Projeleri kapsamında kesilen ağaçlar nedeni ile protesto edilen, tepki verilip haklarında günlerce eylem ve gösteriler düzenlenen Maden şirketleri adeta unutuldu.
 
Çevre gönüllüsü Çanakkaleliler, Şehri bekleyen bir başka tehlikeye dikkat çekti.
 
Şimdilerde Eko turizm kapsamında boy boy ilanlar yayınlanan coğrafyanın, önümüzdeki süreçteki akıbetinin merak uyandırdığını belirten Çevre gönüllüsü Çanakkaleliler;
 
“Yeni Maden sahaları için komisyonlar incelemede, Eko Turizm adayı Toprak Ana için tık yok. Turizm boş alan da mı yapılacak? Buralar hiç mi bine konmayacak?” diye de sordu.
 
------------------------------------
 
İLANLARI GELDİ, ÇEVRECİDEN SORU ÇIKTI;
 
“BOŞ ALANA MI EKO TURİZM..?
HİÇ Mİ BİNA OLMAYACAK..?”
----------------------------------
 
Çanakkale Yere basınında önceki günlerde yayımlanan ilanlar, Çevre gönüllüsü vatandaşlardan soru getirdi. “Eko Turizm boş alanda mı olacak?_ Hiç mi bina yapılmayacak? Hiç mi ağaç kesilmeyecek?”
 
Şehitler coğrafyası, tarih ve kültür şehri Çanakkale’de, önceki yıla damga vuran bir dizi çevreci eylemler olmuştu. Projeleri kapsamında kesilen ağaçlar nedeni ile protesto edilen, tepki verilip haklarında günlerce eylem ve gösteriler düzenlenen Maden şirketleri son günlerde adeta unutuldu.
 
Çevre gönüllüsü Çanakkaleliler, Şehri bekleyen bir başka tehlikeye dikkat çekti. Gazetelerde boy boy yayımlanan ilanlardan bahisle; “Şimdi Eko turizme geç yılındayız” şeklinde çarpıcı bir ifade kullandı
 
Şimdilerde Eko turizm kapsamında boy boy ilanlar yayınlanan coğrafyanın, önümüzdeki süreçteki akıbetinin merak uyandırdığını belirten Çevre gönüllüsü Çanakkaleliler;
 
“Yeni Maden sahaları için komisyonların bazı bölgelerde incelemelerde olduğuna tanığız.
Eko Turizm adayı Toprak Ana için ise adeta tık yok. Turizm boş alan da mı yapılacak?
Buralar hiç mi bine konmayacak?” diye de sordu.
 
BU İLANLAR,  ÇEVRECİNİN SORULARINA NEDEN OLDU
Çanakkale İl Özel İdaresi verdiği ilanlar ile, geçtiğimiz günlerde farklı yerleşim merkezlerini kapsayan Eko turizme aday adresleri gösterdi.
 
İl Özel İdaresi, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nce verilen bir ilanda gösterdilen adres için, şu ifadeler kullanıldı; “Çanakkale İli, Merkez İlçesi, Salihler Köyü 114 ada 89 parsel numaralı taşınmaz için hazırlanan “Eko Turizm Alanı” amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 10. maddesinin (c) bendi gereğince İl Genel Meclisi’nin 05.02.2021 tarih ve 19 sayılı kararı ile onaylanmıştır.
 
Onaylanan imar planları 19.02.2021 tarihinden itibaren bir (1) ay süre ile İl Özel İdaresi internet sayfasında ve İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ilan tahtasında askıya çıkarılmıştır.”
 
Bir diğer ilanda ise bahsedilen Adres Ayvacık Ahmetçe köyü oldu. Çanakkale’nin bir ucundan bir diğer ucuna Eko Turizme aday noktalar ilanlarla duyuruldu. Çevre gönüllüsü vatandaşların soruları da bu peş peşe ilanlar üzerine oluştu.
 
Akla çevreci soırular getirir ilanda; “Çanakkale İli, Ayvacık İlçesi, Ahmetçe Köyü 333 ada 11 parsel numaralı taşınmaz için hazırlanan “Eko Turizm Alanı” amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 10. maddesinin (c) bendi gereğince İl Genel Meclisi’nin 03.02.2021 tarih ve 14 sayılı kararı ile onaylanmıştır.
 
Onaylanan imar planları 19.02.2021 tarihinden itibaren bir (1) ay süre ile İl Özel İdaresi internet sayfasında ve İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ilan tahtasında askıya çıkarılmıştır.” anlatımı yer buldu.
 
Ayvacık İlçesinde, Eko turizm onayı gören bir diğer adrdes ise, Küçükhüsun Köyü oldu.
 
Yayımlanan bir diğer ilanda, o adrdesten şöyle söz edildi; “Küçükhusun köyü  193 ada 4ve 5 parsel numaralı taşınmazlar için hazırlanan Konut Alanı amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve "Gelişme Konut Alanı" amaçlı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 10. maddesinin (c) bendi gereğince İl Genel Meclisi’nin 03.02.2021 tarih ve 15 sayılı kararı ile onaylanmıştır.
Onaylanan imar planları 19.02.2021 tarihinden itibaren bir (1) ay süre ile İl Özel İdaresi internet sayfasında ve İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ilan tahtasında askıya çıkarılmıştır.”
 
Eko turizmin rağbet edeceği Ayvacık’tan bir diğer adresin Söğütlü köyü olduğu, yayımlanan bir başka ilanda geçti.
 
Çanakkale Merkeze bağlı Yapıldak Köyü, 205 ada 2 parsel numaralı taşınmazın da,  “Eko Turizm/ Kırsal Turizm Tesis Alanı” amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliğinde geçtiği gözlendi.
İl Genel Meclisi’nin 05.02.2021 tarih ve 17 sayılı kararı ile teklifin onaylandığı öğrenildi.

Erdem Sürek