meselesi. Biz sağlıklı ürün diyorsak en sağlıklı, çürüksüz, ilaçsız ürünlerle üretim yapacağız ve o güvenceyi vereceğiz. Çanakkale’den sunarken, domatesimizi, kapya biberimizi, çileğimizi bu Çanakkale’nin ürünüdür ve sağlıklı üretilmiştir diye ifade etmek istiyoruz. Çanakkale’nin kadınları Allah’a şükür gülüyor, güldürüyoruz. Niye güldürüyoruz, çünkü biz kadın haklarına saygılıyız ve bu kentte kadın-erkek ayrımı olmadan, hiçbir siyasi düşünceyi göz ününe almaksızın kadınların topluma katkıda bulundukları bilinci ile hareket ediyoruz. İnşallah daha çok gülecekler hatta kahkaha atacaklar. Ticaret İl Müdürlüğümüz ve Tarım İl Müdürlüğümüze de teşekkür ediyorum.  Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odası’nın katkıları var” dedi.

Birlikten Sonra Sıra Pazarlamaya Gelecek
Çanakkale’nin bir tarım kenti olmasına rağmen ürünlerinin yeterince önplana çıkmamasının nedeninin kooperatiflerde birleştirici gücün olmadığını belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bunu tamamladıktan sonra Ürünlerin pazarlanması için de çaba göstereceklerini belirterek “Ürünlerimizin pazarlanması için de çaba göstereceğiz. Artık e ticaret var. Onun üzerine yoğunlaşacağız, Çanakkale’nin tanıtımı için ürünlerin değerlenmesi için çabamızı sürdüreceğiz. Sadece kooperatiflerin hareketleri ile değil; biz tarım iliyiz. Fakat tam kooperatifleşemediğimiz için ürünlerimizi bazen sıklıkla iyi değerlendiremiyoruz. Onun için kooperatifleşmeyi teşvik etmemiz lazım. mallar satılmadığı zaman panikliyoruz, o zaman fırsatçıların eline düşüyor. Şu anda elma pazarlamasında sıkıntı var. Ama üretici bunu pazarlamak zorunda, destek olmak için çaba gösteriyoruz. Özellikle büyükşehir belediyeleriyle diyalogdayız. Ben tekrar bu cesaretle kooperatife katılan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” Dedi.
Kooperatif Kendi bünyesinde Farm17s markası altında coğrafi işaretli ürünler kullanarak Pekmez, Reçel, Marmelat, Salça, Sos, Fermante içecek, ve Sirke üretiyor. Katkısız atılsız işlenmiş sağlık ürünleri tüketicisi ile buluşturmaya başlayan Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Koopetratifi marka ve ürün tanıtım toplantısında  Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Koopetratifi Nazmiye Gök, Ulusal Göç Kuruluşu Türkiye ofisi İş Madeli Geliştirme uzmanı Nurhan Keleer katılımcılara marka ve ürünler kakkında bilgi verilmesinin ardından toplantı sona erdi.
 
Şerife Erdem