Toplantıda bir konuşma yapan ÇTAO Yönetim Kurulu Selçuk Semizoğlu, Koronavirüs salgını nedeni ile en çok zarar gören Turizm Sektörü için Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2021 İstiklal Marşı Yılı Olmasını ilan etmesinin ardından bu yılı Turizmciler için fırsata çevirmek istediklerini belirterek “Krizden çok fazlasıyla etkilenen turizm hizmet sektörüyle uğraşan arkadaşlarımız için hiç olmazsa Mehmet Akif Ersoy’u gündemde tutarak Bayramiç ve Çanakkale’nin diğer ilçeleri için bir fırsata dönüştürmeyi hedefliyoruz” dedi.
 
 Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Şubat  ayı olağan Meclis toplantısı  Covid-19 salgının tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, konuşmasında Merkez Bankası tarafından atılan adımlar ve enflasyon ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “  Hepinizin bildiği üzere, bu yılın en önemli konuları arasında yüksek enflasyon geliyor. Arz-talep dengesinin kaybolması, üretim maliyetlerindeki artış, hammaddede ithalata bağlılık ve dolayısıyla kur krizinin yarattığı finansman sorunu enflasyonu olumsuz yönde etkiledi.  Gelişmiş ülkelerde çözülen enflasyon sorununun ülkemiz için de bir an önce çözüme kavuşması için Merkez Bankası tarafından atılan adımları kıymetli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Merkez Bankası’nın kararlı duruşunun, enflasyonu dizginleyecek politikaları hayata geçirirken yabancı yatırımcının ülkemize yeniden dönmesi için fırsatı beraberinde getireceğine inanıyorum. Ocak ayına ilişkin gerek TÜFE gerek ÜFE gerçekleşmeleri; enflasyon üzerinde döviz kurunun birikimli yansımalarının, uluslararası emtia fiyatlarında devam eden artışların, üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin ve arz kısıtlarının önemini koruduğunu gösteriyor.  Dolar kurunun stabilize olmasıyla birlikte üretimin tüm taraflarının rahat bir nefes alabileceği, ekonomi politikalarının öngörülebilirliğinin sağlanmasıyla, yatırımların artacağı bir döneme gireceğimize inanıyorum. Enflasyonist baskının son bulmasının ardından, kademeli olarak faizin düşürülmesinin yeni yatırımlar yapılabilmesi açısından da gerekli olduğunu öngörüyorum. Yatırımların eşitlik ve sürdürülebilirlik gibi ortak hedefleri teşvik etmesi, Dördüncü Sanayi Devrimi ile hayatımıza giren inovasyonları, özellikle sağlık ve toplumsal sorunların çözümünde, kamu yararını gözetecek şekilde gerçekleşmesi bize nefes aldıracak ve güçlü bir büyüme ivmesi yaratılmasına vesile olacaktır” dedi.
 Bu Fırtınada Gemimizi Limana Yanaştıracak Adımlar Atılmalı
Okyay, Konuşmasının devamında beklenen normalleşme sürecine de değinerek “Hükümetimiz aşı çalışmalarını büyük bir gayretle sürdürüyor. İlk olarak sağlık çalışanlarımızın aşılanması çok önemliydi. Gece gündüz demeden fedakârca mücadele eden sağlık çalışanlarının hayatlarını korumak hepimizin sorumluluğu, onların çabalarına bir kez daha sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Önümüzde, yepyeni hedefler, umutlar ve beklentilerle dolu bir yıl var. Bu fırtınalı süreçte, gemimizi en sakin limana yanaştıracak, normalleşmeyle birlikte istihdamı artıracak, üretimi güçlendirecek adımları ivedilikle atacağımızı düşünüyorum. Bu doğrultuda istihdam açısından baktığımızda, özellikle kafe ve restoran sektörleri için hükümetimiz tarafından açıklanan destek paketini, moral açısından önemli buluyorum, ancak sektörün sıkıntılarının çok büyük olduğunu da biliyorum. O yüzden, tüm önlemlerin alındığı kontrollü bir normalleşme sürecinin başlaması da bu sektörlerin tekrar ayağa kalkması ve istihdamın normal seviyeye gelmesi açısından gerekli görünüyor. Bunun yanı sıra şehrimize değer katan, üniversitelerin de kontrollü bir şekilde açılması, normalleşmenin bir an önce başlaması esnafımızı olumlu bir şekilde etkileyecek ve yaralarını bir nebze de olsa sarmaya vesile olacaktır” dedi.
 
 ÇTSO  Yönetim Kurulu Başkani Selçuk Semizoğlu ise yaptığı konuşmasında   “Yaklaşık bir yıldır kısıtlamalar ile faaliyetlerini sürdürmeye ve ayakta kalmaya çalışan üyelerimizin yalnız olmadıklarını hissettirmek, onların sesi olmak için gereken her yerde girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bu süreçte öncelikli gündemimiz salgın oldu. Yaklaşık 1 yıldır da konuşmalarımızın başında hep bu konu var. Artık bunu inşallah konuşma paragraflarımızdan en kısa zamanda çıkarmayı diliyoruz. Bunun yanında doğal olarak tabi bardağın dolu tarafından da bakmak durumundayız. Var olan marka değerlerine sahip çıkmak ve salgın sonrasını da planlamak durumundayız. Bunun için müsaade ederseniz geçen ay Meclis toplantımızdan bu yana bu konuyla ve  diğer çalışmalarımız hakkında bilgi vermek istiyorum.  Marka değerimiz için geçmişte bir çok yerel ürünümüzün coğrafi işaretler için tescili desteklerimiz olmuştu. Bu hafta da üreticilerimizin rekabet güçlerini arttırmak için coğrafi işaret çalışmalarına da her zaman destek veriyoruz. Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği ile birlikte “Gökçeada Kuzusu”nun marka tescili için başvuruda bulunduk. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak hem proje desteği, hem de maddi destek veriyoruz.
 
