Kasım Ayında Çanakkale Belediyesi Kentsel Hizmetler Şirketi ile DİSK Genel-İş arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde sonuca varılamamış ve işçiler, bir araya gelerek açıklamada bulunmuşlardı. Sonuca varılmazsa Greve gideceklerini belirten  İşçilerin beklediği sözleşmeler Cuma günü düzenlenen törenle imzalar atıldı.  
 
Kasım  ayında yapılan son görüşmelerle anlaşma sağlanamayan  Toplu iş sözleşmesi için basın açıklaması yaparak, anlaşmaya varılmazsa greve gidileceği açıklanmıştı. Cuma günü ise beklenen imzalar atıldı.  Anlaşmaya varılmasının ardından  Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri Lokalinde DİSK Konfederasyonu  Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu  ile Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan da katılımı ile gerçekleştirilen imza töreninde açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan  “Sözleşme Çanakkale Kentsel Hizmetler Anonim Şirketi ile DİSK Genel İş arasında 698 işçimizi kapsayan bir toplum sözleşme imzası. Bu bir buçuk yıllık dönemi kapsıyor. Aşağı yukarı 6 aydan beri süregelen bir çalışmanın sonucu. Burada sözleşme öncelikle işçilerimizin mağduriyetini gidermek için çalışmalar yapıldı ve sonuçta bu kadar uzun bir süre oldu. Yoksa hemen yapılabilirdi belli bir oranda ve olay bitebilirdi ama 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile taşerondan sürekli işçiliğe geçirilen işçilerin 2 yıla aşkın bir süreçte Yüksek Hakem Kurulunun belirlediği zam oranında zam yapabildik. O da yüzde 4 idi. Belediye çalışanlarına daha fazla toplu sözleşmeye fırsat verebiliyorduk ama maalesef taşerondan geçmiş olan 696 sayılı KYK ile geçmiş olanlara yüzde 4’lük bir zam öngörülmüştü. Bizim belediyenin sürekli işçi kadrosunda olan arkadaşlarımızın sosyal hakları ve mali haklarını eşitlemek ve aynı duruma getirmek için bir toplu sözleşme çalışması müsaade edildi ve onu yaptık. Yoksa özgür bir toplu sözleşme hakkı elinizden alınmıştı ama bu haktan sonra hemen süreci başlattık ve bugün itibariyle tamamlamış olduk” dedi.
 
En Düşük Maaş 3 Bin 187 TL Oldu
 
Arttırılan Rakamlara da değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan “Biz zaten DİSK Genel İş ile sözleşmeyi yapıyorduk, Çanakkale Kentsel Hizmetler A.Ş ile de yine DİSK arasındaki toplu sözleşmeyi öngördük ve bunu bu şekilde şube ile beraber hazırladık, bugüne getirdik. Aynı işi yapan, aynı unvanda, aynı kıdem yılına sahip arkadaşların farklı ücrette olması ciddi rahatsızlık yaratıyordu. Aynı hizmeti veriyorsunuz ama taşerondan geldiğiniz için, toplu sözleşme yetkimiz olmadığı için bu eşitliği sağlayamıyorduk. Ama artık bu farklılıkları dengelemiş olduk. Şu an itibariyle bu iyileştirmeler en düşük çıplak maaşımız 3 bin 187,72 TL oldu. En yüksek maaşımız ise 5 bin 98,53 TL olarak tespit edildi. Bu 3 bin 187 TL’lik kısım son asgari ücretin açıklanmasından bir ay önce başladı. Yani Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatından önce biz bunu yaptık. Belki de biraz rakamda ön ayak olduk. Yürürlük tarihi 1 Temmuz olduğu için farkları da almış olacaksınız. Bize verilen talimattan önce onun rakamını da geçmişiz. Elbette ikramiyeler var, diğer verilen hükümlere göre yapılan iyileştirmelerle bu rakam biraz daha yükseliyor. Herkesin durumuna kıdemine göre değişebiliyor. Çanakkale Belediyesi’nde kadrolu olarak çalışan işçi arkadaşlarımızla aynı seviyelere gelmiş durumunda oldunuz” dedi.
 
