Önceki gün bölgede inceleme yapıldı. Tespitlerde bulunan  ilgili meclis üyeleri tutanaklar tutup il genel meclisi enjümenine ceza talebi götürdü.
Vali Aktaş Talimat Verdi
Çanakkale il genel meclis başkanı Sadık Göğüsgeren Lapsekinin Rees konduları için aldıkları önemli bir bilgiyi vitamin ile paylaştı. Başkan Göğüsgören “Öğrendiğimize göre sayın vali İlhami Aktaş gereğinin yapılması için Çevre ve Şehircilik il müdürlüğüne direktif vermiş “dedi.
………………………………………………………………………………………
Kural Tanımaz Res’e Cezalar Kapıda
 ………………………
Lapseki ilçesinde adı Rees konduya çıkan projeye ceza yağacağı öğrenildi. Günlerdir sağnak yağışların etkisi altında kalan Çanakkale de tepkinin ismine dönüşen, Reeskondu Projesine adeta ceza sağınağı uygulanacağı bildirildi.
Lapsekide yetkili kurumlardan izin almadan Rüzgar Enerji Santralleri (RES)  direkleri dikerek skandallar zinciri kuran firma için il genel meclisi harekete geçmişti. Skandallar zincirine  imza atan şirketin, iddaya göre neden olduğu  son skandal hayli ürküttü.
Chp li Lapsekili Meclis üyeleri bölgede yapılan tespitlerde  daha önce kapatılan asbest yataklarını açığa çıkardığını belirledikleri proje sahibi şirketin gerçekleştirdiği çalışmalar sırasında bölgeden çıkan ve içeriinde zehir bulunduğu bilinen toprağı bölgeye yaydığını gözlediklerini ileri sürdüler.
Chp li meclis üyeleri böylelikle yörede  yeni kanser vakalarının ortaya çıkma endişinin halk arasında yayğınlaştığını vurguladı.
 İl Genel Meclisi konuya el attı
 Meclisin çevre komisyonu üyeleri resskondu bölgesinde yaptığı inceleme sonucu çok sayıda sorun tespit etti tespit edilen sorunları tutanak altına alarak gerekli cezai işlemler yapılması için harekete geçti.
Geçtiğimiz  yıl Lapseki’ye bağlı Çamyurt, Dumanlı ve Beyçayır köyleri arasında toplamda 32 ilgili makamdan izin alması gerekirken hiçbir yerden izin almadan Rüzgar Enerji Santralı (RES) kurulması için kazı ve inşaat faaliyetlerinin yapıldığı ihbarı sözkonusu alanın içindeki bir başka işletme tarafından ilgili makamlara yapılmıştı.
Alınan bilgiye göre söz konusu bölgede RT Enerji ve Türkerler Ortaklığı’nın Sone Enerji Şirketinin izinsiz faaliyetleri yürüttüğü ,usulsüzlükler belirlenmişti. Şirketin Lapseki'nin Çamyurt, Dumanlı, Beyçayırı köyleri bölgesinde işe başladığı, ruhsat alanının dışında imar izni olmadan başvuru yaptığı tribünlerden 7'sine ret, bir tanesine olur verildiği hâlde bir başka şirketin maden sahasını işgal edip, şahıs arazilerini usulsüz kiralayarak ormanı tahrip edip inşaat yaptığı  saptanmıştı.
İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Meclis Araştırma ve Hukuk Komisyonlarının hazırladığı rapora göre Orman Bölge Müdürlüğü’nün konuyu savcılığa bildirmesi, Tarım İl Müdürlüğü’nün şirket tarafından tarım alanlarının işgal edildiğine dair tutanak tutarak İl Özel İdaresi’ne bildirmesine karşın şirketin çalışmalarına devam edildiğide gözlenmişti. 
 