Destekler Yeterli Değil
 
Konuşmasının devamında Üye ziyaretlerine de değinen ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu, verilen desteklerin esnaf için yeterli olmadığını belirterek “Salgın sebebi ile üyelerimizin yaşadıkları sıkıntı ve mağduriyetleri TOBB Başkanımıza zaten sürekli iletiyoruz. En son olarak da, hafta sonu kısıtlamasında işyerleri kapalı olan konfeksiyon, elektronik ticaret, kırtasiye, oyuncak, mobilya, tekstil vb ticareti ile uğraşan üyelerimizin sıkıntılarını ilettik. Bu üyelerimiz kurallara uyuyor, işyerleri kapalı, ancak üç harfliler olarak tabir ettiğimiz mağazalarda bu ürünlerin hepsi hafta sonu satılabiliyor. Haksız rekabetin yanı sıra kısıtlamanın da amacından uzaklaşmasına sebep oluyor. Diğer ilettiğimiz bir konu da medikal malzemesi ticareti ile iştigal eden üyelerimiz aşı uygulanacak grup sıralamasında hiç yer almıyorlar. Bu üyelerimizin 1.Aşama A Grubuna dahil edilmeleri konusunda da girişimde bulunduk. Osman Başkanım da konuşmalarında ifade etti, özellikle Çanakkale için çok önemli. Üniversitemiz ve Üniversitemize bağlı, Üniversitemizden etkilenen hizmet sektörüne verilen sembolik destek kesinlikle yeterli değil. Artık kredi değil uzun vadeli geri ödenecek olsa da çok uzun vadeli olması gerektiğine inanıyoruz. Bunları her platformda dile getiriyoruz. Üst Birliğimiz de buna vakıf” dedi.
 
 Turizmciler İçin ‘İstiklal Marşı Yılı’nı Fırsata Çevirmek İstiyoruz
 
İstiklal Marşı yılı çalışmalara da değinen Selçuk Semizoğlu, süreçten en çok zarar gören Turizmciler için bunu fırsata çevirmek istediklerini belirtti. Semizoğlu “Biz bu yola en azından krizden çok fazlasıyla etkilenen turizm hizmet sektörüyle uğraşan arkadaşlarımız için hiç olmazsa Mehmet Akif Ersoy’u gündemde tutarak Bayramiç ve Çanakkale’nin diğer ilçeleri için bir fırsata dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu konularda ciddi çalışmalarımız var.  Birçok Meclis Üyesi arkadaşımız da haftada bir gün toplanıp bu konuda ne yapabileceğini konuşuyor ve şuan da çalışmalarımız devam ediyor. Onlara da huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.
 
 
Yüzde 50 Destekliyoruz Talep Yok
 
Bu yıl her alanda olduğu gibi Turizmde de Fuarlar Online olarak gerçekleşmeye başladı. Yakında gerçekleştirilecek İzmir Turizm Fuarı için Turizm komitesinin talebi üzerine %50 desteklenmeye rağmen kimsenin stant talep etmediğini belirten Selçuk Semizoğlu “Değerli Meclis üyeleri, son Meclis toplantımızdan bu yana 44 yeni üyemiz aramıza katılırken  21 üyemiz kaydını sildirdi. Bugün itibariyle 7957 üyeli bir aileyiz.  Tabi Komite toplantılarımız devam ediyor. Komitelerimizden gelen ve ortak fayda sağlayacağına inandığımız her talebi değerlendiriyoruz. Dijital olarak düzenlenecek olan  İzmir Travel Turkey Fuarı için 15.Komitemiz stant desteği istedi. Biz de katılımcı olarak turizmci arkadaşlarımıza memnuniyetle %50 Odamız tarafından karşılanacağı kararını aldık. Ama maalesef hiç talep gelmedi. Arkadaşlar biz taşın altına değil elimizi gövdemizi koymaya razıyız. Ama Komite bunu talep ediyor. Tamam %50’sini Odamız karşılasın bunu Yönetim biraz önce söyledim yaklaşık 8000 üyenin adına bu sözü veriyor. Ama bakıyoruz talep gelmiyor. Başka bir arzu, istek mi var bilemiyorum onu da Komite üyesi arkadaşlarımızdan öğreneceğiz” dedi.
 
 
 Başkan Selçuk Semizoğlu’nun Konuşmasının ardındanGenel Sekreter Sema Sandal tarafından Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2020 Aralık ayı mizanı ile ilgili raporu, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2020 yılı kesin hesaplarına ilişkin raporu, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2021 Ocak ayı mizanı ile ilgili raporu, 2021 Ocak ayı mizanının tetkik ve onayı ile azami fiyat tarife talebi okunup oylanmasının ardından meclis toplantısı sona erdi.
 
Cuma Deren