Meclis Başkanı Göğüsgeren, tartışmalı projeleri değerlendirmek için aklından geçeni anlattı;
“GÖNLÜMDEN GEÇEN, ÇEVRE KOMİSYONU KURMAK…!”

Çanakkale’nin Çevre sorunu olarak gündeme oturan JES projelerine ilişkin, İl Genel Meclisi’nde oluşturulacak bir çevre Komisyonu’nun alacağı kararlar ile neticeye varılacağını savunan İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren;
“Hassasiyet ile yaklaştığımız Çevre sorunlarına çözüm üretmek için, bir komisyon kurulması taraftarıyım. İlm Meclis oturumunda konuyu gündeme taşıyacağım” diye konuştu.

------------------------------------
KURULACAK KOMİSYON İLE,
JES’ LERE ÇARE ARAYIŞI…
------------------------------------

Verimli tarım arazilerine ve doğal yaşama olumsuz etkileri bulunduğu savı ile Çevreci STK’ ların açtığı davalardan çıkan ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararına rağmen, çalışmaları süren JES projelerine yüksek oktandan sözler ile tepkiler gelmişti.
Bir soru üzerine atılacak yeni adımdan söz eden isim, İl Genel Meclis başkanı CHP’ li Sadık Göğüsgeren oldu.
Meclis Başkanı Göğüsgeren, hassasiyet duydukları Çevre meselelerine ilişkin, Meclisin her türlü girişimde bulunup çözüm üretecek kudrette olduğunu sözlerine ekledi.
İlk Meclis oturumunda, Kurulmasını önereceği konuya ilişkin Çevre Komisyonunun sürdüreceği çalışmalara bağlı hazırlanacak Rapor ışığında adım atılabileceğini ve Ayvacık yöresinde halkın tepkisine neden JES’ projelerine yönelik gereğinin yapılacağını sözlerine ekleyen Başkan Göğüsgeren;
“2020’ nin son haftalarında bu konu hayli gündeme geldi. Yerel basınımız Ayvacık Tuzla bölgesinde üreticinin sesine kulak verip, tepkileri manşetlerine taşıdı.
Şikayetler birden fazla. Toplu balık ölümleri bunlardan sadece biri. Gülpınar’da kurulu bir STK mız, tepkiye neden projeler ile mücadelesinin yargı yolunda önemli sonuçlar elde etmişti.
Yine basında yer alan haberlerden edindiğimiz bilgilere göre, Mahkeme şikayet konusu projeleri kapsayan Yürütmeyi Durdurma kararı aldı.” şeklinde konuştu.

TUZLA’YA NEFES ALDIRACAK YARGI FRENİ…!
Gazeteniz VİTAMİN, önceki gün Mahkeme kararını anlatır gelişmeyi manşetine taşımıştı.
“Yörenin meşhur Domatesinin tadını kaçıran, Rekolteyi düşürdüğü de iddia edilen, Verimli topraklara zarar verdiği savunulan JES yatırımına ilişkin gelen karar, Tuzla’ da yaşanan tarifsiz sevinci adı oldu.
Geçtiğimiz yıla damga vuran, toplu balık ölümleri ardından tartışılmaya başlanan Jeotermal projeler, Ayvacık yaşayanlarının tepkisine neden olmuştu.”  İfadeleri eşliğinde,  Mahkeme’ nin JES’ lere ilişkin kararını haberleştirmişti.  
Haberde; “Yörede tarımı olumsuz etkileyen, toprağın verimini kaçırdığı iddia edilen JES çalışmaları kapsamında, doğaya salıverilen atık suların, balık ölümlerinin başlıca nedeni olduğunu,  Çevreyi korumak amacıyla kurulan STK’ lar günlerce dile getirmişti.   
İstenmeyen JES’ lere ilişkin alınan Mahkeme kararının, Tuzla köyü başta olmak üzere yöre halkından övgü topladığı gözlendi.” denilerek,   Ayvacık'ta yapımı planlanan iki JES için yürütmeyi durdurma kararı çıktığı kamuoyun duyurulmuştu.
 
Cuma Deren