Bir Skandal Daha
 
İlçeye bağlı Dumanlı köyünde çoğu yapının kanserojen madde içerdiğinden dolayı yasaklanan asbest içeren malzeme ile döşendiği ,  artan kanser vakalarıyla birlikte saptanmıştı.  Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2011 yılında Dumanlı köyünde 4 adet mesothelioma (asbest kaynaklı akciğer zarı kanseri) tespit edilmesi üzerine aralarında Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümünden yerbilimcilerin, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Halk Sağlığı Ana Bilim Dalından uzmanların ve Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğünün ilgili uzmanlarının bulunduğu bir çalışma grubu kurularak araştırma gerçekleştirilmişti. Bölgede,yer bilimleri ve sağlık bilimlerinin eş zamanlı sürdürdüğü çalışmalarda  asbest yataklarının bulunduğu da saptanan olmuştu.
 ÖNLEM ÇAĞRISI CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİNDEN GELDİ
Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP)Lapsekili  İl Genel Meclis Üyesi Ali Özkan Aldemir, konu ile ilgili partisinin  İlçe binasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde hayli çarpıcı ifadeler le ses veren CHP’li Aldemir açıklamasında, ‘’RT Enerji Türkerler Ortaklığı Sone Enerji Şirketi Lâpseki Dumanlı köyünde inşasına devam ettiği RES Türbünleri daha öncelerde orman bölge müdürlüğü ve tarım il müdürlüğü tarım alanları işgal edildi. Raporun ve imar izni olmadan kendi ruhsatı dışında çalışma yapıldığı için il genel meclisi çevre sağlık komisyonu ve meclis araştırma hukuk komisyonu rapor hazırlamış meclise sunmuştur.
Firmanın şu an kazı yaptığı yukarı Dumanlı mevkiinde toprak alınan kısım köy halkının beyanına göre 2011 yılında Dumanlı köyünde mesotheliome (asbest kaynaklı akciğer kanseri) tespit eden Çanakkale Onsekiz mart üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Halk Sağlığı Ana Bilim dalından uzmanlar ve Çanakkale il sağlık müdürlüğü uzmanları yörede asbest yatakları bulunduğunu belirttiler ve raporlarını sağlık bakanlığına rapor olarak gönderildi.
Raporda köy yollarının ve okul bahçesinin bol miktarda kanserojen madde ile doldurulduğu beyan edilmiştir. O zaman bu toprakların alındığı toprak yatağı zamanın valisi ve köy muhtarı Adem Durgut’un gözetiminde emriyle il özel idare araçlarıyla kapatılmış. Ve o bölgeden toprak alınmamıştır. Zira nakil halinde toz şeklinde toprak nefes yoluyla ciğerlere yapışıyor ve kanser yapıyor denilmektedir. Ve şirket kapatılan o bölgeden türbün inşası için toprak nakli yapmaktadır. Oradan sağlık bakanlığından izin aldık denilmekteymiş. Dumanlı köyümüz ilçemizin kanser vakalarının en fazla görüldüğü köylerimizden biridir. Halk sağlığını tehdit eden bu durum çevre köylere de yayılmadan gerekli önlemler alınmalı’’ ifadelerini kullandı.
HANİ YASAKLANMIŞTI

Türkiyede 2010 yılında aspes yasağı çıkmıştı. Aktoprak, göktoprak, çelpek toprak, geren toprağı, kaya yünü adlarıyla da bilinen asbest, dam yapımında, sıva ve badanada, duvarlarda, çanak-çömlek yapımı, çocuk pudrası, pekmez toprağı, yollara zemin malzemesi gibi birçok alanda kullanılıyor. Basınca, ısıya, asitlere dayanımı nedeniyle endüstride çok tekstil, filtreler, gemi, uçak, otomobil yapımı, fren balataları, izolasyon, su boruları, buzdolabı gibi yerlerde kullanılıyor. Türkiye’de asbeste bağlı kanser vakası (Malign Mesothelioma: MM) ortalama 500 dolayında olduğu belirtilirken sağlık kurumlarında yeterli ve güvenli kayıt tutulmadığı dile getiriliyor. Kansere neden olan asbest, Türkiye’de üretim, kullanım, piyasa arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya arzı 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasaklandı.
 
KOMİSYON ÜYEERİ TESPİT ETTİ
Tüm skandallara rağmen bölgede çalışma yapan RES’cilere İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık komisyonu üyeleri baskın yaptı. Genel meclisi komisyon üyeleri tarafından RES sahasında yapılan incelemede yasaklı ve ceza getirecek işlemler tek tek belirlendi. Encümene sunulacak tutanakların işlenen her suça ayrı ayrı ceza talebi ile raporlandığı öğrenildi. İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, Çanakkale Valisi İlhanmi Aktaş’ın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nü talimatlandırdığı ve gerekli cezai işlemlerin uygulanması yönünde emir verdiklerini öğrendiklerini söyledi.
Göğüsgeren,” Yasa tanımaz, hukuk dışı işlemlerle hareket eden proje sahiplerine birden fazla kalemde ceza uygulanacak olması gündemde. Meclisimize bağlı çevre komisyonları üyelerimiz benzer çevreye zarar veren projeleri sıkı takibe aldı. Çevreyi korumakta kararlıyız. Çevre kirliliğine kim yol açıyorsa sıkı takip edeceğiz” şeklinde durum değerlendirmesi yaptı. Cuma Deren