Dernek Başkanı Şerife Sümer; “Toprağın verimini kaçıran, Tarımı bitiren, Balıkları öldüren JES’ ler için çakan yargı kararı ile sevinmiştik.” diye söze başladı ve ekledi;
“DERDİMİZE DERMAN OLUNSUN”
“Gördük ki, yatırımcılar Mahkeme kararı dinlemedi. İl Genel Meclis başkanı Göğüsgeren’ in sözleri, yeniden ümitlenmemizi sağladı.  JES’ lere karşı kurulması düşünülen Çevre komisyonu, umuyoruz ki kesin çözüm odaklı olacak, derdimize derman bulunacak.”

---------------------------------------------
Tuzla İçin Umudun Adı:
“İL GENEL …”
-------------------------------------------

Tarımı bitirdiği, doğal yaşamı olumsuz etkilediği iddialarının odağındaki JES’ lere çözüm olarak görülen adres, İl Genel Meclisi’ne dönüştü.
JES’ ler için, kurulmasından yana olduğu bir komisyondan söz eden İl Genel meclisi Başkanı Göğüsgeren, Tuzla’ da günün konusuna dönüştü.
Ayvacık Tuzla bölgesinde süren JES projelerinin, bölgenin meşhur damak tadı Domatesi bitirdiği ve uzunca süredir gözlenen toplu balık ölümlerinin de nedeni olduğu iddiası, uzun süredir kamuoyunun gündeminde idi.
 Yöre halkının serzenişleri; “JES’LER GELDİ, TARIM BİTTİ… ” ifadesi ile özetlenir hale gelmişti.
Gülpınar ve yöresinde, sürdürülebilir bir yaşam oluşturmak adına uzun süredir çalışmalar yapan ‘Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’ 2014 yılında kurulmuş, yıllardır bölgede tesis kurma çabası veren JES’ lere karşı da hummalı bir mücadele yürütmüştü. Dernek, son yıllarda bölgede JES kurma çabası veren şirketlere karşı, Adalet yolunu seçmiş, şikayetler karşısında konu mahkemeye intikal etmişti.
Geçtiğimiz günlerde, Tuzla yöresinde projesi bulunan iki şirket için Mahkeme Yürütmeyi Durdurma kararı verince, bölgede adeta bayram havası yaşanmıştı.

SEVİNÇ KISA SÜRDÜ..
Mahkeme kararının sevinç yaşattığı adreslerden biri Gülpınar oldu. Gülpınar ve yöresinde, sürdürülebilir bir yaşam oluşturmak adına kurulan ‘Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’ yöneticileri, mahkeme kararına karşın, JES projesinin çalışmalarının sürdüğünü iddia etti. Çalışmaların sürdüğünü anlatmak için bir dizi video kaydı yaptı ve çalışmaları anlatır fotoğraflar çekti.
2017 yılında, dernek başkanı olarak göreve gelen emekli öğretmen Gönül Işık, beraberinde mevcut başkan Şerfe Sümer ile JES’ lara karşı başlatılan mücadelede kararlı olduklarını tekrarladı.
Tepki gösterdikleri projelere ilişkin, İl Genel meclis başkanı Sadık Göğüsgeren’ in sergilediği duyarlılığın, ümitlerini arttırdığını belirten Gülpınarlı Çevre savaşçısı kadınlar VİTAMİN’e konuştu.
”Umudumuz İl Genel Meclisinde” diyerek, Meclisin kurması düşünülen Çevre komisyonunun hazırlayacağı durum raporunun, soruna çare olacağını düşündüklerini dile getirdiler.
 Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği Başkanı Şerife Sümer, Gülpınar’ın çevresini ve doğasını korumak için, üreticiler ile omuz omuza mücadelelerinin süreceğini belirtti.
 Dernek Başkanı Sümer, Gülpınar Köyü’nde toplu balık ölümlerinin çevre sakinlerini dehşete düşürdüğünü, tarımı bitiren, toprağın bereketini kaçıran JES’ lerin Çanakkale için oluşturduğu tehlikenin büyüklüğünün görmezden gelinemeyeceğini savundu.

Cuma Deren