Cuma Günü soğuk havanın etkisine giren Çanakkale’de beklenen kar yağışı hafta sonunda etkili oldu. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı, yere beyaz örtüyü sererken, bazı köylerde kar kalınlığı 30 santimi geçti. Çanakkale’nin yüksek kesimlerine yağan kar, merkezi ise teğet geçti.

Kurak bir kışı yaşadığımız bu yıl barajlar adeta alarm verdi. Yağan yağmurlar da yetersiz olunca uzmanlar ve vatandaşların tek umudu kar yağışı olmuştu. Meteorolojinin geçtiğimiz hafta için de kar yağışı uyarısını verdiği Çanakkale Cuma günü soğuk havanın etkisine girdi. Denize sıfır noktasındaki kent merkezi dışında yüksek kesimler ve birçok ilçe iki aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle beyaz bir tabloya büründü. Kar yağışı Biga, Çan, Yenice, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinde etkili oldu. Kent merkezinin yüksek kesimlerindeki köyler de kar yağışı nedeniyle beyaza büründü.  Çanakkale-Çan karayolu üzerindeki Kirazlı köyü ve yakınındaki Balaban mevkisi karla kaplandı. Ormanlardaki ağaçların dallarında kar kütleleri birikti. Karayolları ekipleri, kar yağşının etkili olduğu noktalarda   tuzlama ve  kar küreme çalışması yaptı. Bu sayede Çanakkale'de kar nedeniyle kapanan yol olmadı. 

Kar Çanakkale Merkeze Yağmadı
Çan, Biga, Bayramiç ve Yenice gibi ilçelerde yer yer etkisini arttıran kar yağışı,  etkili olurken deniz seviyesinde bulunan Çanakkale Merkezde etkili olmadı. Özellikle Kazdağları eteklerinde bulunan Yenice ve Bayramiç İlçesinde etkili olan yağışlar çiftçiler başta olmak üzere vatandaşları sevindirdi. Yer yer 30 santim kalınlığa ulaşan kar yağışı olumsuz bir durum yaratmadı.

Balıkesir-Yenice Hattında Kaza
Kar yağışının en çok etkili olduğu alanlardan bir tanesi de Kazdağları eteklerindeki Yenice İlçesinin Balıkesir sınırı oldu. Çanakkale'nin Yenice ilçesinde zaman zaman etkisini arattıran  kar yağışı,  Yenice-Balıkesir karayolunda sürücülere zor onlar yaşattı.  Yenice ilçesine bağlı Sameteli köyü yakınlarında 38 J 0452 plakalı tır buzlanma nedeniyle şarampole devrildi. Kazada ismi öğrenilemeyen tır sürücüsü hafif şekilde yaralandı. Bazı ilçelerde ise kar yağışının başlaması ile buzlanmaya karşılık tuzlanma çalışmaları gerçekleştirildi.
Yağışların etkili olduğu hafta sonunda Yenice Kaymakamı Musa Göktaş, karla mücadele ekiplerinin çalışmalarını yerinde inceledi. Kaymakam Göktaş yetkililerden bilgi alırken, çalışan personele kolaylıklar diledi. Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Kaymakam Göktaş, “Yenice'de 5 ekip halinde mesai mefhumu gözetmeksizin çalışma yapılıyor, zaman zaman kapanan köy yolları ulaşıma açıldı. Bir kısmında ise çalışmalar devam ediyor, fedakarca çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Jandarma Ekipleri Yolda Kalanlara Destek Oldu
Yoğun Karyağışı nedeni ile yoldan geçen ve zincir bağlayan sürücülere jandarma ekipleri destek oldu. Özellikle Yüksek kesimlerdeki köylerine dönmek isteyen sürücülerin arabaların yaşadığı zorluklara Jandarma ekipleri destek oldu. Öte yandan Jandarma eküleri sokağa çıkma kısıtlamasında kar yağışının da artmasıyla birlikte yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarını besledi.
 
 
Şerife Erdem