Mücadelemiz Devam Edecek
 
 Çanakkale Kentsel Hizmetler Müh. Müt  Tic ve San. A.Ş ile Genel –İş Sendikası arasında imza törenine katılan DİSK Genel İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan ise yaptığı açıklamada “Bu zor dönem sıkıntılı dönem pandemi dönemi yaşıyoruz. Böyle bir pandemi döneminde zor dönemde bir araya gelmek toplu sözleşme imzası için bir araya gelmek bizim için de çok anlamlı. Bu zor dönemde özenen tablolardan birini yaşıyoruz. Bir taraftan salgının etkilerini yaşıyoruz, salgında kaybettiklerimiz var. Çalışan işçilerimizin. Emekçilerimizin, üyelerimizin de olduğu arkadaşlarımızı kaybettik. Hala tedavisi devam eden arkadaşlarımız var. onlara da buradan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ve bu salgın sürecinde bu zor dönemde eve kapanılan dönemde sokakta caddede çalışan arkadaşlarımız var. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Özelikle bu salgınla yaptığımız savaşta başta sağlık çalışanlarına ve bu savaşı yöneten özellikle belediyede çalışan, park bahçelerde çalışan şehri güzelleştiren park bahçe işçilerine, asfalt döken karo döşeyen fen işleri işçilerine ve bulaşma riskine rağmen sokak sokak cadde cadde temizlik yapan temizlik yapan temizlik işçilerine de ayrıca teşekkür ediyorum. Çünkü bu zor dönemde bu savaşı en ön safhada veren arkadaşlarımız işte bu emektir. Emeğin yüceliğine inanlar olarak ve bunun mücadelesini yürütenler olarak böyle zamanlarda emeğin bir kez daha değerini anlıyoruz emeğin karşılığının da verilmesinin biraz daha anlamlı fazlalaşmakta büyümekte. Şunu söylemekten geçemeyeceğim, bu zor koşul diyoruz, bu toplu sözleşmeyi imzaladık. Daha fazlasını hak ediyorsunuz. Ancak bu toplu sözleşmeyi imzaladık güzel bir tören de yaptık bizim açımızdan sorun bitti, görevimiz bitti demeyeceğiz hiç birimiz.  Kutsal görev yürütüyoruz, halka hizmet görevini birlikte yürütüyoruz, belediye başkanımızın başkanlığında halka hizmet görevini yürütüyoruz. Hem bu görevimizi yerine getireceğiz, Tabi ki hakkımızı isteyeceğiz ama nerde yaşadığımızı nasıl bir ülkede yaşadığımızı, emeğe karşı nasıl bir düşmanlık beslendiğini ve bunun günü kurtarma mücadelesi olmadığını bileceğiz. Yaşadığımız ülkede işsizlik sorunun olduğunu bileceğiz, Yaşadığımız ülkede üret6imin olmadığını bileceğiz ve bu ülkede şu anda salgının da etkisiyle ki var olan mevcut krizlerin üzerine gelen bu salgının getirdiği krizin etkilerinin neler olduğunu ve olmayan demokrasi olmayan hukukun, olmayan adaletin üzerine geldiğini bileceğiz. Hakkımızı da savunacağız, emeğimizi de savunacağız, görevimizi de yapacağız ama bu ülkede demokrasi mücadelesini de sonuna kadar vereceğiz” dedi.
 
Pandemi sürecinde İşçilerimizin Yaptığı İşin Ne Kadar Önemli Olduğunu Gördük
 
 DİSK Konfederasyonu  Genel Başkanımız Arzu Çerkezoğlu ise yaptığı açıklamada  “Bugün Çanakkale Belediyesi ile Çanakkale Kentsel Hizmetler A.Ş.’ de çalışan ve önceki dönemlerde işçi sınıfı açısından son derece zorlu bir süreç olan taşeron belası altında çalışmış ama ondan sonra verdiği mücadele ile örgütlülüğü ile bugün özgür toplu sözleşme süreçlerine kadar gelmiş olan işçi arkadaşlarımızın toplu iş sözleşmesi töreni için buradayız. Bu toplu sözleşmeler çok önemli arkadaşlar. İçinden geçtiğimiz süreçte işçi sınıfının özellikle 12 Eylül’ den bu yana sendikasızlığa mahkum edildiği bir süreçte örgütlü olmak, sendikalı olmak, DİSK’ li olmak, bu örgütlülüğü de, bu mücadeleyi de  toplu iş sözleşmelerine taşımak çok önemli. Ama bu toplu sözleşmeler içinden geçtiğimiz bu süreçte her zamankinden daha değerli ve önemli. Taşaron günlerinden yani emek hırsızlı dönemlerinden bugünlere gelindi. Bu nedenle KHK’li emekçi kardeşlerimizin toplu sözleşmesi çok önemli. Bir Pandemi süreci, bir salgın süreci içerisindeyiz. Pandemi bize çok şey öğretti. Örneğin sağlığımızın önemini öğretti, yada dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu öğretti. Pandemi Türkiye ve Dünya’ da bize göre bir şeyi ortaya çıkardı oda işçi ve emekçi sınıfının görünmezlik örtüsünü kaldırdı. Olağan dönemde çok farkında olmadığımız, işçinin, emekçinin alın teri ile yaptıkları işin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bizi tedavi ederek sağlımıza kavuşturanların, kentlerimizin, Şehirlerimizi temizleyenleri, çöplerimizi toplayanları, parklarımızı, bahçelerimizi güzelleştirenlerin, ekmeğimizi pişirenlerin, buğdayı ekenlerin yani ne varsa hayata dair her şeyi üreten işçi sınıfının emekçilerinin üzerindeki görünmezlik örtüsünü kaldırdı Pandemi.  İşte bu toplu iş sözleşmesi bu zorlu Pandemi sürecin de, bir taraftan ülkenin ekonomik krizinin, Pandemi süreci ile ağırlaştığı  bu süreçte çok daha fazla önemli. Bu nedenle ben bu toplu iş sözleşmesinin oluşmasında emeği olan Başta Çanakkale >Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sendikamızın temsilcilerine belediyemizin ilgili birimlerine çok çok teşekkür ediyorum.”
 
Yapılan konuşmaların ardından Çanakkale Kentsel Hizmetler Müh. Müt  Tic ve San. A.Ş ile   DİSK Genel-İş Sendikası arasında yapılan sözleşmeler imzalandı.
 
 
Cuma Deren – İsmail Şen