Çanakkale Müftülüğü her hafta sosyal medya üzerinde yayınladığı eğitici vidolar kapsamında, Yenice İlçe Müftüsü Metin Güvenir’in konuk olduğu videoda bu hafta  ‘Çocukluk Döneminde Ahlak ve Maneviyat Dönemi’ konuşuldu. Çocukların yetiştirilme sürecine değinen  Yenice Müftüsü Metin Güvenir, Çocuğa maneviyat öğretiminin en önemli prensibinin ‘sevgi’ olduğunu belirtti. Güvenir, sevgi ile büyümeyen çocukların karamsarlıkla yetiştiğini söyledi.

Çanakkale Müftülüğü Sosyal medya hesabı üzerinden yayınlanan videoda hafta  ‘Çocukluk Döneminde Ahlak ve Maneviyat Dönemi’  konusu hakkında bilgiler veren Yenice İlçe Müftüsü Metin Güvenir “Dünya’da Cenabı Hakkın bize pek çok nimeti vardır. Bu nimetler içerisinde bizi en çok sevindiren, bizi bahtiyar eden en önemli nimet belki de evladımızdır.  Resul-ü Ekrem’in hayatına baktığımızda Çocuk nimeti, Cennet nimetlerinin en güzeli olduğunu tarif ettiğini görüyoruz.  Evlenen, aile yuvası kuran her insan çocuk özlemi kurar.  Kuran-ı Kerime de baktığımız zaman pek çok peygamberin  evlat hasreti çektiğini görüyoruz.  Mesela Hz. İbrahim, yaşı çok ilerlemesine rağmen  Cenabı Haktan asla ümidini kesmemiş  ve salih bir evlat diyerek Cenabı Haktan  dilenmiş.  Yine Kuran’da Meryem Suresine baktığımız zaman Zekeriya Peygamberin de  yaşı ilerlemesine rağmen Cenabı Haktan geride bırakacağı salih bir evlat istediğini görüyoruz.  Dolayısı ile evlat sahibi olmak her insanın özlem çektiği bir ihtiyaçtır.  Bununla birlikte bize sunulan en önemli nimet olan evlat nimetinin de  sorumlulukları ve gereklilikleri vardır” dedi.  
Çocuklarımızı İslam Terbiyesi İle Yetiştirelim
Peygamber Efendimizin hadisinden örnekler vererek Çocuğumuza olan sorumlulukları hatırlatan Yenice Müftüsü Metin Güvenir  “Bu sorumlulukların başında evladımızı İslami bir sorumlulukla terbiye etmek.  Müslüman kimliği ile kendisini yetiştirmektir.  Bu biz ebeveyneler olarak en büyük sorumluluğumuzdur.  Bu sorumluluk evvela bize Peygamberimizin yüklediğini görüyoruz.  Bir hadisinde ‘hepiniz birer çobansınız ve güttüğünüz sürüden sorumlusunuz. Anne Çobandır evinden sorumludur, Baba da çobandır ailesinden sorumludur’ diyerek bu sorumluluğu bize ikaz etmiştir” dedi.
Prensiplerin Başında Anne ve Babanın  Güzel Örnek Olmazı Gelmektedir
Çocuklara güzel ahlakın öğretilmesinin yaş sınırı ve prensiplerine de değinen Yenice Müftüsü Metin Güvenir , prensiplerin başında anne ve babaların güzel davranışları geldiğini belirterek “Pek çok Psikolog danışman şunu ifade etmektedir ki  çocuğun kimliği ilk çocukluk dönemi dediğimiz 0-6 yaş arasında oturmaktadır.  Müslüman kimliğini oturtacağımız yaşlar da bu yaşlardır.  Zira bir çocuk için ilk okul ailesidir. Çünkü çocuk 24 saatini ailesi ile geçirmektedir.  Onun için 0-6 yaş arasında çocuklar verilecek manevi terbiye çok önemlidir.  Çocukları manevi yönden eğitirken dikkat etmemiz gereken belli prensipler var.  Bu prensiplerin en başında Anne Babanın güzel örnek olması gelmektedir.  Çocuklar için anne ve baba ilk öğretmen  oluyor.  Bu noktada ailenin örnek olması çok mühimdir.  Aileyi, içine erimiş plastik dökülmüş bir potaya benzetecek olursak,  Malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun,  eğer poşet sağlam değilse içine dökülecek malzeme de kusurlu olacaktır.  Dolayısı ile Allah’ın bize lütfettiği  evlat nimeti, küçükken  aileden gerekli örnekliği görmemişse  ilerleyen yaşlarında toplumun başında bir musibet olma ihtimali vardır.  Bugün sokakta dolaşan esrarkeşler, katiller, zorbaların çocukluğuna indiğimizde  hep kötü ebeveynlere sahip çocuklar olduğunu görüyoruz. Bir çocuk namaz alışkanlığını anne ve babasından görmemişse, bir çocuk haram helali ailesinde görmemişse, bir çocuk yalan konuşmayı, zorbalığı anne ve babada görmüşse  o çocuğun da anne babadan çok farklı olabileceğini söyleyemeyiz.  Eskilerin tabiri ile Armut dibine düşer demiler.  Dolayısı ile anne ve babanın yaşantısı hangi istikamette ise çocukların da yaşantısı o istikamette olacaktır” dedi.
Sevgi İle Büyümeyen Çocuk Karamsar Büyüyor
Çocuklara verilen en büyük değerlerden bir olan sevgi konusuna da değinen Yenice Müftüsü Metin Güvenir  “Çocuğun manevi terbiyesinde dikkat edilmesi gereken ikinci ve en önemlisi husus ise sevgidir.  Çocuğun sevgi ile yoğrulması gerekir.  Bu konuda yine Peygamberimizin hayatına bakacak olursak kendi çocukları ve torunları başta olmak üzere, çocukları eşsiz bir sevgi ve merhametle baktığını  görüyoruz.  Biz de Peygamber efendimiz gibi çocuklarımıza sevgiyi yansıtmalıyız.  Psikolojik danışmanların ifade ettiğine göre, sevgi ile büyümeyen çocukların genellikle kin ve nefret dolu karamsar olarak yetiştiğini görüyoruz.” Dedi.
 
İsmail Şen